Manşetler

Twitter’daki tweet okuma sayısı sınırlamalarının arkasında ne var?

elon musk twitter

Twitter, artık doğrulanmamış hesaplardan gelen günlük gönderi görüntüleme sayısını sınırlıyor. Hesapların doğrulanmış olup olmamasına göre belirlenen bu sınırlamalar, Twitter’ın CEO’su Elon Musk’ın önderliğinde getirildi. Yapay zeka start-up’ları tarafından yoğun veri kazıma faaliyetlerinin, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediğini savunan Musk, bu kısıtlamaların gerekliliğini vurguluyor.

Doğrulanmamış hesaplar, günlük 600 tweet okuma hakkına sahipken, yeni açılan doğrulanmamış hesapların bu sayısı 300 ile sınırlı. Doğrulanmış hesapların günlük tweet okuma limiti ise 6,000 olarak belirlenmiş. Daha sonra bu sınırlama sırasıyla 400, 800 ve 8000; son olarak da 500, 1000 ve 10000 olarak güncellendi. Twitter’ın ‘Mavi Tik’ hizmeti kapsamında satın alınan, bir organizasyon aracılığıyla elde edilen ya da belirli bir üne sahip kişilere verilen hesaplarda da bu sınırlama geçerli.

Twitter, özellikle AI firmalarının platformdan aşırı derecede veri çekmesini engellemek adına, bu yeni uygulamaları devreye soktuğunu açıkladı. Kullanıcıların platformu daha verimli ve kaliteli kullanabilmesi adına atılan bu adım, Musk’ın planının da bir parçası olarak nitelendirilebilir.

Son aylarda, Musk, Twitter’ın finansal kaynaklarını çeşitlendirme ve genişletme amacıyla bir dizi stratejiyi hayata geçirdi. Bu stratejilerden biri olan API değişikliği, Twitter’ın hizmetlerini kullanarak para kazanan firmalardan ücret talep etmeye başlamasına yol açtı. Bu tür yenilikler, Twitter’ın mali kaynaklarını çeşitlendirmek ve genişletmek amacıyla hayata geçiriliyor.

Twitter’ın finansal durumu hakkında Musk’ın şirketi satın almasından sonra daha az bilgi sahibi olsak da, Yaccarino’nun işe alınması, reklam gelirlerinin Twitter için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sitenin kullanımını sınırlama, reklamlar için ödeme yapan şirketlerin reklamlarının görüntülenmesi fırsatını azaltıyor olabilir. Ancak Musk’ın Twitter’a olan monopolist bakış açısı, bu gerçeği görmesini engelliyor gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir

Twitter’ın sahibi Elon Musk, yapay zekâların veri toplama faaliyetlerini suçluyor

Musk, AI algoritmalarını eğitmek amacıyla veri toplama faaliyetlerini suçluyor. ChatGPT, Microsoft Bing ve Google Bard gibi büyük dil modellemelerini (LLM) oluşturan bu veriler, Twitter’ın yeni CEO’sunun gözünde sorun oluşturuyor.

Ancak, Twitter’ın istikrarını etkileyebilecek bir başka önemli konu da, Musk’ın, geçtiğimiz sonbahar boyunca şirketin yarısından fazla personelini işten çıkarması. Şirketin altyapısını sürdürmek için kritik öneme sahip olan bu çalışanların işten çıkarılması, Twitter’ın güvenilirliğini tehdit ediyor. İşten çıkarılan bazı mühendislerin yeniden işe alınması ve Mart ayında yaşanan önemli bir kesinti, bu durumun sonuçlarını gösteriyor. Öyle ki, Twitter’ın Google Cloud faturasının aylarca ödenmemesi, şirketin altyapı maliyetlerini azaltma çabalarının bir yansıması olarak gösteriliyor.

Bir Twitter mühendisinin geçtiğimiz kasım ayında MIT Technology Review’e yaptığı açıklamada, “İşler daha sık bozulacak. Şeyler daha uzun süreler boyunca bozuk kalacak. Şeyler daha ciddi şekillerde bozulacak… Başlangıçta küçük sıkıntılar olacak, ancak arka plan düzeltmeleri geciktikçe, sorunlar birikerek insanların sonunda vazgeçmelerine neden olacak.” ifadeleri kullanılmıştı. Musk’ın Twitter’ı devralmasından aylar sonra baktığımızda, bu konuşan mühendisin pek de haksız çıkmadığını görüyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER