Teknoloji

TikTok Oracle anlaşmasının detayları netleşiyor

abd tiktok pulse tiktok youtube

TikTok için ByteDance ve Oracle arasında yapılan anlaşmanın detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. The Financial Times’ın haberine göre, anlaşma çerçevesinde TikTok bağımsız bir şirkete dönüştürülecek. Oracle da bu şirkette hisse sahibi olacak.

Bu anlaşma TikTok’u bölgesel olarak ayırmayacak. Ancak uygulama için bağımsız bir kurumsal yapı oluşturulacak. Oracle da bu yapıda azınlık hissesi sahibi olacak. ABD’de yaşayan kullanıcıların verilerinin Yabancı Yatırım Komitesi’nin tavsiyeleri doğrultusunda ABD’de saklanması ve işlenmesi de Oracle tarafından sağlanacak.

TikTok’un merkezi çok uzun süredir ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunuyor. Bu da sosyal ağa ByteDance’in Çin’deki faaliyetlerinde kısmi de olsa bir bağımsızlık sağlıyor. Anlaşmanın getirdiği en önemli değişiklik olarak Oracle’ın TikTok’ta hisse sahibi olması öne çıkıyor. Hisse oranının ne kadar olduğu da şu an için bilinmiyor. Oracle’ın ortaklığı TikTok’u yasal açıdan ByteDance’den uzaklaştırsa da, yeni yapıda da Çin’de geliştirilmiş ve konumlandırılmış algoritmalara ihtiyaç duyulması muhtemel görünüyor.

TikTok aynı zamanda ABD’de daha çok işe alım yapma sözü de verdi. CNBC’ye konuşan ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, yapılan anlaşmanın nihai hedeflerinden birinin TikTok’u “ABD merkezli bir şirket” hâline getirmek olduğunu dile getirdi.

Bu yeni anlaşmanın TikTok’un operasyonunu nasıl değiştireceği belirsizliğini koruyor. TikTok’la ilgili güvenlik endişelerinin ne kadarının giderilebileceği de merak edilenler arasında yer alıyor. Facebook’un eski güvenlik şefi Alex Stamos, yapılan anlaşmayı Twitter hesabında şu sözlerle değerlendirdi: “Oracle’ın kaynak kodu olmadan ve endişeleri giderecek belirgin operasyonel değişiklikler yapılmadan sorumluluk aldığı bir anlaşma.”

ByteDance ve Oracle arasındaki TikTok anlaşması, uygulamanın ABD’de yasaklanmasını engellemek adına son anda yapılmıştı. Anlaşmanın geçerli olması için hâlâ ABD Başkanı Donald Trump’ın onayı gerekiyor. Hayati detaylar da hâlâ belirsizliğini koruyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER