Teknoloji

Telegram yenilenen sesli sohbet özelliğiyle Clubhouse’un rakibi oldu

telegram ücretli abonelik

Bazen birisi o kadar basit bir fikri ustalıkla uygular ki, devler bile onu kopyalamak için sıraya girer. Zamanında Snapchat’in Hikâye formatı veya TikTok’un kısa videoları için durum böyle olmuştu. Şimdi bunun bir benzerini Clubhouse ile görüyoruz. Twitter Spaces’ın ve Facebook’un beklenen ürününün ardından giderek daha popüler hâle gelen sesli sohbet formatına bu sefer de WhatsApp’ın son zamanlardaki yükselen rakibi Telegram kayıtsız kalmıyor. Telegram son güncelleme ile birlikte Sesli Sohbet özelliğine bambaşka bir nitelik kazandırıyor.

Sesli Sohbet özelliği Telegram’a geçen yıl içinde, bir grup görüşme formatı olarak gelmişti. Ancak var olan Grup Görüşme özelliğiyle karıştırılıyordu. Benzer kontrolleri sunuyordu, ancak aynı zamanda Telegram Grupları ötesine de geçiş yapıyordu. Sesli Sohbet 2.0 ile birlikte Telegram, sesli sohbetlere milyonlarca kullanıcının katılmasına izin veriyor.

Sesli Sohbet özelliği şimdi hem kanallar hem de herkese açık gruplar için sayısız miktarda kişiyi destekliyor. Bu açıdan Clubhouse’ın sunduğuna benzer hâle geliyor. Bu tür sohbetler geçici olarak, gelecekte ihtiyaç duyulabilecek durumlar için kaydedilebilir. Gizlilik açısından yanlış anlaşılmalara neden olmaması için de bu açık şekilde belirtiliyor. Zoom ve yine Clubhouse içinde gördüğümüz el kaldırma özelliği de mevcut. Böylelikle daha etkileşimli bir sohbet ortamı olacaktır.

Özellikler açısından Clubhouse uygulamasını kopyalayan uygulamaların ve servislerin sayısı artıyor. Clubhouse hâlâ iOS platformuna özel ve sadece davet usulü çalışan bir uygulama olarak kalmaya devam ederken, Telegram Sesli Sohbet 2.0 ise genel kullanıma açılmış durumda. Yani isteyen her Telegram kullanıcısı bu yenilikten faydalanabilir.

Öte yandan en son Telegram güncellemesi, sesli sohbetlerle ilgisi olmayan birkaç özellik getiriyor. İstenmeyen bir durumda gönderilen mesajlar, gerçekten gönderilmeden önce iptal edilebilir. Ayrıca uzun bir sesli mesajı dinlemeyi bıraktığınızda baştan başlamanız gerekmez. Bunlara ek olarak Android kullanıcıları, listedeki bir sohbette sola kaydırırken hangi eylemi gerçekleştireceklerini seçmelerine olanak tanıyan bir yenilik de görüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER