Teknoloji

TikTok ayrımcılıkla suçlanıyor

abd tiktok pulse tiktok youtube

TikTok son zamanların popüler sosyal medya platformları arasında başı çekiyor. Ancak platformla ilgili tartışmalar da, popülariteye paralel olarak artıyor. Bu tartışmaların en yenisinde TikTok’un “ayrımcılık” yaptığı iddia ediliyor.

TikTok’un engelli kullanıcılar tarafından hazırlanan videoların geniş kitlelere yayılmasını bilinçli olarak engellediği öne sürülüyor. Netzpolitik.org sitesinin şirket kaynaklarına dayandırdığı habere göre, sosyal medya platformu bu yöntemle söz konusu kişilerin siber zorbalığa uğramasını engellemeye çalıştığını savunuyor.

Ancak gerçekte şirketin bu hamlesinin ayrımcılığa yol açtığı iddia ediliyor. Bu problemin kaynağının ise TikTok’un moderatörlerinin fiziksel ve zihinsel özellikler arasındaki farklar konusunda verdikleri hızlı kararlar olduğu söyleniyor.

TikTok’un algoritmasının öne çıkardığı içerikler, TikTok’un yükselişinde önemli pay sahibi. Ancak Netzpolitik.org sitesinin kaynağı, TikTok’un siber zorbalığa uğrayabilecekler için bu işi zorlaştırdığını savunuyor.

TikTok’un videoların ön plana çıkışı konusunda farklı yaklaşımlar uyguladığı belirtiliyor. Bunlardan biri, videoların sadece yüklendikleri ülkede öne çıkarılması. “Oto R” adını taşıyan başka bir yaklaşımın ise belli bir izlenme sayısına ulaşan videoların “Sizin İçin” sekmesinde gösterimini engellediği söyleniyor. “Özel kullanıcılar” tarafından paylaşılan videolar içinse bunlardan çok daha fazla kriterin uygulandığı iddia ediliyor.

Netzpolitik.org sitesi; TikTok’un şişman, LGBT ve otizmli kullanıcılarının videolarının gösterimini “izlenme sayısı limiti” üzerinden kısıtladığını belirtiyor. Sadece profillere ve videolara bakarak bu kategoriler konusunda karar vermenin zorluğuna dikkat çekilirken, şirketin hamlesinin korumaktan ziyade cezalandırmak gibi göründüğü ifade ediliyor.

TikTok’tan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise olası çatışmaları engellemek için koyulduğu söylenen kuralların kusurlu olduğu onaylanıyor. Şirket, bunun uzun soluklu bir çözüm olmadığının da altını çizdi. Ancak isimsiz bir kaynak, söz konusu kuralların moderatörlere eylül ayında aktarıldığını dile getirdi.

TikTok daha önce de sansürcülükle suçlanmıştı

TikTok’un konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderdiği açıklamada ise şu ifadeler bulunuyor: “Daha önce platformda artan siber zorbalıkla mücadele için kaba ve geçici bir politikayı uygulamaya koymuştuk. Niyetimiz iyi olsa da, yaklaşımımız yanlıştı. Ancak o günden bu yana gerekli değişiklikleri yapma konusunda önemli mesafeler kaydettik.

TikTok kısa süre önce de siyasi sansürcülükle suçlanmıştı. Platformun Çin hükümetini eleştiren videoları engellediği iddia edilmişti. Son olarak Çin’in Uygur Türkleri’ne yönelik kötü muamelesini eleştiren bir videoyu engelleyen şirket, daha sonra bu engeli kaldırmış ve durumun bir hatadan kaynaklandığını savunmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER