Teknoloji

TikTok Trump yönetiminden açıklama bekliyor

abd bytedance tiktok

Beyaz Saray’ı terk etmeye pek niyetli gibi görünmeyen ABD Başkanı Donald Trump, yaz aylarındaki hedefi TikTok konusunda ise sessizliğe gömülmüş gibi görünüyor. En azından, Trump ve ekibinin Çinli sosyal medya platformu konusunda sessizliğe büründüğü anlaşılıyor. Ancak bu sessizlik, TikTok cephesinde belirsizliğe ve buna bağlı olarak kaygıya yol açmışa benziyor.

ABD Yabancı Yatırım Komitesi, TikTok’un çatı şirketi ByteDance’e ABD’deki operasyonlarını ayırması için 12 Kasım’a kadar süre vermişti. Komite bu süre dolana kadar talebi yerine getirilmediği takdirde uygulanacak yaptırımlar konusunda ise somut bir açıklama yapmamıştı. TikTok, bu nedenle durumun değerlendirilmesi için komiteye durum değerlendirmesi için başvuruda bulunmuştu.

TikTok, ABD’deki faaliyetlerini sürdürmek için Oracle ve Walmart ile iş birliğine gitmiş ve bu iki şirkete TikTok Global adıyla kurulacak yeni yapıda yüzde 20 hisse vermişti. Trump yönetimi, 20 Eylül’de başkanın ilgili anlaşmayı “konsept” olarak onayladığını duyurmuştu. Ancak o tarihten bu yana resmileşen bir şey olmuş değil. Önce mahkeme TikTok’un uygulama mağazalarından kaldırılmasını engellemiş, daha sonra da bir kullanıcı 12 Kasım’dan sonra uygulanabilecek yapırımların durdurulması için mahkemeye başvurmuştu.

O dönemden sonra olanlar ise pek çok kişinin malumu. Koronavirüse yakalanan başkan Trump, daha sonra da enerjisini seçim çalışmalarına ayırmıştı. Seçimi Joe Biden’a kaybeden Trump yönetiminin önünde TikTok’tan daha önemli konular olduğu söylenebilir. Ancak birkaç ay önce TikTok’u ısrarla ülkeden kovmaya çalışan mevcut yönetimin bu konuda giderayak yapacağı son hamle merak ediliyor.

Ocak ayında Donald Trump yerine ABD Başkanlığı görevini üstlenecek olan Joe Biden’ın TikTok konusunda nasıl bir tavır izleyeceği ise şu an için belirsizliğini koruyor. Ancak Biden’ın kampanya ekibinde çalışanlara telefonlarından TikTok’u silme talimatı verdiği biliniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER