Ulaşım

Tesla yeni bataryasıyla kalkışı hızlandırıyor ve menzili uzatıyor

tesla yapay zekâ

tesla-logo-110515Tesla’nın yeni Model S versiyonu P100D, 96 kilometre hıza sadece 2.5 saniye gibi bir sürede ulaşmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Şirketin bir diğer otomobili Model X de yapılan iyileştirmeler sonucunda 96 kilometre hıza 2.9 saniye içinde erişebiliyor. Model X için bu süre daha öncesinde 3.2 saniyeydi.

Kalkıştaki bu hızlanmanın asıl nedeni ise uzun süredir konuşulan 100 kWh batarya seçeneğinin hayata geçmiş olması. Söz konusu batarya, mevcut Model S ve Model X otomobilleri için sipariş edilebiliyor. Bir önceki üst seri bataryaya kıyasla 10 kWh ekstra depolama getiren yeni batarya, Model S P100D’nin menzilini 473 kilometreden 507 kilometreye çıkarıyor. Model X’te de menzil 402 kilometreden 465 kilometreye yükseliyor. Söz konusu batarya, sadece Ludicrous Mode seçeneğinde geçerli olacak.

Şirketten yapılan açıklamada kablo bağlamasında bazı değişikliklerin ve genel sistemde küçük müdahalelerin gerçekleştirildiği ifade edildi. Otomobilin yürüyen aksamında ise herhangi bir değişimin olmadığının altı çizildi. Ludicrous Mode’un hızlanmasında kaydedilen ilerlemenin asıl nedeninin de bataryadaki iyileştirme olduğu vurgulandı.

100 kWh batarya için cepten biraz daha fazla para çıkarmak gerekiyor. Ludicrous Mode özellikli Model S P100D, 134 bin 500 dolardan başlayacak fiyatlarla satılacak. Bu da 125 bin dolardan satılan P90D versiyonuna kıyasla 9 bin 500 dolarlık bir artış anlamına geliyor. Siparişe çıkan bataryanın teslimatı önümüzdeki ay başlayacak. Benzer ekipmanlara sahip Model X’ler de 135 bin 500 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak.

Tesla yeni bataryasının üretim kapasitesini ilk etapta düşük tutacak

Tesla, 100 kWh kapasiteli batarya paketinden ilk etapta haftada 200 adet üretecek. Bu rakam şirketin haftalık batarya üretim kapasitesinin yüzde 10’luk kısmına tekabül ediyor. Ancak belli bir zaman sonra bu kapasitenin artırılması amaçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER