ManşetlerUlaşım

Tesla Model 3: Uygun fiyatlı elektrikli otomobil tanıtıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla model 3

Elektrikli otomobilleri daha büyük bir kitleyle buluşturması beklenen Tesla’nın Model 3 otomobili nihayet tanıtıldı. Tesla, bu yeni modelin tanıtımı için ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir etkinlik düzenledi. Tesla CEO’su Elon Musk, 35 bin dolarlık ABD başlangıç satış fiyatına sahip olan bu otomobilin en az 346 kilometre menzil yapabildiğinin altını çiziyor. Bu iddialı ve Tesla’nın başarması gereken önemli bir tahmin olarak nitelendiriliyor.

Musk, ön siparişleri alınmaya başlanan otomobilin teslimatlarının vaat edilen 2017 sonunda yapılacağından oldukça emin görünüyor; 35 bin dolara bundan daha iyi bir otomobil satın alınamayacağını, opsiyonsuz bir otomobil olsa da bu gerçeğin değişmeyeceğini söylüyor. Ayrıca Tesla 3, Musk’ın deyimiyle dünyanın en güvenli otomobillerinden bir tanesi.

Tesla, daha şimdiden 130 binden fazla ön siparişin geçildiğine dikkat çekiyor. Ön siparişte bulunanların 1000 dolarlık, kaparo niyetine ödeme yapması gerekiyor. Bu ön sipariş rakamının çok daha yükseklere çıkması bekleniyor.

Temel model 0-100 km/h hızlanmayı 6 saniyenin altında bir sürede gerçekleştiriyor, daha üst versiyonlar ise bu hızlanmayı daha kısa sürede yapıyor. Menzil en az 346 kilometre olarak veriliyor, ancak Tesla yollara çıkacak olan final otomobillerde bu rakamları geçmeyi hedefliyor. Tüm Model 3 otomobilleri Tesla’nın yüksek hızlı Supercharging ağını destekleyecek. 2017 sonu itibarıyla Model 3 yollara çıktığında, Tesla’nın toplam 7 bin 200 Supercharge şarj istasyonu bulunacak, böylelikle sayı bugünkünün iki katına çıkmış olacak.

Model S gibi Model 3 de arkadan çekişli ve dört çekerli versiyonlarla gelecek. Otomobilin içinde 15 inç’lik yatay yönde duran dokunmatik ekran bulunacak. Model S ve Model X’te ise düşey yönde yerleştirilmiş 17 inç dokunmatik ekran bulunuyordu. Otomatik pilot donanımı standart olarak yer alırken tüm güvenlik özellikleri otomatik olarak aktifleştiriliyor. Beş yetişkinin otomobile rahatlıkla sığabileceğine Musk tarafından dikkat çekiliyor.

Görsel: The Verge
Görsel: The Verge

Önden arkaya tavan camının bulunduğu otomobilin önünde ve arkasında depolama amaçlı bagajlar bulunuyor. Musk, benzinli otomobile göre, onunla aynı boyutlarda daha fazla eşya depolama kapasitesine sahip olduğunun altını çiziyor. Yaklaşık 2 metrelik sörf tahtasını otomobilin içine rahatlıkla yerleştirmek mümkün oluyor.

İki mevcut Tesla modeli, Model S ve Model X yüksek fiyatlarıyla biliniyor. Vergi teşviklerine rağmen bu otomobillerin ABD satış fiyatları 100 bin doların üstüne rahatlıkla çıkıyor. Tesla, şimdi sattığından on kat daha fazla otomobil satmak için daha ucuz bir otomobil üretmeliydi, işte o model de Model 3 oluyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Model 3’ün üretimine 2017 sonlarına doğru, yaklaşık bir buçuk yıl sonra başlanacak. ABD’de 1000 dolar ön ödemeyle siparişler alınmaya başladı. Tesla, gelecek yılın sonuna kadar satış ve servis ağını iki katına çıkarmayı, böylelikle daha çok otomobil için satış ve bakım hizmeti sunmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER