Ulaşım

Tesla ikinci çeyrekte kendi rekorlarını kırdı

Tesla Model 3 Performance 3.5 saniye içinde 97 kilometre hıza ulaşacak
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tesla için 2019 pek iyi başlamamıştı. Şirket durağan geçen ilk çeyreğin acısını, ikinci çeyrekteki performansıyla çıkarmayı başarmışa benziyor. Elektrikli otomobil üreticisi, 2019’un ikinci çeyreğinde 87 bin 48 adet araç üretti. Şirketin teslimatını gerçekleştirdiği araç sayısının ise 95 bin 200’ü bulduğu belirtildi. İlk çeyrek sona ererken, Tesla’nın yaklaşık 10 bin otomobilinin sevkiyat aşamasında olduğu ifade edilmişti.

Tesla’nın tesislerinden geride kalan üç aylık dönemde 72 bin 531 Model 3 çıktı. Sevkiyatı gerçekleştirilen Model 3 sayısı ise 77 bin 500 olarak kayıtlara geçti.

Yukarıdaki bu sayılar, Tesla’nın endüstri analistlerinin beklentilerini aşmayı başardığı anlamına geliyor. Pek çok analist, şirketin yılın ilk çeyreğindekine benzer bir performans sergilemesini ve 91 bin civarında otomobili sahiplerine ulaştırmasını bekliyordu. Tesla’nın bir önceki rekor çeyreği, 2018’in sonunda gerçekleşmişti. Elektrikli otomobil üreticisi, yüksek hedeflerine ulaşmak adına son çeyrekte iyice gaza basmış ve kendi rekorlarını kırmayı başarmıştı.

Tesla, kısa süre önce sadece bir haftalık bir zaman dilimi içinde üç önemli üst düzey yöneticisini kaybetmişti. Şirketin üretimden sorumlu başkan yardımcılarından biri olan Peter Hochholdinger, elektrikli otomobil girişimi Lucid Motors’a katılmıştı. Mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Steve MacManus ise dört yılın sonunda şirkete veda etmişti. Tesla Avrupa’nın başkan yardımcısı Jan Oehmicke de bu hafta itibarıyla şirketten ayrıldı.

Bu rekorun Tesla için sürpriz olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Şirketin CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz mayıs ayında çalışanlara gönderdiği bir e-postada rekor yolunda olduklarını belirtmişti. Geçtiğimiz hafta yine Musk tarafından gönderilen başka bir e-postada ise çalışanlardan rekor hedefine ulaşmak için biraz daha gayret göstermeleri istenmişti.

Tesla, 2019’un ilk çeyreğini 702 milyon dolar zararla tamamlamıştı. Bu zararın ortaya çıkmasında Avrupa ve Çin’e teslimatların başlaması ve bu nedenle teslimatların düşmesi etkili olmuştu. Ocak ayında iş gücünde yüzde 7 oranında bir kesintiye giden şirket, mağazalarının büyük kısmını kapatma ve daha çok kişiyi işten çıkarma yönünde bir karar da açıklamıştı. Bu karar daha sonra kısmen de olsa geri alınmıştı.

Tesla’nın iki çeyrek üst üste kâr edememesi, Wall Street’te de hayal kırıklığı yaratmıştı. Şirketin hisseleri ocak ayından haziran ayına kadar 150 dolar değer kaybetmişti. Şirket kısa süre önce 2 milyar dolar kaynak bulsa da, Elon Musk hâlâ işleri düzeltmek için sert önlemler almaları gerektiğini belirtiyor.

İkinci çeyrekteki rekor beklentisi, Tesla’nın hisselerinin yeniden 200 doların üstünü görmesini sağlamıştı. Sonuçların açıklanmasının ardından şirketin hisseleri, seans sonrası yapılan işlemlerle 240 doların da üstüne çıktı.

İkinci çeyrek sonuçları, Tesla’yı 2019’da 360 ila 400 bin otomobil üretme hedefini tutturma konusunda umut vermişe benziyor. Şirketten yapılan değerlendirmede, üçüncü çeyrekte üretimi ve teslimatları artırma konusunda inancın tam olduğu belirtildi. Çin’de de Gigafactory inşa eden Tesla, bu ülkede satacağı Model 3’leri yerinde üretecek.

İLGİLİ HABERLER