Teknoloji

Tim Cook Apple’ın tepki çeken HKmap kararını savundu

tim cook

Apple CEO’su Tim Cook, şirket çalışanlarına bir e-posta göndererek Hong Kong’daki protestolarda kullanılan HKmap uygulamasının App Store’dan kaldırılmasını savundu. Cook, bilgileri kullanıcılar tarafından sağlanan harita uygulamasının kamu güvenliğini tehdit edecek şekilde kullanıldığını iddia etti.

Cook’un e-postasında şu ifadeler yer alıyor: “Söz konusu uygulama; kitlelerden bilgi alarak polis kontrol noktalarını, protesto eylemlerinin yapıldığı yerleri ve diğer bilgileri gösteriyor. Normal şartlar altında bu bilgilerin gösterilmesinde bir problem yok. Ancak son birkaç gündür Hong Kong Siber Güvenlik ve Teknoloji Suçları Bürosu’ndan ve Hong Kong’daki kullanıcılarımızdan uygulamanın kötü amaçlarla kullanıldığına ilişkin raporlar alıyoruz. Uygulamayla tek başına olan polis memurlarına yönelik saldırılar organize ediliyor, polisin bulunmadığı yerlerde de insanlar ve mülkler hedef alınıyor.”

Tim Cook’un Apple çalışanlarına gönderdiği e-postayı ilk olarak HKmap uygulamasının geliştiricileri paylaştı. Daha sonrasında Josh Gruber, Daring Fireball isimli internet sitesinde e-postanın gerçekliğini doğruladı.

Cook’un e-postasında HKmap ile bireysel polis memurlarına yönelik saldırı iddiasına ilişkin herhangi bir detay yer almıyor. Harita uygulamasının kötü niyetli biçimde insanları polis sayısının az olduğu yerlere toplamak amacıyla kullanıldığı senaryosu kulağa endişe verici geliyor. Ancak bu tarz korkutucu iddiaların şimdiye kadar genellikle Çin’in devlet kontrolündeki medya organları tarafından paylaşıldığını da belirtmek gerekiyor.

HKmap’in geliştiricileri Tim Cook tarafından dile getirilen iddialara karşı çıktı

Apple CEO’sunun iddialarına karşı çıkan HKmap’in geliştiricileri; uygulamanın kullanıcılardan, haber kaynaklarından, Facebook ve Telegram gibi platformlardan gelen bilgileri topladığını ve bunları derleyerek kullanıcılarına gösterdiğini belirtti. Geliştiriciler, uygulamanın polis sayısının az olduğu yerlerden ziyade polislerin toplandığı bölgeleri gösterdiğini ifade etti.

Apple’ın kararı, aralarında Amerikalı siyasetçilerin de bulunduğu pek çok kişinin tepkisini çekmişti. Ancak Tim Cook tarafından çalışanlara gönderilen e-posta, şirketin geri adım atmaya pek niyeti olmadığını gösteriyor. Şirket daha önce HKmap’i App Store’dan kaldırdığında bunun bir hata sonucunda olduğunu belirterek uygulamayı geri getirmişti. Ancak uygulamanın yeniden kaldırılmasının ardından Cook tarafından yapılan açıklama, HKmap için App Store’a geri dönüşün zor olduğunu gösteriyor. HKmap’i daha önce iPhone’larına indiren kullanıcılar, uygulamayı kullanmayı sürdürebiliyor. Ancak uygulamayı artık iPhone’lara indirmek mümkün değil.

İLGİLİ HABERLER