Teknoloji

TikTok ABD’de uygulama mağazalarından çıkarılıyor

tiktok universal
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

TikTok ve WeChat, 20 Eylül’den itibaren ABD’de mobil uygulama mağazalarından kaldırılacak. Söz konusu karar, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından duyuruldu. ByteDance’in sahibi olduğu uygulamalarla ilgili yaptırımlar sadece mağazadan çıkarmakla sınırlı kalmayacak. Bu uygulamaların ABD’de yer sağlayıcılardan hizmet almasına da izin verilmeyecek. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, kararın ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla alındığını belirtti.

Ross’un açıklamasında şu ifadeler de yer alıyor: “Bugünkü kararlar, Başkan Trump’ın ulusal güvenliğimizi garantiye almak ve Amerikanları Çin Komünist Partisi’nin tehditlerine karşı korumak adına elindeki gücün tamamına hazır olduğunu gösteriyor.”

Yasak kararının Oracle ve ByteDance arasındaki anlaşmaya rağmen duyurulmasının dikkat çekici olduğu söylenebilir. Bloomberg’de yer alan habere göre, Trump bu anlaşmadan pek hoşlanmadığını dile getirdi ve şu an için bir şeye imza atmayacağını ifade etti.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıklaması, uygulamaların ABD’den yok olmasını istediğini gösteriyor. Sadece uygulamaları, güncellemeleri ve kodları yasaklamakla yetinmeyen Bakanlık, WeChat ile bağlantılı ödemelere de yasak getirdi.

Bu uygulamaların ülkede yer sağlayıcı hizmeti almasını da istemeyen ABD, VPN üzerinden erişimi de engellemeyi hedefliyor. Beyaz Saray’ın kararı cuma günü duyurması ve pazar günü uygulamaya koyacak olması, ByteDance’e erteleme veya kararı geri çevirme için pek zaman tanımıyor. Bu durum, yer sağlayıcı şirketlerin uygulamaları çıkarmak için epey acele etmesini gerektiriyor.

Bu karar TikTok ve WeChat’e ABD dışında yer sağlayıcı hizmeti veren şirketleri etkilemiyor. WeChat’in sahibi Tencent’in diğer oyun ve uygulamaları da kararın kapsama alanı dışında kalıyor.

İLGİLİ HABERLER