İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Nokia E6 – Galeri & Video

nokia-e6-inceleme-00030

Nokia, her ne kadar gelişmekte olan ülkelerde kan kaybediyor olsa da, ülkemizde hâla çoğu tüketicinin ilk tercihi olmayı sürdürüyor. Şirketin birkaç senedir E serisi altında çıkardığı QWERTY klavyeli telefonlarda hatırı sayılır satış rakamları yakalamakta. Bu tarz telefonların son üyesiyse seleflerine göre biraz daha havalı bir şekilde geldi. Nokia E6’dan bahsediyoruz. Nisan ayında duyurulan ve Symbian Anna sürümünün yüklü geldiği ilk Nokia telefonlarından biri olma özelliğini taşıyan bu telefon bir süredir ülkemizde de satılıyor.

Kendisinden önceki modeller gibi QWERTY klavyeye sahip olan bu telefonun en büyük farkı ise listeye bir de dokunmatik ekran eklemiş olması. Kapasitif dokunmatik ekran sayesinde Nokia E6’yı kontrol etmek daha kolay hâle geliyor. Pekiyi, Nokia E6’nın BlackBerry telefonlar veya sayısı giderek artan QWERTY klavyeli ve iş odaklı Android telefonlar karşısında şansı nedir? Yazının devamında okuyacağınız incelemede bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: Nokia E6 İncelemesi

Galeri: Nokia E6 İncelemesi
[nggallery id=694]

Tasarım

Nokia E6 115.5 x 59 x 10.5 mm’lik boyutlara ve 133 gr. ağırlığa sahip. Nokia E6 tasarım açısından selefi E5’i andırıyor, ancak metal kasası onu çok daha havalı ve asil gösteriyor.

nokia-e6-inceleme-00018

Dört satırlık, Türkçe karakter destekli QWERTY klavye barındıran Nokia E6’nın en önemli yeniliği olarak kapasitif dokunmatik ekran sayılabilir. Ekran ile klavye arasındaki bölgede ise çeşitli kontrol tuşları bulunuyor. Çağrı kabul etme ve reddetme tuşları sol ve sağ kenarlarda yer alırken, bu tuşların yanlarında giriş, takvim, e-posta ve rehber tuşları yer alıyor. Bu kısayol tuşlarının ortasında ise navigasyon tuşları bulunmakta. Bu tuş dokunmatik ekranlardan hoşnut olmayanlar için tasarıma eklenmiş. Ortadaki tuşun optik dokunma desteğine sahip olmaması hoşa gitmeyebilir, ancak artık dokunmatik ekranla kontrol etmeye alışmakta fayda var.

Ekranın üstünde sağ tarafta video görüşmeler için ön kamera ve çevresel ışık sensörü yer alıyor. Üst kısımda bir kapak arkasına gizlenmiş microSD kart yuvası, 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve açma/kapama düğmesi mevcut. Sol kenarda, yine bir kapak arkasına gizlenmiş microUSB portu yer alıyor. Alt kısımda ise şarj adaptörü girişi var. Telefonu hem şarj adaptörü, hem de microUSB girişinden uygun aksesuarlarla şarj etmek mümkün. Telefonun sağ tarafında üstten alta doğru ses arttırma, ses kapatma, ses kısma ve tuş kilit anahtarı bulunuyor. Arka tarafta kamera, çift LED flaş ve hoparlör mevcut. Bu grubunun altında ise metal pil kapağı yer alıyor, onun ardında ise E6’nın bataryası ve SIM kart yuvası gizli. SIM kart değişimi yapmak için bataryayı yerinden çıkarmalısınız. Bu arada pil kapağının yerinden çıkarılıp takıldıkça az da olsa yerinde oynamaya başladığını not etmeden geçmeyelim.

nokia-e6-inceleme-00022

Test merkezimize gümüş renkli versiyon gönderildi. Önden bakıldığında telefonun etrafını çevreleyen metal şerit telefona ayrı bir hava katıyor. Ele uyum sağlayan ve rahat bir kullanım sunan Nokia E6’nın QWERTY klavyesinin tuşları büyük parmakların bile rahatlıkla yazabileceği bir yapıya ve yumuşaklığa sahip.

Donanım

Nokia E6’da QWERTY klavyenin üstüne dokunmatik özelliğe sahip bir ekran eklenmiş. Hem de ne ekran. 2.46 inç’lik büyüklüğe sahip olan ekranın çekiciliği büyüklüğünde değil sahip olduğu çözünürlük ve buna bağlı olarak piksel yoğunluğunda. Nispeten küçük bir ekranda 640 x 480 çözünürlük sunulduğunda ortaya yaklaşık 325 ppi’lik yüksek bir piksel yoğunluğu çıkıyor. iPhone 4’ün 326 ppi’lik piksel yoğunluğuna çok yakın. Bu, Nokia E6’nın ekranının yazıları ve grafikleri yüksek bir keskinlikte ve kalitede göstermesini sağlıyor. Bu açıdan Nokia E6’nın fazlasıyla beğenimizi kazandığını söylemeliyiz. Bu arada ekranın dokunmalara tepkisi oldukça hızlı. Ekranın üzeri Gorilla Cam ile kaplanmış. Bu sayede ekran çizilmelere karşı daha dayanıklı hâle geliyor. E6’yı kullandığımız süre boyunca üzerinde herhangi çizik oluştuğuna rastlamadık, üstelik biraz hor kullanmamıza rağmen.

nokia-e6-inceleme-00012

Nokia E6, Finli şirketin 1 GHz vagonuna geçmeden önceki son cihazlarından bir tanesi. Bu cihazda 680 MHz hızında çalışan ARM 11 işlemci yer alıyor. Bu işlemciye Open VG1.1 ve OpenGL ES 2.0 destekli donanım tabanlı grafik hızlandırıcı eklenmiş. Bu sayede Nokia E6 nispeten düşük işlemci hızına karşın grafik işlerini tatmin edici şekilde yerine getirmeyi başarıyor. 8 GB’lık dahili belleğin yanı sıra, yukarıda bahsettiğimiz microSD kart yuvası sayesinde toplam depolama alanını 40 GB’ye kadar çıkarmak mümkün kılınmış. 1 GB ROM ve 256 MB RAM mevcut, RAM miktarının biraz düşük kaldığını belirtmeliyiz.

802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 + A2DP, GPS, HSDPA 10.2 Mbps, HSUPA 2.0 Mbps, USB 2.0 gibi bağlantı desteklerine sahip olan Nokia E6, USB-On-the-Go işlevi sayesinde harici USB parmak disklerdeki verileri de bilgisayara ihtiyaç duymadan okuyabiliyor. Özel bir mikrofonu sayesinde arka plandaki gürültüyü bastırma işlevi de sunuyor.

Yazılım

Nokia E6, Symbian’ın şu anda dağıtımda olan en son sürümü Anna ile yüklü gelen ilk cihaz olma niteliği taşıyor. Anna sayesinde telefonun kararlı bir yapıya kavuştuğunu söyleyebiliriz. Telefonun kilitlendiğine, kendiliğinden yeniden başladığına pek tanık olmadık. Menü geçişlerinin de tatmin edici hızda olduğunu söyleyebiliriz.

nokia-e6-inceleme-00029

Symbian Anna ile birlikte gelen dikkat çekici değişikliklerden biri olan yuvarlak ikonlar, yenilenmiş mobil internet tarayıcısı Nokia E6’da mevcut. Ancak Anna’nın bir diğer önemli yeniliği olan dikey konumda sanal QWERTY klavye desteğini bu cihazda göremiyoruz, ki bu da normal, ne de olsa cihazda fiziksel bir QWERTY ekran bulunuyor. Bir iş telefonu havasını yansıtacak şekilde siyah arkaplanlı Midnight temalarıyla geliyor. Ancak Ovi Mağaza’dan uygun temalar bulabilirsiniz. Birinci giriş sayfasının arkaplanına bir duvar kağıdı atayıp resmi havayı dağıtmak mümkün ancak ikinci, üçüncü ve dördüncü giriş sayfalarında siyah renkli tema arkaplanı sizi yeniden karşılıyor. Bu arada Nokia E6’nın üç yerine dört farklı giriş ekranına sahip olduğunu anlamalısınız. Nokia, ekran darlığı nedeniyle beliren alan sıkıntısını ek bir giriş sayfasıyla aşmış. Ana ekranda sağ tarafta yer alan büyük alanı dilediğiniz şekilde özelleştirmeniz mümkün, ancak solda yer alan; saat, profil ve atlanan etkinlikler bileşenleri her giriş sayfasında varlığını koruyor ve kimselere bırakmıyor.

Uygulama menüsüyse önceki Symbian^3 cihazlarından alıştığımız türde. Ancak yuvarlak ikonlar menünün havasını biraz daha hoş kılmış. Daha önce olduğu gibi Ovi Mağaza’dan indirilen uygulamaların kısayolları otomatikman Uygulamalar klasörünün altına atılıyor. Tabii, dilerseniz bu kısayolları ana menüye de taşıyabilirsiniz. Bunun için iPhone’da olduğu gibi parmağınızı ikona basılı tutmanız ve sonra sürüklemeniz yeterli. Sayfanın en başında, ikonların hemen öncesinde solda bir üst ok işareti göreceksiniz. İkonu buraya sürüklediğinizde kısayol ana menüye atılmış oluyor.

Uygulamalardan bahsetmişken, Ovi Mağaza üzerinden Nokia E6’yı çeşitli uygulamalarla zenginleştirmek mümkün. Ovi Mağaza’da yer aldığını bildiğimiz bazı uygulamalar uyumluluk sorunları nedeniyle E6 ile erişilebilir değil. Yine de, aralarında Skype, Nimbuzz, Opera, Nokia Internet Radio, TRT TV, Angry Birds vb. birçok uygulama indirilebiliyor.

İş Uygulamaları

Nokia E6 iş odaklı bir telefon olduğu için bu amaca özel uygulamalardan ayrı bir başlık altında bahsetmeyi uygun gördük. İş odaklı uygulamalar uygulama ana sayfasında yer alan Ofis bölümünün altına yerleştirilmiş. Office dokümanlarını açmayı sağlayan QuickOffice Premier ofis dokümanlarını görme, düzenleme ve oluşturmayı sağlıyor. Telefona attığınız veya e-posta ileti eki olarak gelen ofis dokümanlarını açmak mümkün. Office 2010 dokümanları destekleniyor.

İş odaklı bir telefon olan Nokia E6’da kullanıcıların dışarıda da şirket ağına bağlanabilmelerini sağlayan Intranet aracı mevcut. Bunun yanı sıra F-Secure Mobile Security güvenlik uygulaması, Communicator, dosya sıkıştırma yöneticisi, sözlük, not defteri, ses kaydedici, hesap makinesi, Adobe Reader ve mesaj okuyucu gibi iş odaklı uygulamalar da Nokia E6’da yüklü geliyor. Ofis bölümü içinde yer almayıp Uygulamalar bölümü altına yerleştirilen JoikuSpot adlı uygulama da Nokia E6’nın mobil geniş bant internet bağlantısının  Wi-Fi aracılığıyla başka cihazlarla paylaştırılmasını sağlıyor.

Kamera ve Multimedya

nokia-e6-kamera-00016

Nokia E6 iş odaklı bir telefon olsa da, çalışanların elinden ofis dışında da düşmeyecek şekilde kamera ve multimedya özellikleriyle geliyor. 8 megapiksellik, çift LED flaşlı bir kamera mevcut. Kameranın sabit odaklama yeteneğiyle sınırlı kalması biraz can sıkıcı. Bu durum özellikle objenin yakın olduğu çekimleri başarısız kılıyor. Yakına odaklama gerektirmeyen durumlarda ise Nokia E6’nın tatmin edici bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Çift LED flaşı ile düşük ışıklı veya karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflar ise vasat derecede bir performans sunuyor.

Galeri: Nokia E6’nın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=695]

Nokia E6 720p HD video kayıt yeteneğine de sahip. Yapmış olduğumuz deneme çekimlerinde ortaya çıkan sonucu beğendiğimizi söyleyebiliriz. Görüntü kalitesi iyi, ses de oldukça net çıkıyor. Tabii, diğer akıllı telefonlarda gördüğümüz hızlı dönüşlerde ve hareketlerde meydana gelen bozulmalar dikkat çekmeye devam ediyor. Ancak bu, göz ardı edilebilir.

Video: Nokia E6 Kamerasından 720p Video

Nokia E6 işten artan zamanlarda elinizden düşmeyecek şekilde multimedya uygulamaları da içeriyor. Aslında Symbian’ın standart müzik ve video uygulamaları geliyor, ancak geniş kod desteği sayesinde bu cihaz çoğu işi görüyor. Video tarafında MP4, H.264, H.263, müzik tarafında ise MP3, WMA, WAV, eAAC+ gibi formatlar destekleniyor. Ayrıca cihazın doğal video oynatıcısıyla DivX ve XviD formatlı dosyaları da oynatabildiğini gördük. Ne var ki, alt yazı desteği sunulmuyor. Öte yandan YouTube videolarını da Nokia E6 aracılığıyla izleyebilirsiniz.

Nokia E6’nun kutusundan çıkan topuzlu kulakiçi kulaklıklar da müzik keyfini dış ortamdan izole bir şekilde yaşama fırsatı sunuyor. Kulaklıkları beğendiğimizi ancak yüksek seste ufak parazitlenmeler algıladığımızı belirtmeliyiz. Ayrıca müzik çalar uygulaması içinde yer alan ekolayzır sayesinde dinleyeceğiniz müziğin çıkışını kulağınıza uygun bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

Performans ve Batarya

Nokia E6’da gelen Symbian Anna işletim sistemi tatmin edici bir performans sunuyor. Symbian Anna’yı ilk kez test etme fırsatı bulduğumuz Nokia E6’da ciddi bir kilitlenme veya yeniden başlatma sorunu yaşadığımızı hatırlamıyoruz. Menü geçişleri oldukça hızlı, dokunmatik ekranın tepkileri de oldukça iyi. Nokia E6’nın Symbian Belle güncellemesini de alması bekleniyor. Herhalde o zaman cihazın sunduğu kullanıcı deneyimi daha üst seviyelere taşınacaktır.

Nokia E6’da 1500 mAh’lik Lityum-iyon batarya yer alıyor. Katalog değerlerine bakacakolursak, bu cihaz 681 saate kadar 2G, 744 saate kadar 3G şebekeleri üzerinde bekleme süresi sunarken, 14 saat 48 dakika 2G, 7 saat 30 dakika da 3G görüşme desteği sunuyor. Yapmış olduğumuz incelemede Nokia E6’nın bu değerleri karşılayacak şekilde uzun bir pilde çalışma süresi sunduğunu gözlemledik. Zaten Nokia’nın bu alandaki ustalığı da mâlum.

Kutu İçeriği

nokia-e6-inceleme-00008

Nokia E6’nın kutusunun içinden çıkan aksesuarlara değinmeden geçmeyelim. USB kablosu sayesinde hem bilgisayar bağlantısı sağlanabilir hem de cihaz bilgisayara bağlı şekilde microUSB portu üzerinden şarj edilebilir. Cihazın kutusundan ince uçlu şarj cihazı çıkıyor. Ancak başka cihazların microUSB uçlu şarj aletleriyle de Nokia E6’yı şarj etmek mümkün. Mikrofonlu kulaklık da kutu içeriği arasında yer alıyor. 1500 mAh’lik batarya, kullanım kılavuzu ve garanti belgesi de cihazın kutusundan çıkanlar arasında.

Sonuç

nokia-e6-inceleme-00013

Symbian Anna işletim sistemiyle gelen Nokia E6 kararlı yapısıyla dikkat çekiyor. Nokia Symbian platformu için yerli yazılımcıların verdiği destek sayesinde Ovi Mağaza’da yeterli sayıda yerli uygulama mevcut, üstelik Nokia da geliştiricileri teşvik etme konusunda istekli ve çalışıyor. Bu, Nokia E6’nın tercih edilmesi için olumlu bir sebep sayılabilir. Sahip olduğu ofis uygulamalarıyla özellikle çalışanların büyük yardımcısı olacağa benziyor. Farklı e-posta hesaplarını aynı cihazdan erişmek mümkün, ancak tüm e-postaları tek bir kutudan kontrol etmeyi sağlayan bir çözüm olsaydı daha iyi olurdu. Nokia E6 tasarımıyla profesyonellerin eline yakışacak bir cihaz. Ergonomik yapısı ve sertliği iyi ayarlanmış QWERTY klavye tuşları bu cihazı rahat bir şekilde kullanma imkânı sunuyor.

Nokia E6 Türkiye’de 800-900 TL’lik fiyat aralığında satılıyor. En büyük rakibiyle karşılaştırıldığında fiyat / performans oranı açısından bir adım önde olduğu söylenebilir. Üstelik Nokia E6 önümüzdeki aylarda Symbian Belle güncellemesini alacak. Bu sayede cihaz kullanıcıları için yepyeni bir kullanım deneyimi de sunacak, sanki yeniden bir cihaz satın alınmış hissi sunacaktır. Tabii, bunun için biraz sabretmek gerekecek. Uzun lâfın kısası, eğer QWERTY klavyeli bir akıllı telefon arıyorsanız, bunun üzerine bir de dokunmatik ekran barındıran Nokia E6 göz önünde bulundurmanız geeken bir seçenek.

İLGİLİ HABERLER