Ulaşım

Tesla 2021’de 1 milyona yakın otomobil teslimatı yaptı

tesla model 3

Tesla’nın 2021’deki satış başarısı yılın son gününe kadar devam etti. Şirket 2021’de 936 bin 172 elektrikli otomobil teslimatı gerçekleştirdiğini açıkladı. Tesla bu otomobillerin 308 bin 600 adedini yılın son çeyreğinde teslim etti. Şirket hayalini kurduğu 1 milyon satış sayısını yakalayamasa da, 2020’de 499 bin 550 teslimat sayısını neredeyse ikiye katlamayı başardı.

2021 Tesla’nın üst segment otomobilleri Model X ve Model S için çok da parlak geçmedi. Üst sınıf otomobillerin satış sayısı 57 bin 39’dan 24 bin 964’e indi. Model X ve Model S’in bu yıl içinde yenileneceğini düşününce satışların azalmasına pek şaşırmamak gerekmiyor.

Çip krizinin otomobil endüstrisine olan etkisini düşününce Tesla’nın teslimat sayıları biraz daha ilgi çekici hâle geliyor. Bu kriz nedeniyle Tesla’nın araçlarının bir kısmı USB girişi olmadan sahipleriyle buluşmuştu. Şirket, Cybertruck teslimatına başlamadan önce ABD’nin Austin ve Almanya’nın Berlin şehirlerindeki fabrikalarını da aktif hâle getirmeyi amaçlıyor.

Yine de, belirlenen hedeflerin gerçekleşmesinin garanti olmadığını hatırlatmakta fayda var. Tesla, 2021 için belirlediği yol haritasını da eksiksiz şekilde uygulayamamıştı. Ürün gecikmeleri, fiyat artışları ve geri çağırmalar gibi olaylar, Tesla’nın hedeflerini gerçekleştirmesini engellemişti. Elektrikli otomobil pazarındaki rekabetin de 2022 itibarıyla biraz daha sert hâle geleceğini unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER