Manşetler

Samsung Apple’dan 421.8 milyon dolar talep ederek son sözlerini söyledi

Apple ve Samsung arasında ABD’de görülmekte olan mobil cihaz patent ve tasarım davasının duruşmalarında dinleme aşamalarında artık sona geliniyor. Hem Samsung hem de Apple tarafı tezlerini özetleyip talepte bulunuyor. Samsung, Apple’a yönelttiği ihlâl suçlamalarının haklı bulunması durumunda Cupertino şirketinden 421.8 milyon dolar istedi.

Samsung’un Apple’a karşı saldırısının bir kısmını fotoğraflarda gezinme, müzik oynatma ve e-posta ile ilgili üç farklı uygulama patenti oluşturuyor. Ne var ki, şirketin zararlardan dolayı talep ettiği tazminat ise makul seviyelerde telif ücretleriyle kısıtlanmış durumda. Çünkü Samsung ihlâl edildiğini düşündüğü bu patenler nedeniyle herhangi bir satış kaybına uğramadığını düşünüyor. Samsung’un tanıklığına başvurduğu Dr. Vincent O’Brien şirketin Apple’dan talep ettiği miktarın belirlenmesinde yardımda bulundu. Apple’ın geçmişte benzer durumlarda yaptığı telif ücreti ödemelerini inceleyen O’Brien’a göre şirket piyasada faaliyet gösterdiği süre boyunca telif hakları için 1.4 milyar ABD doları ödeme yaptı. Samsung bu üç patent için sadece 22.8 milyon dolar istiyor.

Samsung’un Apple’dan talep ettiği tazminatta aslan payını Güney Koreli şirketin standart önemi taşıyan iki patentin ihlâl edilmesi iddiası teşkil ediyor. Samsung’un tanıklığına başvurduğu bir diğer bilirkişi olan Dr. David Teece bu patentler ve bunların Apple’ın kullanımı sonucunda elde ettiği net gelirle bağlantısı hakkında bir konuşma yaptı. Net kâr üzerinden yüzde 2 ila 2.75 arasında değişen bir oran belirleyen Teece bunun sonucunda Apple’ın Samsung’a 290 ila 399 milyon dolar arasında ödeme yapması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Samsung’un mahkemeye çağırdığı bir diğer tanık olan Michael Wagner ise Apple’ın daha önceki duruşmalarda tanıklığına başvurduğu Terry Musika tarafından dile getirilen, Samsung’un tartışmalı cihazların satışından toplam 2.241 milyar dolar net gelir elde ettiği şeklindeki iddianın gerçeklik taşımadığını iddia etti. Wagner’a göre Apple tanığının yaptığı hesaplamalarda bu cihazlar için Samsung tarafından yapılan araştırma, geliştirme ve tanıtım masrafları hesaba katılmadı. Bunlar hesaba katıldığında Samsung’un gerçek kârının 519 milyon dolara düştüğünü dile getirdi.

İlgili >> The Verge (1), (2), (3)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER