Teknoloji

Tim Cook: Apple iCloud saldırganlarını durdurmak amacıyla güvenlik uyarıları gönderecek

apple sanal gerçeklik artırılmış gerçeklik

apple-bina-logo

The Wall Street Journal’a konuşan Apple CEO’su Tim Cook, yakında iPhone, iPad ve Mac kullanıcılarının bilgilerini korumak ve sanal korsanları hesaplardan uzak tutmak amacıyla yeni önlemler açıklayacaklarını belirtti. Cook kullanıcılara iCloud verilerine erişilmesi, şifrelerinin değiştirilmesi veya yeni bir cihazdan hesaba giriş yapılması durumunda e-posta ve bildirim göndermeye iki hafta içinde başlayacaklarını dile getirdi.

Bu haftanın başında Jennifer Lawrence ve Kate Upton’ın da aralarında bulunduğu pek çok ünlüye ait özel fotoğrafların internete sızmış olması ve fotoğrafların ünlülerin iCloud hesabından ele geçirildiğinin iddia edilmesi Cook’un açıklamalarını biraz daha önemli kılıyor. Apple özel hesaplara iCloud’daki güvenlik açıkları nedneiyle erişildiği iddiasını reddetmiş; ünlülerin hesaplarına kullanıcı adı, şifre ve gizlilik sorusu gibi bilgilerin ele geçirilmesiyle erişildiğini öne sürmüştü. Yayınlanan fotoğrafların ele geçirilen görüntülerin küçük bir kısmını oluşturduğu ve bu görüntülerin gizli bir grup içinde takas edildiği de dile getirilmişti.

Cook’un açıkladığı değişiklikler Apple’ın sızıntının ardından yaptığı ilk açıklamada da dile getirilmişti. Apple cihaz sahiplerine daha önce sadece şifrelerinin değiştiği veya hesaplarına farklı bir cihazdan ulaşıldığı zamanlarda bilgi veriliyordu. iCloud verilerine erişilmesi ise bildirim paketi altında bulunmuyordu. Yeni bildirim modeli çerçevesinde kullanıcılar hesaplarına yönelik şüpheli girişimlerden hemen haberdar edilecek ve diledikleri takdirde Apple’ın güvenlik ekibini bilgilendirebilecekler.

Cook Apple’ın çift aşamalı giriş sisteminin kullanımını genişletmeyi planladığını da açıkladı. Bu sistemde kullanıcılar hesaplarına erişmek için kendi belirledikleri şifreye ek olarak bir koda daha ihtiyaç duyuyor. Kullanıcılarının çoğunluğunun bu sistemi kullanmadığının altını çizen Apple, iOS 8 ile birlikte bu sistemin kullanımı konusunda cihaz sahiplerini teşvik etmeyi ve olası saldırılara karşı korumayı artırmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER