Ulaşım

Tesla Model Y üretim planıyla ilgili sızıntının güncel olmadığını açıkladı

tesla model y

Tesla CEO’su Elon Musk, Model 3 üretiminde yaşanan sıkıntıların bir dönem şirketi iflasın kıyısına getirdiğini açıklamıştı. Musk’ın bu sözleri, şirketin yeni elektrikli otomobili Model Y‘de geçmiş hatalarından ders alacağını düşündürmüştü. Ancak ekim ayında Tesla Model Y için Model 3’ten bile agresif bir üretim takviminin oluşturulduğu iddiası gündeme gelmişti.

Tesla’nın en son finansal değerlendirme raporu öncesinde şirket çalışanlarına gönderilen bir belge, Business Insider tarafından yayınlandı. Söz konusu belgede, Tesla’nın 20 Aralık 2020 itibarıyla Nevada’daki Gigafactory 1 isimli tesisinde her hafta 7 bin adet Model Y üretmeyi planladığı belirtilmişti. Yine aynı belgede, Çin’deki Gigafactory’de ise 2021’in şubat ayı itibarıyla 5 bin Model Y’nin üretileceği bilgisi de yer alıyordu. Sızan belgeler otomobilin Model 3 platformunun üstüne inşa edileceğini ve yükseltilen çerçeve sayesinde üçüncü bir koltuk sırasının da araca ekleneceği ifade edilmişti.

Tesla Model 3‘ü duyurduğunda 2017’nin sonu itibarıyla her hafta 5 bin Model 3 üretmeyi taahhüt etmişti. Ancak şirket söz konusu hedefe 2018’in temmuz ayına kadar ulaşmayı başaramamıştı. Bu iddialı projeksiyonlar ve CEO Elon Musk tarafından yapılan çeşitli açıklamalar, Tesla’nın SEC tarafından da mercek altına alınmasına yol açmıştı.

Tesla Model Y için oluşturduğu iddia edilen üretim planı konusuna açıklık getirmek için de fazla zaman kaybetmedi. Şirketten yapılan açıklamada, sızan belgelerdeki takvim ve bilgilerin eski tarihli olduğu belirtildi. Toptan bir yalanlama yerine “eski tarihli” ibaresinin kullanılması, Tesla’nın bir dönem için bu takvimi ciddi olarak değerlendirdiğini gösteriyor. Model Y için kapsamlı duyurunun 2019’un mart ayında yapılması ve üretimin de 2020’nin sonları itibarıyla başlaması planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER