Teknoloji

Apple Çin’in tepkisini çeken uygulamayı App Store’dan kaldırdı

hkmap apple cin

Apple ve Çin arasındaki karmaşık ilişki yeniden gündemde. Çin’in devlet kontrolündeki medya kuruluşlarının Apple’ın HKmap isimli uygulamaya App Store’da yer vermesini eleştirmesinin hemen ardından uygulama App Store’dan çıkarıldı. Apple’ın bu kararı, şirketin Çin’in sansürüne boyun eğdiği yönündeki endişeleri bir kez daha su yüzüne çıkardı.

HKmap uygulaması, Hong Kong’daki protestolara ve polis müdahalelerine yönelik bilgilere erişmeyi sağlıyor. Uygulamadaki bilgiler, doğrudan sokaklardaki kullanıcılar tarafından veriliyor. Çin Komünist Partisi’nin kontrolünde olan China Daily gazetesi, uygulamayı “Hong Kong’taki göstericilerin şiddetine izin verdiği” iddiasıyla eleştirmişti. Gazete, Apple’ın da “akılsız ve pervasız” kararının etkilerini düşünmesi gerektiğini öne sürmüştü.

Apple Çin hükümetini kızdırmamak için daha önce de tavizler vermişti

Apple’ın kararının ardından konuşan HKmap uygulamasının geliştiricileri ise uygulamanın polisi veya kamu güvenliğini hedef almak için kullanıldığına dair bir kanıtın bulunmadığını iddia ediyor. Waze gibi kitle kaynaklı uygulamaların App Store’da bulunduğuna dikkat çeken geliştiriciler; suç teşkil edebilecek eylemlerin Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlarda da konuşulup desteklenebileceğini ifade etti. HKmap’e masaüstü cihazlarda hâlâ erişilebiliyor.

Eleştirmenler ise Apple’ın ekonomik açıdan önemli bir pazar olan Çin’e bir kez daha boyun eğdiğini belirtiyor. Cupertino merkezli şirket, bundan iki yıl önce VPN uygulamalarını Çin’deki App Store’dan kaldırmıştı. Apple, bundan kısa bir süre önce de Hong Kong’ta iOS’in klavyesinden Tayvan bayrağını çıkarmıştı. Çin, hâlihazırda Apple’ın en büyük üçüncü pazarı olarak değerlendiriliyor.

İLGİLİ HABERLER