Teknoloji

TikTok’un Live Studio canlı yayın uygulaması için lisans ihlâl iddiası

avrupa komisyonu tiktok
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

TikTok’un Windows için geliştirdiği yeni canlı yayın uygulaması Live Studio, iddialara göre ücretsiz canlı yayın programı Open Broadcaster Software’den (OBS) kod kullanıyor. Bu, OBS açık kaynak tabanlı bir yazılım olduğu için, düzgün bir şekilde yapıldığında genellikle bir sorun teşkil etmez. Ancak TikTok’un OBS’nin lisans gereksinimlerine uymadığı iddia ediliyor.

Bir kullanıcı Live Studio’nun kodu gibi görünen şeyin ekran görüntülerini yayınladıktan sonra durum Twitter’da giderek daha fazla tartışılır hâle geldi. Başlangıçta ekran görüntülerini alan programcı, uygulamanın usulsüz bir OBS versiyonu olduğunu iddia ediyor ve ayrıca TikTok’un OBS kullandığını ve ardından kendi kullanıcı arayüzünü üstüne geçirdiğini iddia ediyor.

Başka bir kullanıcının belirttiği gibi, eğer TikTok OBS kodunu kullanırsa, platformun kaynak kodunu GNU Genel Kamu Lisansı (GPL), sürüm 2‘ye uygun olarak herkese açık hâle getirmesi gerekir. TikTok bunu yapamazsa, OBS platforma karşı potansiyel olarak yasal işlem başlatabilir.

OBS’nin iş geliştiricisi Ben Torell, daha sonra bu tweet’e aynı doğrultuda fikir belirterek yanıt verdi, ancak OBS’nin TikTok ile çalışmaya açık olduğunu belirtti: “GPL ihlallerini iyi niyetle ve TikTok/ByteDance durumunda ele alma taahhüdümüz var. Lisansa uydukları sürece onlarla dostane bir çalışma ilişkisi kurmaktan mutluluk duyarız.”

Trump Medya ve Teknoloji Grubu (TMTG), sitesini oluşturmak için açık kaynaklı Mastodon’u kullandıktan sonra Donald Trump’ın yakında çıkacak olan sosyal ağı Truth’un kaynak kodunu herkese açık hale getiremediği için ekim ayında benzer bir nedenle başı belaya girmişti.

TikTok, birkaç gün önce küçük bir kullanıcı grubuyla Live Studio’yu sessizce test etmeye başlamıştı. Bu uygulama mevcut durumunda, kullanıcıların bir kameradan, telefondan, oyundan veya programdan canlı yayın yapmalarına izin veren bir sade akış yazılımı gibi görünüyor.

Geçen ay içinde OBS, Streamlabs ile Twitter’da yapılan bir tartışmaya karışmıştı. OBS, Streamlabs’in kendi adında OBS kullanmasına izin vermediğini itiraf etti, ancak Streamlabs yine de bunu kullandı. Pokimane gibi popüler yayıncılar, durum nedeniyle Streamlabs’ı kullanmayı ve tanıtmayı bırakmakla tehdit ettikten sonra Streamlabs, adından “OBS” terimini çıkarmayı kabul etti.

İLGİLİ HABERLER