Teknoloji

Türkiye’nin Uygulamaları olarak nitelendirilen Turkcell dijital servislerinde yenilikler yolda

Turkcell, tamamı Türk mühendis ve yazılımcıları tarafından geliştirilen; arama motoru, e-posta hizmetleri, anlık mesajlaşma, TV ve müzik platformlarıyla, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük ettiğine dikkat çekiyor. Dijital operatör, tüm dijital servislerini “Türkiye’nin Uygulamaları” çatısı altında toplayarak uygulamaların ve servislerin niteliklerini ön plana çıkarıyor.

Mobil veri hızının gelişmesi sayesinde Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp, Netflix ve Spotify gibi birçok uygulamanın milyarlarca indirme sayısına ulaşıyor. Bu giderek daha da büyüyen dijital ekosistem içerisinde Turkcell de, dijital ihraç ürünü haline gelen yerli uygulamalarıyla Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük ettiğinin altını çiziyor.

Turkcell, yaşadığı dijital dönüşüm yolculuğunda en önemli yapı taşlarından birini oluşturan dijital servisleriyle ilgili stratejilerini ve vizyonunu bugün İstanbul’da düzenlediği bir basın toplantısında paylaştı. Toplantıya ev sahipliği yapan Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ Turkcell’in dijital servisleriyle ilgili vizyonunu ve son gelişmeleri aktardı.

turkcell ataç tansuğ
Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ

Turkcell’in dijital servisler stratejisini dört maddede özetleyen Tansuğ, geliştirdikleri servislerle küresel rakiplere dahi yol gösterdiklerini ifade etti: “Uzun süredir şunu savunuyoruz: Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması gerekiyor. Veri bizim en kıymetli varlığımız ve buna özenle sahip çıkmalıyız. Bu noktada en yüksek teknolojiyi barındıran veri merkezlerini inşa ediyoruz ve bu faaliyetlerimiz neticesinde elde ettiğimiz gelirlerin vergisini vererek Türkiye ekonomisine doğrudan katkı sağlıyoruz. Türkiye’nin Uygulamaları çatısı altında topladığımız dijital servislerimizi yine Türkiye’nin insan gücü ve entelektüel / fikri sermayesiyle geliştirerek istihdama da katkı sunuyoruz. Tüm uygulamalarımız Turkcell’in mühendisleri tarafından geliştiriliyor. Yine test uzmanlarımız bunları uzun testlerden geçirerek mükemmelleştiriyor. Çalışmalarımızla sadece Türkiye’ye değil dünyaya hizmet veriyoruz. Bugün fiziksel yatırımımız olmayan ülkelerde müşterilerimiz var. Dijital servislerimizi 38 ülkeye ihraç ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz finansal değeri yüksek bu ihracat hamlesiyle Türkiye?den de dünya markaları çıkarmayı hedefliyoruz.”

Bu ürünlerin vergilendirilmesi ve ülke ekonomisine doğrudan katkısıyla birlikte istihdamı artırdıklarının altını çizen Tansuğ, dijital servislerle ilgili rakamlar paylaştı. Şu ana kadar toplam uygulama indirme sayısı 200 milyona yaklaştı. İletişim ve yaşam platformu BiP, şu anda Türkiye’nin en çok indirilen yerli uygulaması unvanını elinde bulunduruyor. Bu uygulama 38 milyondan fazla indirildi ve 192 ülkede kullanıcısı var. Günlük 450 milyon mesaj gönderimi gerçekleşiyor. Tansuğ, Antarktika’da bile BiP kullanıcısının bulunduğunu söyledi.

Bireysel bulut platformu lifebox’ta toplam depolanan dosya sayısı 8 milyon akıllı telefonun hafızasını dolduracak büyüklüğe erişti. Müzik platformu fizy’de ise yıllık şarkı dinleme sayısı 3 milyara ulaştı. Dergilik’te bugüne kadar indirilen yayın sayısı 211 milyon olurken, TV+’ta günlük mobil TV izleme süresi de 85 dakikaya ulaştı. En fazla sayıda 4K kanal da TV+ servisinde bulunuyor. Arama motoru Yaani’nin indirilme sayısı 9 milyona ulaştı.

fizy’ye podcast’ler geliyor, YaaniMail da yakında faaliyete geçiyor

Tansuğ dijital servislerle ilgili yakın zamanda gerçekleşecek yenilikleri de paylaştı: “Kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak amacıyla Dergilik uygulaması geliştirilmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Dergilik uygulaması içinde sesli kitap ve e-kitap özelliklerinin yer almasını planlıyoruz. Müzik platformu fizy; dünyada gittikçe daha çok ilgi gören yaygınlaşmaya başlayan podcast’lere yer verecek. Yaani?nin bir sonraki yeniliği ise YaaniMail, ardından da YaaniAsistan gelecek. TV+ ise yıl sonuna kadar kullanıcılarına farklı dil ve operatör seçenekleri sağlayacak.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER