İncelemeler

Toshiba Encore 2 WT10 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00008

Tablet denilince herkesin aklına ilk önce iPad veya Android tabletler gelebilir, ancak PC’den alıştığı deneyimi mobil ortama da taşımak isteyenler için Windows tabletler biçilmiş kaftan gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayarlarıyla öne çıkan bir şirket olan Toshiba, Windows tabletleriyle de aynı iddiayı taşıyor. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Encore 2 tablet serisinin 10.1 inç ekranlı versiyonu, Toshiba Encore 2 WT10-B test merkezimizi ziyaret etti. Toshiba’nın Windows tablet deneyimini her yerde yaşamak isteyenler için özel olarak hazırladığı, Intel Atom işlemcili tabletle ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Tasarım

Toshiba Encore 2 WT10 standart bir tablet görünümünü taşıyor. Eğer ekran kapalıyken tablete bakacak olursanız onu bir Android tablet zannetmeniz de olası. 258.8 x 175 x 8.98 mm.’lik boyutları ve 555 gr. ağırlığıyla 10 inç ekranlı tablet standartlarının sınırları içinde yer alan Encore 2 yatay kullanım için tasarlanmış bir tablet. 16:10 görüntü oranlı ekranı dikeyde tuttuğunuzda kendinizi o kadar rahat hissetmeyebilirsiniz. Yine de, internette gezinirken veya doküman okurken dikey tutuş işinizi daha rahat şekilde görmenizi sağlayabilir.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00003

Yaklaşık 9 mm. kalınlığıyla Toshiba Encore 2, iPad Air veya Samsung Galaxy Tab S tabletlerin 6.5-7.5 mm. arasında dolaşan değerlere sahip kalınlıklarına çok yaklaşamıyor. Ancak tabletin gövdesinin kalınlığı orijinal Encore tabletin 10.7 mm.’lik değerine göre hatırı sayılır oranda düşürülmüşe benziyor. Bu kalınlık Toshiba Encore 2’nin seyahatlerde çantalara veya koltuk arkası ceplere sığması için fazlasıyla yeterli. Ayrıca tableti tutarken de fazla sorun çıkmasına neden olmuyor.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00012

Toshiba Encore 2’nin saten altın bitimli gövdesi ve ona uyumlu kenar çerçevesi bu tabletin şık bir hava edinmesini sağlıyor. Ayrıca yuvarlatılmış köşeler de tablete hoş bir hava katıyor. 10.1 inç ekranın uzun kenarının üstünde kamera yer alırken, sağ alt köşesinde de Toshiba logosu bulunuyor. Yatay tutuşa göre konuştuğumuzda sağ kenarda hoparlör bulunuyor. Bunun aynısından bir tane de sol kenarda mevcut. Yine sol kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, microSD kart yuvası, HDMI portu ve microUSB portunu görüyoruz. Üst kenarda ise soldan sağa doğru güç, ses ve Windows tuşlarını görüyoruz. Normalde Windows tabletlerinde Windows tuşları ekranın altına yerleştirilir. Toshiba’nın kenara yerleştirme kararı alması biraz garip görünüyor. Saydığımız üç tuşun yanında da küçük bir mikrofon deliği dikkat çekiyor. Alt kenarda da kayış bağlanmasını sağlayan delik mevcut.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00011

Encore 2 WT10.1’in mat ve yumuşak yüzeyli plastik arka yüzü ise genel olarak temiz bırakılmış. Arkadan bakıldığında sağ üst köşeye denk gelen 5 megapiksel kamera bulunuyor. Bunun çaprazına gelecek şekilde, sol alt köşede de büyükçe bir Toshiba logosu dikkat çekiyor.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00009

Donanım

Toshiba Encore 2 WT10-B’de yer alan 10.1 inç, çoklu dokunma destekli IPS LCD ekran geniş görüş açılarına sahip. Ekran parlaklık seviyesi yabana atılacak türden değil, düşük sayılmaz. Ancak ekranın üstünü kaplayan ekran camının yansıtma özelliğinin fazla olması, belirli durumlarda ekranın kullanışlılığını azaltıyor. 1280 x 800 piksel çözünürlük desteği günümüz tabletlerinde standardın da altında kalmaya başladı. Daha küçük ekranlı tabletlerde de bu çözünürlük değeri yavaş yavaş geçiliyor.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00006

 

Yine de, Encore 2 WT10’un bu çözünürlük değerini sunan bir ekrana sahip olması çok da olumsuz bir sonuç doğurmuyor. Makul fiyatlı bir tablet olduğunu unutmayalım, ayrıca bu çözünürlük var olan ofis işlerinin hâlledilmesi, film izleme veya oyun oynama gibi senaryolarda ihtiyaçlara cevap veriyor.

Toshiba Encore 2 WT10-B’nin içine baktığımızda Intel’in tabletlere özel 64-bit Atom Z3735F yongasetinin bulunduğunu görüyoruz. 2 GB RAM, 32 GB katı hâl sürücüsü, Intel HD Graphics grafik işlemci birimi gibi ortalama seviyede bir Intel-Windows tabletinin barındırdığı özellikler de bu Encore 2’nin çatısı altında toplanıyor.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00015

Bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, USB 2.0, microUSB, USB Yığın Depolama desteği ve microUSB üzerinden şarj gibi unsurların yanı sıra microHDMI (Type D) portunu da görüyoruz. İvmeölçer ve jiroskop da tablette yer alan sensörler arasında bulunuyor. Toshiba Encore 2’nin 32 GB dahili hafızası kullanıcı dosyaları için fazla yeterli olmayabilir. Daha fazla depolama alanı için 128 GB’ye kadar destekli genişleme yuvasına microSD, microSDHC veya microSDXC kartlardan bir tane takmak yerinde bir davranış olacaktır.

Toshiba Encore 2’nin arkasında 5 megapiksel, otomatik odak özellikli ve coğrafi etiketleme yapabilen bir kamera bulunuyor. Bu kamera saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Öndeki kamera da 1.2 megapiksel çözünürlüğe sahip.

Yazılım

Toshiba Encore 2’de Bing’li Windows 8.1 işletim sistemi çalışıyor. Microsoft’un üreticilere daha düşük fiyattan lisansladığı bu Windows 8.1 sürümünün normal bir Windows 8.1 sürümünden hiçbir farkı yok. Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayardakine benzer Windows 8.1 deneyimini Toshiba Encore 2 WT10-B ile fazlasıyla yaşayabilirsiniz.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00021

Encore 2’de eksiksiz Windows 8.1 olduğu için Windows Mağaza’dan indireceğiniz tam ekranlı modern Windows uygulamalarının yanı sıra geleneksel masaüstü uygulamaları da rahatlıkla kullanabilirsiniz. İkinci imkan özellikle multimedya amaçlı kullanım için fazlasıyla memnun edici oluyor. Her ne kadar modern Windows tarafında da çeşitli multimedya uygulamalarını görmeye başlamış olsak da, bir Windows cihazında en iyi multimedya deneyimi hâlâ geleneksel masaüstü yazılımlarıyla sağlanıyor. Encore 2 bu noktada size büyük özgürlük sunuyor.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00005

Toshiba, Encore 2 WT10-B satın alanlara büyük bir güzellik yapıyor ve 1 yıllık Office 365 Kişisel paketini ücretsiz olarak sunuyor. Bu paketin içinde Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Publisher ve Access yazılımları yer alıyor. Office 365 Kişisel paketi bir tablet ve bir PC için kullanıma izin veriyor. Yani, Encore 2 ile birlikte dizüstü veya masaüstü bilgisayarınıza da bu yazılımları yükleyebilir, kendinize Office yazılımlarıyla verimli bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz. Bu arada Encore 2 ile birlikte fırsat dahilinde 1 TB’lık OneDrive alanına da sahip olacaksınız.

Encore 2’nin 32 GB’lık dahili hafızası bulunuyor. Windows 8.1’in dosyalarının hatırı sayılır bir alan kapladığını söylemek gerekiyor. Toplam alanın neredeyse yarısı Windows dosyalarına ayrıldığı için Encore 2 kullanıcılarına fazla alan kalmıyor. Bu noktada bir microSD kart takıp kullanım alanını daha da genişletmek yerinde olacaktır. Bu şekilde multimedya dosyalarınız, belgeleriniz, fotoğraflarınız için daha fazla alana sahip olacaksınız.

Toshiba Encore 2 WT10-B’yi kullanmaya başlarken Microsoft hesabınızla giriş yapmanız yerinde olacaktır. Böylelikle e-postalarınız, eğer varsa Windows 8 yüklü dizüstü bilgisayarınızdaki ayarlar, takvim kayıtları tabletinize otomatik olarak aktarılacaktır. Internet Explorer hazır şekilde bekliyor, ancak eğer isterseniz Chrome’un Windows 8 modern versiyonunu yükleyerek alışkanlıklarınızı burada da devam ettirebilirsiniz.

Performans

Encore 2’nin kalbinde 1.33 GHz Intel Atom Z3735F yongaset ve 2 GB RAM bulunuyor. Genel olarak baktığımızda Toshiba Encore 2 WT10-B’nin bu donanım paketi performans açısından harikalar yaratmıyor; ancak internette gezinme, Word, Excel, PowerPoint gibi ofis uygulamalarında projeler hazırlama, video izleme veya oyun oynama gibi işlerde fazla takılma yapmadan, can sıkmadan görevlerini yerine getiriyor. Tableti döndürdüğümüzde ekranın uyum sağlaması, ekranın dokunma ve hareketlere verdiği tepkiler gibi detaylarda da mükemmel olmasa bile tatmin edici bir tablo gözlemliyoruz.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00017

Toshiba Encore 2’nin kameralarıyla belki hayatınızın en önemli anlarını kayıt altına almayı tercih etmeyebilirsiniz, ancak çalışırken veya acil bir durumda ihtiyaç olduğunda özellikle 5 megapiksel arka kamera işinizi görecektir. Bu kamera otomatik odaklama özelliği sayesinde dokümanların çekimi için yeterli oluyor.

Tablette yer alan microHDMI portu 4K görüntüleri harici ekranlara aktarabiliyor. Yani Encore 2’de oynatacağınız 4K filmleri veya klipleri 4K TV’de düzgün şekilde oynatabilir, ultra yüksek çözünürlüklü fotoğrafları görüntüleyebilirsiniz. Günümüzde 4K TV’leri ve monitörleri piyasada daha fazla görmeye başladık, ancak bunlara içerik sağlamakta biraz sıkıntı yaşanıyor. Encore 2 ile birlikte içerik noktasındaki sıkıntı belirli miktarda aşılmış olacaktır.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00016

Encore 2 WT10-B’de yer alan sabit, değiştirilemeyen bataryanın teknik özellikleri hakkında Toshiba ketum davranıyor. Ancak verilen katalog değerlerine göre bu batarya 60 nit ekran parlaklığında 8.5 saate kadar, 200 nit parlaklığında ise 6.5 saate kadar süreyle 720p video izleme; 24 saate kadar müzik dinleme, 58 güne kadar sistem kapalı şekilde bekleme ve 17 güne kadar da hazırda bekleme imkanı sunuyor. Ayrıca yine katalog değerlere göre yüzde 65 Web’de gezinme, yüzde 10 video izleme ve yüzde 25 bekleme konumunda kalma gibi bir kullanım senaryosunda da 11 saate kadar çalışabiliyor.

Sonuç

Uygun bir tablet arayan, ancak dizüstü bilgisayarında alıştığı Windows ortamını bırakmak istemeyen kullanıcılar için Encore 2 uygun bir seçim olabilir. Belki Encore 2 ışıltılı bir tablet olmayabilir; ekran çözünürlüğü yüksek değil, Windows tuşu garip bir yere konumlandırılmış, performans da ortalamalarda geziniyor. Ancak bu tablet işlerinizi rahatlıkla yerine getirmenizi sağlayacak, aynı zamanda keyifli dakikalar geçirmenize de yardımcı olacaktır. microSD kart yuvasıyla kolay veri transferi imkanı, Office 365 avantajları gibi özellikler Toshiba Encore 2 WT10-B’yi tercih edilebilir bir tablet hâline getiriyor.

toshiba-encore-2-wt10-inceleme-00022

İLGİLİ HABERLER