ManşetlerUlaşım

Tesla Autopilot kontrolünde kaza yaptı, iki kişi hayatını kaybetti

tesla autopilot
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tesla Autopilot teknolojisinin güvenilirliğiyle ilgili sorular yaşanan son kazanın ardından yine arttı. 2019 çıkışlı bir Model S, ABD’nin Houston şehrinin kuzeyinde ağaca çarptı. Kaza sırasında otomobilin direksiyonunda kimsenin bulunmadığı belirtilirken, biri yan koltukta diğeri de arka koltukta oturan iki yolcu da kazada hayatını kaybetti.

Autopilot teknolojisinin kaza sırasında aktif olup olmadığı konusunda henüz kesin bir açıklama gelmiş değil. Kazada hayatını kaybeden kişilerin biri 59, diğerinin ise 69 yaşında olduğu belirtildi. Tesla ve ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) şimdilik konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Eğer Model S gerçekten sürücüsüzse otomobilde hayatını kaybeden yolcuların Autopilot ve Tam Otonom Sürüş (FSD) teknolojilerini yanlış anladığı görülüyor. Otomobil sahiplerinin bu teknolojileri tam kavrayamadığına dair endişeler daha önce de dile getirilmişti.

Autopilot’ta sürücülerin ellerini direksiyondan çekebileceği veya sürücü koltuğuna oturmayabileceğini zannedenler olsa da, böyle bir durum söz konusu değil. FSD teknolojisinde bile tam otonom sürüş vadetmeyen Tesla, araç sahiplerine her an kontrolü almaya hazır olmaları gerektiğini hatırlatıyor.

Tesla Autopilot kontrolünde yaşandığı düşünülen kaza, ilk yardım ve müdahale ekiplerinin elektrikli otomobillere ve bu otomobillerin büyük lityum pillerine alışamadığını gösteriyor. Kazayla ilgili açıklama yapan polis Mark Herman, ilk müdahale ekiplerinin yangını sürdürmesinin yaklaşık 4 yıl sürdüğü ve bu süreçte Tesla’dan da destek alındığını belirtti. Bu durum elektrikli otomobillerin daha tehlikeli olduğu anlamına gelmiyor. Ancak itfaiyecilerin elektrikli otomobillere nasıl müdahale etmeleri gerektiğini henüz tam kavramadığını da gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER