Teknoloji

Turkcell Avrupa Veri Merkezi faaliyete geçti, işte öne çıkan özellikleri

turkcell avrupa veri merkezi

Şimdiye kadar yeni nesil veri merkezlerine 2,5 milyar TL’den fazla yatırım yaptığına dikkat çeken Turkcell, bu alandaki yeni yatırımını Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde hayata geçirdi.  Şirketin belirttiğine göre, son teknolojiye sahip Avrupa Veri Merkezi, yüzde 75 yerlilik oranıyla da Türkiye’de bir ilk oldu.

37 bin 277 metrekarelik alana kurulan ve 7 bin 238 metrekarelik beyaz alana sahip Avrupa Veri Merkezi ile birlikte Turkcell’in bu alanda yaptığı yatırım miktarı 2,5 milyar TL’yi aştı.

İstanbul Havalimanı’na 85 kilometre uzaklıktaki Avrupa Veri Merkezi, 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olacak şekilde inşa edildi ve herhangi bir deprem durumunda da, bunun sonrasında hemen hizmet verme kapasitesine sahip. Kapıların ve duvarların yangına da 120 dakika boyunca dayanıklı olduğu veri merkezinde, 6 bin sensör ile 40 bin nokta sürekli izleniyor.

Ayrıca Turkcell Avrupa Veri Merkezi sahip olduğu Tier III sertifikası sayesinde kurumlara sunucu barındırma, bulut bilişim, erişim, yedekleme, siber güvenlik, felaket kurtarma, yönetilen hizmetler ve cihaz temini hizmetlerini de sağlıyor. Turkcell, bu veri merkezinin yeşil bina ve çevreye uyumlu olduğunu belgeleyen “Leed Gold” sertifikasına da sahip olduğunu belirtti.

Bugün Avrupa’nın ve Türkiye’nin en teknolojik veri merkezi konumunda olduğu belirtilen Avrupa Veri Merkezi, yerlilik oranı en yüksek veri merkezi olarak da nitelendiriliyor. Bina genelinde yüzde 75 yerli üretim kullanan Turkcell, yeni veri merkezinde yerli üreticilerin geliştirdiği iklimlendirme sistemleri, kabinetler ve güç kaynakları ile hizmet veriyor.

Veri güvenliğini “Siber Vatan” olarak tanımladıklarını vurgulayan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Turkcell olarak veri konusunu milli mesele olarak görüyoruz. Uzun yıllardır ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı’ diyerek yatırımlarımızı buna göre yapıyoruz. Milli servetimiz veriyi, küresel risk ve tehditlere karşı korumak hepimizin görevi. Bu doğrultuda inşa ettiğimiz veri merkezlerimizde yerlilik oranımızı da hızla arttırıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Veri Merkezimizde yerlilik oranımız yüzde 75 seviyesine ulaşarak Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek veri merkezi oldu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de verimize sahip çıkarak ülke sınırları içerisinde tutmak için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdüreceğiz. Bu vesileyle yeni veri merkezimizin Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını dileriz.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER