Teknoloji

Tim Cook Apple’a yönelik vergi kaçırma iddialarını “tamamen saçmalık” olarak niteledi

tim cook

Tim Cook

Apple CEO’su Tim Cook, sakinliğini korumasıyla tanınıyor. Ancak konu şirketinin vergi kaçırdığına dair iddialardan açıldığında Cook, bu özelliğini muhafaza etmekte zorlanıyor. Charlie Rose’un 60 Minutes (60 Dakika) programına konuk olan Apple CEO’su, şirketine yönelik vergi kaçırma iddialarını “Tamamen politik bir saçmalık” şeklinde niteledi. İddiaların gerçeğe dayanan bir yönü olmadığını söyleyen Cook, ödemeleri gereken tüm vergiyi ödediklerinin altını çizdi.

Programın sunucusu Charlie Rose ise Cook’un kızgınlığına rağmen geri adım atmadı ve Apple’ın ABD dışında neden milyarlarca dolar tuttuğu sorusunu sordu. Cook, iki yıl önce aynı iddia nedeniyle ABD Kongresi’nin karşısına çıkmış ve ABD’ye para getirmenin çok maliyetli bir şey olduğunu dile getirmişti.

Tim Cook, Charlie Rose karşısında da aynı düşünceyi tekrarladı. Ülkeye para getirmenin miktarın yüzde 40’ı kadar ekstra bir maliyet getirdiğini söyleyen Cook, bunun makul bir operasyon olmadığını ifade etti. Söz konusu vergi politikasının endüstriyel çağa göre hazırlandığını ve dijital döneme uygun olmadığını belirten Apple CEO’su, vergi politikasının yıllar önce düzenlenmiş olması gerektiğini ifade etti. Cook, Senato’da da ABD’ye para getirirken uygulanacak vergi oranının tek basamaklı bir rakam olması gerektiğini söylemişti.

Apple’a yönelik vergi kaçırma iddialarının ardında, şirkete bağlı uluslararası holding şirketlerin operasyonlarında ABD’deki Apple çalışanlarına bağlı olması yatıyor. Bazı senatörler, bu şirketlerin yönetimi ve kontrolünün ABD’den gerçekleştirildiğini ve bu nedenle ABD tarafından vergilendirilmeleri gerektiğine inanıyor.

İLGİLİ HABERLER