Eğlenceİncelemeler

Teknoblog İncelemesi: Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 – Galeri & Video

Samsung’un Galaxy serisi Android tabanlı tableti, akıllı telefonu ve taşınabilir medya oynatıcısıyla Apple’ın iOS tabanlı cihazlarına meydan okuyor. Rekabet özellikle tablet ve akıllı telefon tarafında kendisini hissetirse de, medya oynatıcı tarafında da durum farklı değil. Güney Koreli şirket iPod touch’a rakip olacak Galaxy serisine mensup çeşitli cihazlar çıkarmıştı. Galaxy S Wi-Fi 5.0 da bunlardan bir tanesi. Samsung’un geçtiğimiz şubat ayına düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttığı bu cihaz şu sıralar Türkiye’deki kullanıcılarla da buluşmuş durumda.

Android 2.2 Froyo işletim sistemiyle çalışan Galaxy S Wi-Fi 5.0 adını aldığı 5 inç’lik devasa ekranıyla dikkat çekiyor. Önden bakıldığında daha büyük bir Galaxy S II görünümünde olan bu cihaz adından anlaşılacağı üzere Wi-Fi bağlantı desteğini bünyesinde barındırıyor. Tablet ve akıllı telefonların giderek daha da çekici geldiği bir ortamda, ikisinin arasında konumlanan Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’ı seçmek ne kadar yerinde bir seçim olur? Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 incelememizde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 İncelemesi

Galeri: Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 İncelemesi
[nggallery id=666]

Tasarım

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 141.3 x 78.2 x 11.9 mm’lik boyutlara sahip. Yazının başında da belirttiğimiz gibi, bu cihaz biraz daha büyük ve tombul bir Galaxy S II görünümünde. Cihazın arkasıysa Samsung’un giderek karakteristik renklerinden biri haline gelen beyaz ile kaplanmış durumda. Cihazın arkası kenarlara ve köşelere doğru kıvrımlı bir yapıda geliştirilmiş. Bu da 5 inç’lik ekranından dolayı zaten geniş bir yüzeye sahip olan tabletin elde bir nebze olsun rahat tutulmasını sağlıyor.

Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın önünde yer alan 5.0 inç’lik ekranın altında üç tuş bulunuyor. Ortada yer alan giriş tuşu basmalı yapıda, bu tuşun her iki yanında yer alan menü ve geri tuşlarıysa kapasitif dokunmatik yapıda geliştirilmiş. Cihazın sağ tarafında üste doğru açma/kapama ve ses kademe tuşları yer alıyor. Bu tuşlar cihaz hem sağ hem de sol elle tutulduğunda sırasıyla baş veya işaret parmaklarının rahatlıkla erişip kontrol edebileceği şekilde konumlanmış. Cihazın sol yanında herhangi bir giriş/çıkış elemanı yer almazken üstte microSD kart yuvası dikkat çekiyor. Cihazın altında ise microUSB portu, mikrofon ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer almakta. 5.0 inç’lik ekranın sağ üstünde ise video görüşmeler için bir kamera bulunmakta. Cihazın beyaz renkli arka kısmında ise kamera, LED flaş ve çift hoparlör yer alıyor.

Donanım

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 adını 5.0 inç’lik, 480 x 800 çözünürlüklü, 16 milyon renk destekli kapasitif LCD dokunmatik ekrandan alıyor. Dokunma hassasiyeti yeterli seviyede olan bu ekranın çözünürlüğü 5 inç’lik boyuta göre biraz düşük kalıyor. Diğer bir deyişle ekranın piksel yoğunluğu düşük (187 ppi). Bu, yazı karakterlerinin veya fotoğrafların normalden daha yüksek kontrastlı bir biçimde görünmesine yol açıyor. Ne var ki, bu durumun çok da rahatsız edici seviyede olmadığını söyleyebiliriz. Bunun dışında ekran yüksek görüş açısına sahip. Her ne kadar ekrana sağdan veya soldan açıyla bakıldığında renk tonlarında açılma gözlemiş olsak da, video izlerken yan açıyla ekrana bakmak daha aydınlık bir seyir sağlıyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’da 1 GHz işlemci, 8 GB veya 16 GB’lık dahili depolama seçeneği (bize gelen test ürünü 8 GB’lık kapasiteye sahip), 32 GB’ye kadar destek veren microSD kart yuvası, 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi erişim noktası özelliği, Bluetooth 3.0+HS, microUSB portu, GPS, A-GPS, dijital pusula, ivme ölçer gibi teknik özellikler bulunuyor.

Yazılım

Test için gönderilen Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’da Android 2.2.1 Froyo işletim sistemi yüklü. Bunun üzerinde Samsung’un TouchWiz arayüzü bulunmakta. TouchWiz’in sunmuş olduğu 7 farklı ana ekranı çeşitli bileşen, kısayol, klasörlerle doldurmak, duvar kağıdını isteğe göre değiştirmek mümkün. Cihazın uygulama menüsü Samsung’un diğer Android cihazlarında olduğu gibi sayfalı bir yapıda tasarlanmış. Uygulama ikonları ise büyük tutulmuş, bu sayede yanlış bir yere dokunmak pek mümkün değil. Ekranın alt kısmın bir bölge ise bir mobil internet ve multimedya cihazına yakışacak şekilde müzik, video ve internet uygulamalarının kısayollarına ayrılmış. Ayrıca burada, bulunulan menü konumuna göre giriş ekranı veya uygulama ekranına yönlendiren bağlantı ikonları da yer alıyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’da Android Market erişimi mevcut. Bunun yanı sıra Samsung Apps mağazası üzerinden de uygulama veya oyun indirmek mümkün. Google’ın Android’e özel Gmail, YouTube, Haritalar, Rehber, Latitude, Navigasyon, Arama ve Sesle Arama uygulamaları da cihazla yüklü geliyor. Ayrıca Samsung’a özel AllShare, Ses Kaydedicisi, Memo, Mini Günlük gibi uygukalamalar da Galaxy S Wi-Fi 5.0’da yüklü geliyor. Yüklü gelen ThinkFree Office yazılımı sayesinde Galaxy S Wi-Fi 5.0’da ofis dokümanlarını açmak ve yönetmek mümkün hale geliyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın mobil internet deneyiminden de kısaca bahsedelim. Android’in doğal mobil internet tarayıcısının yüklü geldiği Galaxy S Wi-Fi 5.0 Adobe Flash Player desteği sayesinde masaüstündekine yakın bir internet deneyimi sunuyor. Klasik şekilde parmaklar yardımıyla sayfada kaydırma yapmak, yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak mümkün. Sekme desteği sayesinde aynı anda birden fazla pencere açmak mümkün, ancak bu pencere sayısının da bir sınırı olduğunu belirtelim. Bu sınır belleğin doluluk oranına göre değişiyor. SunSpider Benchmark testinde Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın internet tarayıcısı 6422.8 ms +/- %2.2’lik skor elde etti. Yukarıda belirttiğimiz şekilde, gömülü Flash Player desteği sayesinde Flash tabanlı web videoları rahatlıkla izleniyor. YouTube üzerindeki yüksek kaliteli videolar (mobile uyumlu hâle getirilmiş), Lig TV videoları ve Kanalturk.com.tr üzerindeki canlı yayın videosu üzerinden yaptığımız testlerde Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın mükemmel ve etkileyici bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz.

Kamera

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın arkasında 3.15 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera yer alıyor. Öte yandan cihazın önünde de video görüşmeler için VGA çözünürlük desteği sunan ikinci bir kamera yer alıyor. Temel fotoğraf ve video işlevleri tabii ki arkadaki kamera tarafından görülüyor.

samsung-galaxy-s-wifi-5-0-00003

Galaxy S Wi-Fi 5.0’da da Samsung’un alıştığımız kamera uygulaması yer alıyor. Ekranın sağ tarafına çekim tuşu, fotoğraf ve video işlevleri arasında geçiş anahtarı gibi temel kontroller yerleştirilmiş. Ekrana dokununca sol yanda beliren sütundan ise kameranın çeşitli ayarlarını yapmaya yarayan kontrollere ulaşılıyor.

Galeri: Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=667]

Galaxy S Wi-Fi 5.0 ile çekilen fotoğrafların bu cihaz için beklenen seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Aydınlık ortamlarda gerçekleştirilen manzara çekimlerinde renk üretimi gerçeğe yakın derecede. LED flaş sayesinde karanlık ve loş ortamlarda idare edecek derecede fotoğraflar çekilebilir. Gece çekimlerini de iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Cihazda özel bir makro modu da bulunuyor. Ne var ki, bu makro modunda yaptığımız çekimlerin beklenen sonucu verdiğini söyleyemeyiz, odaklama istediğimiz şekilde olmadı. Video tarafına baktığımızda, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 maksimum 720 x 480 çözünürlükte video çekiyor. 720p HD video kaydının standart hale geldiği bu ortamda bu çözünürlük biraz düşük gelebilir, ancak bu çözünürlük mobil cihazla çekeceğiniz videoları YouTube, Facebook vb. paylaşım sitelerine yüklemek için ideal görünüyor.

Video: Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 Kamerasından Örnek Video

Multimedya

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 taşınabilir boyutları ve 5.0 inç’lik nispeten büyük ekranıyla iyi bir multimedya cihazı vazifesi görüyor. Cihazın müzik çalar ve video çalar uygulamalarına hem giriş ekranı hem de uygulama menüsünden kolaylıkla ulaşmak mümkün. Cihazı bilgisayara bağlayıp Windows Gezgini aracılığıyla şarkı, fotoğraf veya video dosyalarını rahatlıkla kopyalayabilirsiniz. Cihazdaki uygulamalar multimedya dosyalarını otomatik olarak bulacaktır. Aynı durum cihaza takacağınız bir microSD kart için de geçerli.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’da dokunmatik hareketlerle kontrol edilebilen, albüm kapağı destekli bir müzik çalar uygulaması bulunuyor. Samsung’un Sound Live teknolojisi sayesinde cihazın çift hoparlörlerinden yayılan müziği dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Farklı ses profillerinden dilediğinizi seçerek müzik keyfinizi daha da arttırabilirsiniz. Bunun yanı sıra hem müzik hem de video uygulamaları için 5.1 kanal ses efekti de sunuluyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’da yer alan video çalar uygulaması ise zengin bir kod desteğine sahip. Öyle ki, daha önce incelediğimiz çoğu Android cihazında eksikliğini hissettiğimiz DivX ve Xvid kodları Galaxy S Wi-Fi 5.0’da eksiksiz bir şekilde geliyor. Bu sayede .AVI uzantılı video dosyalarını altyazılarıyla birlikte sorunsuz bir şekilde izleyebildik. Hatta şaşırtıcı bir şekilde, .MKV uzantılı 720p HD videoları da Galaxy S Wi-Fi 5.0 ile düzgün bir şekilde oynatmayı başardık. Cihazda yer alan 1 GHz’lik işlemcinin bu şekilde işlev görmesi biraz şaşırtıcı geliyor, ancak anlaşılan Samsung mühendisleri cihazın yazılımını iyi bir şekilde optimize etmeyi başarmış.

Cihazda Android’in Galeri uygulaması mevcut. Bu galeri uygulaması yardımıyla cihazla çekilen fotoğraf ve videolarda gezinti yapabilir, ayrıca Google Picasa, Facebook, vb. hesapların altındaki galerilere de ulaşabilirsiniz. DLNA desteği sayesinde cihazda yüklü olan fotoğraf, video ve şarkıları aynı ağa bağlı olan farklı bir cihazda oynatabilirsiniz. Tersi de mümkün. Burada AllShare uygulamasının payını da belirtmek gerek.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’a yüklediği şarkıları dinlemekten sıkılanlar için bir de FM radyo uygulamasının bulunduğunu eklemeden geçmeyelim.

Performans ve Batarya

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın performansının bizi şaşırttığını söylemeliyiz. Her ne kadar teknik özellikler içinde tam olarak belirtilmese de cihazda 1 GHz’lik tek çekirdekli ARMv7 rev 2 (V71) işlemci yer alıyor. Bu işlemciye PowerVR SGX 540 grafik işlemci eşlik ediyor. Bu ikili özellikle video işlevlerinin oldukça iyi bir şekilde yerine getirilmesini sağlıyor. Bunun dışındaki işlevlerin de tatmin edici bir şekilde yerine getirildiğini söyleyebiliriz.

Galaxy S Wi-F 5.0’da uygulamalar için 346 MB’lık RAM ayrılmış durumda. Samsung’un cihazda yüklü olarak sunduğu Görev Yöneticisi sayesinde cihazda açık olan uygulamaları kontrol etmek, gereksiz RAM tüketen uygulamaların faaliyetlerini durdurmak ve böylelikle RAM’i optimize etmek mümkün kılınmış.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’ı SmartBench 2011 uygulaması aracılığıyla benchmark testinden geçirdik ve aşağıdaki tabloda yer alan sonuçları elde ettik. Sonuçlara bakılınca Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın grafik performansının iyi olduğu tescilleniyor. Oyun indeksinde yüksek bir değer elde ettiğini söyleyebiliriz. Bu durum, Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın video performansının neden bu kadar iyi olduğunun da bir göstergesi sayılabilir.

SMARTBENCH 2011 Sonuçları
Cihaz Üretkenlik İndeksi Oyun İndeksi
Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0
1.0 GHz, Android 2.2.1
896 2212
Samsung Galaxy S II
1.2 GHz, Android 2.3.4
3861 2244
Samsung Galaxy S
1.0 GHz, Android 2.3.3
841 2330
Nexus S
1.0 GHz, Android 2.3.3
854 1851
Sony Ericsson Xperia Arc
1.0 GHz, Android 2.3.3
1097 1350
HTC Desire S
1.0 GHz, Android 2.3.3
971 1260

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0’da 2500 mAh’lik lityum iyon batarya bulunuyor. Zaten multimedya ve mobil internet amaçlı bir cihaza da böyle yüksek kapasiteli bir batarya yakışırdı. Bu batarya web’de gezinme, YouTube videolarını izleme, müzik dinleme, Facebook, Twitter gibi uygulamaları kullanma gibi normal yoğunluklu bir kullanım durumunda iki gün rahatlıkla yetecektir. Tabii, video izleme durumunda bu süre biraz daha kısalacaktır. Cihazın kataloguna baktığımızda 60 saate kadar müzik dinleme imkanı sunduğunu gördüğümüzü de ekleyelim. Bu arada Galaxy S Wi-Fi 5.0 Android 2.2.1 Froyo sürümüyle çalışıyor. Froyo’nun üst sürümü olan Gingerbread ile birlikte bataryanın daha verimli kullanıldığını biliyoruz. Yani, Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın Gingerbread’e güncellenmesi durumunda zaten iyi olan batarya performansı mükemmel seviyelere çıkacaktır. Umarız Samsung bu cihazı Gingerbread’den mahrum bırakmaz.

Sonuç

Hali hazırda bir telefonunuz var, onu değiştirmek istemiyorsunuz, ancak Android platformuna da ilgi duyuyorsunuz. Ayrıca tablet de boyut olarak fazla büyük geliyor. Bu noktada Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 iyi bir seçim olabilir. Telefonla görüşme ve mobil genişbant internet bağlantısı dışında bir Android cihazından beklenen herşeyi yerine getiren bu cihaz özellikle video işlevleriyle ön plana çıkıyor. Ancak bir mobil internet cihazına yakışacak şekilde masaüstündekine yakın bir web deneyimi sunuyor. Aslına bakarsanız Galaxy S Wi-Fi 5.0’ın performansı bizi şaşırttı. Test cihazı elimize ilk geldiğinde o kadar da etkileyici gelmemişti, ancak cihazı kullandıkça ve performansını gördükçe bu cihazı çok beğendiğimizi belirtmeliyiz.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0 şu sıralar Türksat Kablo tarafından 24 aylık bir kampanya ile ayda 24.99 TL’lik ödemelerle sunuluyor. Böylelikle cihaz yaklaşık 600 TL’lik maliyetle geliyor. Performansı göz önüne alındığında Galaxy S Wi-Fi 5.0 için bu fiyat uygun görünüyor. Ayrıca en büyük rakibi olan dördüncü nesil iPod touch’a göre de daha ucuza mal oluyor.

İLGİLİ HABERLER