Ulaşım

Tesla Autopilot sürücülerde dikkatsizliğe yol açıyor

tesla autopilot

Tesla daha geniş otonom sürüş yetenekleri barındıran Autopilot paketini yakında daha çok sürücüye ulaştırmayı planlıyor. ABD’li yol güvenliği yetkilileri ise Tesla’nın bu planını pek olumlu karşılamamıştı. MIT tarafından yapılan ve TechCrunch sitesinde yayınlanan bir araştırma, yetkililerin endişelerinde pek haksız olmadığını gösteriyor. Araştırmacıların incelediği verilere göre, Autopilot aktifken sürücüler daha dikkatsiz davranıyor.

Araştırmada şu ifadeler dikkat çekiyor: “Görsel davranış modelleri Autopilot’un devre dışı bırakılmasının öncesinde ve sonrasında farklılık gösteriyor. Autopilot devredeyken sürücüler yola daha az bakıyor ve yolla ilgisiz kısımlarla daha çok ilgileniyor. Manuel sürüşe geçiş yapıldığında ise yol dışı alanlara bakışlar ciddi şekilde azalıyor.”

Autopilot aktifken sürücülerin yola daha az bakmasına pek şaşırmamak gerekiyor. Yeni olan ise araştırmacıların sürücülerin Autopilot aktifken nereye baktıklarını görebilmesi. Buna göre, gözünü yoldan ayıran sürücüler genellikle aşağıya veya konsolun ortasına doğru bakıyor. Aşağıya bakan sürücülerin telefonlarıyla, ortaya doğru bakanların ise aracın bilgi ve eğlence sistemiyle ilgilendiği düşünülüyor.

En yeni Tesla Autopilot sürümünün beta testleri devam ediyor. Ancak 24 Eylül itibarıyla yeni sürümün geniş ölçekli dağıtımının yapılması bekleniyor. ABD’li yetkililer ise Tesla’nın aceleci hareket ettiğini ve Autopilot’la ilgili temel güvenlik sorunlarının giderilmesi gerektiğini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER