Teknoloji

Toshiba Satellite P50-A İncelemesi

toshiba-satellite-p50-inceleme-00015

Dizüstü bilgisayar denildiğinde akla gelen ilk markalardan bir tanesi de Toshiba’dır. Toshiba Satellite serisinin üst tarafında konumlandırılan Satellite P50-A-13K modeli bir süredir test merkezimizde ve bu dizüstü bilgisayarı Teknoblog yazılarını hazırlarken sıklıkla kullanıyoruz. Aslında bu makine sahip olduğu donanım bileşenleriyle sıradan kullanıcılardan daha çok oyun ve üretkenlik gibi alanlarla sıkı fıkı olanların ilgisini çekecektir. Zaten sahip olduğu 2700 TL civarındaki fiyatı da bunu gösteriyor.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00002

Satellite P50-A fırçalanmış metal görünümlü yüzeyiyle bir hayli çekici görünüyor. 377.5 x 244.0 x 25.80 mm.’lik boyutları ve 2.4 kg.’dan başlayan ağırlığıyla bu makine bir hayli hantal görünüyor, ancak tasarımı sayesinde bu hantallığın olumsuz etkileri gideriliyor. Toshiba Satellite P50-A bir ultrabook veya tablet gibi çantaya atılıp her yere rahatlıkla taşınacak bir ürün olmayabilir. Hem kendi boyutları hem de sahip olduğu güç kablosu ve ünitesi onu taşımayı biraz zahmetli kılıyor. O daha çok bir masaüstü bilgisayarın yerini alacak sağlam bir iş istasyonu veya evdeki oyun bilgisayarı gibi kullanılabilir.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00013

Toshiba’nın bu üstün özellikli dizüstü bilgisayarında dördüncü nesil Intel Core i7-4700MQ işlemci bulunuyor. Intel’in Turbo Boost teknolojisi sayesinde işlemcinin normalde 2.4 GHz olan en yüksek saat frekansı 3.4 GHz’e çıkarılabiliyor. Grafik tarafındaysa 4096 MB VRAM’li, CUDA ve Optimus teknolojilerini barındıran NVIDIA GeForce GT 745M ekran kartı işleri görüyor. Bu paket sayesinde Toshiba Satellite P50-A-13K yüksek kapasiteli oyunları düzgün şekilde oynamanıza, ayrıca Adobe Photoshop, Premiere gibi yüksek grafik performansına ihtiyaç duyulan uygulamalarla rahatlıkla çalışmanıza izin verecektir.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00019

8 GB RAM barındıran Toshiba Satellite P50-A-13K modelinde 1 TB kapasiteli 5400 rpm Serial ATA sabit disk sürücüsü de mevcut. Slim DVD Super Multi sürücü sayesinde Toshiba Satellite P50-A DVD’den film izlemek isteyen veya dosyalarını DVD’lerde saklamak isteyenler için gerekli ortamı sunuyor.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00027

Ekran Toshiba Satellite P50-A’nın dikkat çektiği alanlardan bir tanesi. 15.6 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip Toshiba TruBrite Full HD TFT LED arka aydınlatma ekran 1920 x 1080 piksel çözünürlük desteği sunuyor. 8 ms tepki süresine sahip olan bu ekran parlaklık ve renk canlılığı bakımından beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Ne var ki, görüş açıları bakımından biraz sıkıntı söz konusu. En iyi görüntü kalitesini elde etmek için ekrana mümkün olduğu kadar karşıdan, dik açıyı tutturacak şekilde bakmanız yerinde olacaktır. Yine de, Toshiba Satellite P50-A’nın ekranı genel olarak başarılı. Gerek Windows işletim sistemi üzerinde temel işleri görürken, gerek film izlerken, gerek grafik işlerinde çalışırken, gerek oyun oynarken bu ekran yeterli görünüyor. Ekranın dokunma desteğine sahip olmadığını da not etmemiz gerekiyor.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00018

Ekranın ortalamanın üstündeki performansı Toshiba Satellite P50-A’nın ses tarafındaki özellikleriyle bütünleniyor. Slip Stream Technology destekli ve DTS Studio Sound teknolojisiyle geliştirilmiş stereo Harman Kardon hoparlörler ortamı yeterince dolduran, bas ve tiz bakımından dengeli bir ses çıkışı sağlıyor. Bu arada Sleep-and-Music olarak adlandırılan özellik sayesinde bilgisayar uyku modundayken bile müzik keyfi yaşama imkanına sahipsiniz. Intel Wireless Display desteği sayesinde WiDi destekli ekranlara kablosuz görüntü aktarımı sağlanırken, benzer şekilde Miracast destekli multimedya cihazlarına da içerik aktarımı sağlanıyor.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00021

Kablodan kopmak istemeyenler için de Ultra HD format destekli, yani 4K TV’lere görüntü aktarımı yapabilen HDMI portu mevcut. Piyasada 4K destekli TV seçeneği giderek artıyor, ancak bu televizyonlarla tüketilecek içerik hâlâ çok kısıtlı. Toshiba Satellite P50-A sayesinde internet üzerinden edineceğiniz 4K videoları, uygun bir HDMI kablo yardımıyla 4K TV’ye aktarıp keyifle izleyebilirsiniz.

Bunun dışında Toshiba Satellite P50-A-13K kablosuz bağlantı tarafında Bluetooth 4.0+LE ve 802.11b/g/n Wi-Fi teknolojilerini barındırıyor. Gigabit Ethernet, Memory Card, SD kart yuvası, 2 adet USB 2.0 ve 2 adet USB 3.0 portları da gövde üzerinde mevcut. USB 3.0 portlarından bir tanesi USB Sleep-and-Charge teknolojisini destekliyor. Böylelikle bilgisayar kapalıyken bile Toshiba Satellite P50-A’nın USB portundan güç almak ve cihazlarınızı şarj etmeniz mümkün oluyor.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00020

15.6 inçlik bir bilgisayardan bahsediyoruz ve tahmin edeceğiniz gibi, Satellite P50-A’da geniş bir klavye takımı bulunuyor. Sayısal tuşları da klavyenin sağında görüyoruz. Sayısal tuş takımı Türkiye’deki kullanıcılar tarafından fazlasıyla aranan bir özellik, ancak bu satırların yazarı sayısal tuş takımlı klavyeleri pek tercih etmiyor. Yine de, bu klavyeyle yazı yazarken fazla zorlanmadığımızı, alışma sürecini çabuk atlattığımızı söyleyebiliriz. Ada tipi tuşlar yeterli derinliğe ve yumuşaklığa sahip. Bu da yazı yazmayı kolaylaştırıyor. İzleme dörtgeni büyük alanıyla dikkat çekiyor, ancak pek kullanışlı bulmadık. Tepkisellik bakımından istediğimiz seviyenin epey altında olan bu izleme dörtgenini tıklayarak kullandığımızda oynaklığın fazla olduğunu ve rahat bir kullanım sağlamadığını gözlemledik.

Toshiba Satellite P50-A-13K modelinde 64-bit destekli Windows 8.1 yüklü geliyor. Windows 8.1 Update 1 güncelleme paketinin yüklenmesi sayesinde Windows 8.1’in son yeniliklerini de destekleyen bu dizüstü bilgisayarda bir yığın yazılım yüklü geliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, bunlar nedeniyle performans biraz düşüyor. Başlangıçta yüklenen yazılımları azaltalarak veya gereksiz gördüklerinizi kaldırarak biraz olsun sisteminizi rahatlatabilirsiniz. Tabii ki, Toshiba’nın yüklü olarak sunduğu Desktop Assist, Display Utiliy, Eco Utility, Function Key, MediaPlay by sMedia TrueLink+, PC HealthMonitor ve System Settings gibi uygulamalarının içinde yararlı olanlar bulunuyor.

toshiba-satellite-p50-inceleme-00022

Satellite P50-A-13K içinde dört hücreli, lityum iyon batarya bulunuyor. Bu pil 3 buçuk saate kadar çalışma imkanı sunuyor. Ultrabook’ların çok daha uzun süreli çalıştıkları ortamda P50-A’nın sunduğu süre epey düşük görünüyor. Ancak bu bilgisayarın her yere rahatlıkla taşınacak bir makineden daha çok masaüstü bilgisayarın yerini alacak ve genellikle şarja bağlı olacak bir ürün olduğunu söylemiştik. Pil konusundaki performansını da buna göre değerlendirmek yerinde olacaktır.

Toshiba Satellite P50-A-13K piyasaya 3500 TL’nin üzerinde bir fiyattan girmişti. Ancak şu sıralar 2700 TL civarında bir fiyattan bulmak mümkün. Eskiden olsa fiyatın bu model için yüksek olduğunu söyleyebilirdik, ancak şu an için verilen fiyat mantıklı görünüyor. Eğer oyun oynamak veya grafik çalışmaları yapmak için güçlü bir Windows dizüstü bilgisayar arıyorsanız, Toshiba Satellite P50-A-13K modelini değerlendirme listesine alabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER