Manşetler

Twitter API güncellemesiyle yazılımcıların hareket alanını kısıtlıyor

avrupa birliği twitter elonjet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter, 1.1 versiyon numaralı yeni API’sini açıkladı. Yeni API ile birlikte getirilen uygulama ve kurallar servisin kullanımını sağlayan üçüncü taraf uygulama ekosistemine büyük etkilerde bulunacak gibi görünüyor. Twitter bu API ile gelen daha zorlayıcı kurallarla birlikte Twitter.com’u taklit eden üçüncü taraf Twitter uygulamalarının boğazına attığı düğümü biraz daha sıkılaştırdı.

Twitter API v1.1 tutarlı bir Twitter deneyimini teşvik etmeyi amaçlıyor, ayrıca evrensel bir uç nokta kimlik doğrulaması, uç nokta başına kaynak kısıtlaması ve yazılımcılar için getirilmiş kurallarda belirli sayıda kritik değişiklikler içeriyor. Özellikle sonuncu unsur son kullanıcılara odaklanmış Twitter istemcileri geliştiren üçüncü taraf geliştiricilerin başını ağrıtacak gibi görünüyor. Yeni kurallarla birlikte bulanık bir nitelik taşıyan “Görüntüleme Kılavuzu”, “Görüntüleme Gereksinimleri” olarak yeniden düzenlendi. Kılavuz, tavsiye niteliği taşıyan, dikkate alınmasında zorunluluk olmayan bir takım maddelerden oluşurken işin içine gereksinimler girince maddeler biraz daha kurala dönüşüyor. Bildiğiniz gibi, kurallara da her zaman uyulması istenir. Cihaz başına uygun ölçeklendirme gibi belirlenen kurallara ayak uydurmayan üçüncü taraf istemcilerin uygulama anahtarlarının iptal edilmesi gibi bir durum da söz konusu olunca işin ne kadar ciddi olduğu anlaşılıyor.

Her bir Twitter uygulaması, müşterilere sunulmadan hemen önce Twitter tarafından sertifikalandırılmak zorunda. Sertifika sürecini başarılı şekilde geçmeyen uygulamaların anahtarlarının da iptal edilmesi söz konusu. Bu arada Twitter üçüncü taraf araçların maksimum kullanıcı sayısına da kısıtlama getiriyor. Kural kitabında getirilen 100 binlik kullanıcı jetonu sınırından daha fazlasına ihtiyaç yazılımcıların Twitter ile temasa geçmesi ve doğrudan talepte bulunması gerekiyor. Bu arada şirket bazı üçüncü taraf geliştiricilerin uygulamalarının belirlenen 100 binlik sınırı çoktan geçtiğini, yine de onlarla, ancak belirli bir noktaya kadar, çalışmak konusunda istekli olduğunu kaydetti. Bu belirli nokta ise mevcut büyüklüklerinin yüzde 200’üne ulaşılması olarak belirlendi, bunun ötesine geçip büyümek isteyenlerin yine Twitter’a başvurup onların onayını alması gerekiyor. Bu arada Twitter şu anda 1.0 versiyon numaralı API kullananların 1.1 versiyonuna geçiş yapmaları için yazılımcılara altı aylık bir süre tanıdı.

Yazılımcılar için, özellikle de geleneksel Twitter istemcileri geliştiren yazılımcılar için kuralları değiştiren Twitter, yazılımcıların dikkatini ekosistem üzerinde başka alanlara kaydırmasını umut ediyor. Twitter’ın API değişikliklerini detaylandırdığı blog yazısında, Twitter verilerini kullanan uygulamalar dört farklı bölgede konumlandırıldı. Twitter yazılımcılara sağ üst taraftaki bölgenin dışına çıkıp diğer alanlara odaklanan uygulamalar geliştirmeleri konusunda da tavsiyede bulundu.

Doğrusunu söylemek gerekirse Twitter mobil uygulama işine girmekte nispeten geç kaldı. Ancak 2010 yılı itibariyle Twitter’ın kendi elleriyle geliştirdiği uygulamaları farklı platformlarda görmeye başladık. Bu zamana kadar ortada birçok üçüncü taraf Twitter uygulaması birikmiş ve bunlar hatırı sayılır kullanıcı kitlelerine erişmişti. Twitter’ın API kurallarında yaptığı değişiklik kendi uygulamalarını biraz daha ön plana çıkarma konusunda atılmış adım sayılabilir. Bununla birlikte Twitter servisine sadece akıllı telefon veya tablet uygulamaları değil, sosyal medyadan tutun da akıllı TV’lere kadar uzanan geniş yelpazede faaliyet gösteren uygulamalar API aracılığıyla erişmeye çalışıyor. Bu kadar geniş bir ekosistemde biraz daha kısıtlayıcı kurallar getirmek servisin selameti açısından önemli olabilir.

Twitter’ın bu yeni kuralları tabii ki yazılımcıların canını sıkmıştır, özellikle belirli bir kullanıcı sınırlaması getirilmesi birçoğunun hoşuna gitmemiştir. Ancak yine Twitter gibi ortamlar üzerinden dile getirilen görüşlere baktığımızda yazılımcıların olaya karamsar bakmadıklarını görüyoruz. İllâ ki, yeni döneme de uyum sağlayacaklardır. Belki de, Twitter’ın yol gösterdiği diğer üç farklı alanda da başarılı uygulamaların arttığını görme fırsatını yakalayacağız.

İlgili >> Twitter

İLGİLİ HABERLER