DosyaManşetler

Teknoblog Dosya: iCloud nedir, nasıl kullanılır?

12 Ekimde yayınlanacak iOS 5 güncellemesiyle birlikte Apple’ın geçtiğimiz haziran ayındaki WWDC 2011’de ilk kez tanıttığı iCloud servisi de faaliyete geçiyor. Bulut tabanlı depolama ve eş zamanlama servisi olan iCloud ile birlikte iOS 5 yüklü iPhone, iPad ve iPod touch veya OS X Lion yüklü Mac bilgisayarların içeriği otomatik olarak Apple’ın veri merkezindeki bulut sunucularına depolanacak.

iCloud sayesinde kullanıcılar şarkı, uygulama, son çekilen fotoğraflar ve bunun gibi birçok içeriği bulut sunucularına depolayacak ve bunları istedikleri her yerden ulaşabilecek. Ayrıca iCloud ile birlikte kullanıcıların e-posta, kişi listesi ve takvim kayıtları da çevrimiçi olarak saklanacak. Böylelikle belli aralıklarla cihazlarınızı eş zamanlamanıza ihtiyaç kalmayacak. Her türlü işi iCloud kullanıcılar için yapıyor.

Pekiyi, iCloud ile birlikte hangi servisler sunuluyor? iCloud ile hangi içerikleri bulutta depolayabilirim? Sınırım nedir? iCloud’u kullanmaya başlamadan önce, hazırlamış olduğumuz bu rehbere göz atmak sizin için yararlı olacaktır.

iCloud servisleri nelerdir?

iCloud çatısı altında iOS 5 ve OS X Lion kullanıcılarına şarkı, fotoğraf, doküman gibi içerikleri saklamayı, eş zamanlamayı sağlayacak; uygulama, e-kitap vb. gibi indirilebilir içerikleri tüm cihazlara dağıtmaya yarayacak; e-posta, kişi listesi ve takvim bilgilerini yedeklemeye imkân verecek; iOS veya Mac cihazlarını ve hatta yakınlarınızı veya arkadaşlarınızın yerini belirlemeye yardımcı olacak çeşitli uygulamalar sunuluyor. Bu uygulamalara biraz daha yakından bakalım:

iTunes in The Cloud: iTunes Türkiye’de tam anlamıyla faaliyet göstermediği için bu uygulama biraz eksik kalacak. Ancak uygulamalarda işe yarayabilir. iTunes in The Cloud, iTunes mağazası üzerinden indirilen müzik, uygulama veya elektronik kitapların iTunes mağazasından içerik indirilirken kullanılan hesaba kayıtlı olan tüm iOS veya Mac cihazlarına otomatik olarak indirilmesini sağlıyor.

Diyelim ki, bir Mac’iniz, bir iPad’iniz ve bir de iPhone’unuz var. Mac’te iTunes’u açıp bir şarkı satın aldınız. Satın aldığınız bu şarkı otomatik olarak iPad ve iPhone’a da indiriliyor. Böylelikle sizin indirdiğiniz şarkıyı iPad veya iPhone’a atmak için ekstra zahmete girmenize gerek kalmıyor.

 

Photo Stream: iOS cihazınızla çektiğiniz fotoğrafları sonrasında bilgisayara aktarmak biraz zahmetlidir. Photo Stream ile birlikte bu iş de otomatiğe bağlanıyor. Bu uygulama sayesinde iOS cihazınızla çektiğiniz fotoğrafın kopyası mevcut bir Wi-Fi veya Ethernet bağlantısı üzerinden iOS cihazlarındaki Fotoğraflar, Mac üzerindeki iPhone veya Aperture ya da PC üzerindeki Resimlerim klasörüne gönderiliyor. Üstelik kullanıcılar Photo Stream aracılığıyla cihazlarındaki fotoğrafları Apple TV üzerinde de görüntüleyebiliyor.

Photo Stream son çekilen 1000 fotoğrafı hafızasında tutuyor. Hafızadaki fotoğrafları düzenlemek veya silmek mümkün değil. PhotoStream üzerinde gördüğünüz bir fotoğrafı düzenlemek veya saklamak istiyorsanız, bunu iOS cihazındaki Film Rulosuna kaydetmelisiniz. iCloud yeni fotoğrafları 30 gün boyunca saklıyor.

 

Documents in the Cloud: Pages, Numbers ve Keynote gibi uygulamalarla iOS cihazları üzerinde ofis dokümanları hazırlamak veya onları düzenlemek mümkün. Documents in the Cloud ile birlikte iOS cihazı üzerinde hazırladığınız dokümanlar bulutta kaydedilecek ve size her yerden erişim fırsatı sunulacak. Buna Mac ve PC’ler de dahil.

Kullanıcılar icloud.com/iwork adresine herhangi bir bilgisayardan herhangi bir web tarayıcısı kullanarak girdiklerinde, iOS’e özel iWork uygulamalarıyla oluşturdukları dokümanların varlığına tanık olacaklar, üstelik en son düzenlenmiş halleriyle birlikte. Bu dokümanlar iWork 09, Microsoft Office veya PDF formatında indirilebilir olacak. Ayrıca bilgisayardaki herhangi bir iWork 09 veya Microsoft Office dokümanını da icloud.com üzerinden buluta göndermek mümkün olacak. Gönderilen bu dokümanlar iOS cihazlarında otomatik olarak görünecek; gözden geçirme, düzenleme veya sunuma hazır hâle gelmiş olacak.

 

Uygulamalar, iBooks ve BackUp: Eğer birden fazla iOS cihazı sahibiyseniz, bir cihaza indirmiş olduğunuz uygulamanın her cihazınızda görünmesini isteyebilirsiniz. Uygulama desteği sayesinde bu mümkün olacak. Öte yandan iCloud daha önce indirmiş olduğunuz uygulamaların geçmişini de tutuyor. Böylelikle yeni bir iOS cihazı satın aldığınızda bu geçmişe göz atarak uygulamaları herhangi bir ek ücret ödemeden indirmenizi sağlayacak.

iBooks için de benzer bir mantık söz konusu. iBookstore üzerinden satın aldığınız bir elektronik kitap otomatik olarak tüm iOS cihazlarına aktarılacak. Bir e-kitap üzerinde altını çizdiğiniz yazılar, aldığınız notlar, bıraktığınız yer imleri de iCloud sayesinde otomatik olarak eş zamanlanacak. Eğer varsa, bunları iPhone vey iPod touch üzerinde de göreceksiniz. Satın aldığınız kitapları iBookstore satın alma geçmişinde görecek ve herhangi bir cihazınıza istediğiniz zaman, ek bir ücret ödemeden indirebileceksiniz.

iCloud yedekleme işlemi de yapıyor. Satın alınan şarkı, TV programı, uygulama veya kitaplar, Film Rulosundaki fotoğraf ve videolar, cihaz ayarları, uygulama verileri, ana ekran ve uygulama dizilimi, mesajlar (iMessage, SMS ve MMS) ve zil sesleri bulutta yedekleniyor. Bu yedekleme işlemleri günlük bazda, Wi-Fi üzerinden ve cihaz güç kaynağına bağlıyken yapılıyor. Yani, batarya ile ilgili herhangi bir problem yok. Bu otomatik yedekleme işlemi sayesinde cihazın yeniden kurulumu sırasında da “Neden yedekleme yapmadım?” şeklinde pişmanlıkla sorulan sorular da ortadan kalkacaktır. Yeni bir cihaz satın aldığınızda veya mevcut cihazı sıfırladığınızda yapmanız gereken tek şey cihazınızı bir Wi-Fi şebekesine bağlamak, sonra da Apple ID ve şifresini girmek. Tüm kişisel bilgileriniz, içerikleriniz ve uygulamalarınız cihazınızda görülecek.

 

Takvim, Mail ve Kişiler: iCloud sayesinde farklı cihazlarınız üzerinden girdiğiniz randevu kayıtları tek bir alanda toplanıyor ve tüm cihazlarınız bu kayıtlara göre otomatik olarak düzenleniyor. Öte yandan takvim kayıtlarınızı başka iCloud kullanıcılarıyla da paylaşmak mümkün. Birden fazla kişinin içinde olduğu etkinlikler için de ortak ajanda desteği sunuluyor. Böyle bir durumda, bir kullanıcının eklediği veya düzenlediği takvim kaydı, o gruba bağlı tüm iCloud kullanıcılarının cihazlarında otomatik olarak güncelleniyor.

iCloud hesabını aktifleştiren tüm kullanıcılara me.com uzantılı e-posta adresi de ücretsiz olarak veriliyor. Bu e-posta adresini kullandığınız takdirde iCloud bu posta kutusuna gelen yeni iletileri tüm cihazlara iletiyor. iCloud tüm e-posta klasörlerini de güncel tutuyor.

iCloud ile birlikte iPhone, iPad veya iPod touch üzerinde tutulan kontakt bilgileri de tek bir yerden yönetilecek şekilde düzenli hâle geliyor. Üstelik iCloud, iOS cihazları üzerinden eklenen yeni kişi kayıtlarını Mac’te yer alan Adres Defteri ya da PC’deki Outlook’a da gönderiyor. Böylelikle kullanıcıların cihazlarını bilgisayara bağlayıp eş zamanlamayla uğraşmalarına gerek kalmıyor.

iCloud ile birlikte web sayfalarına ait yer imleri, notlar ve hatırlatıcılar da tek bir yerde toplanıyor. Bahsettiğimiz tüm bu kayıtlara herhangi bir bilgisayar üzerinden icloud.com adresine girilerek de ulaşılabiliyor.

 

Find My Friends, Find My iPhone: Find My iPhone uzunca bir süredir MobileMe üzerinden sunulan bir servis. Varlığını artık iCloud altında sürdürecek. Bu uygulama sayesinde kaybettiğiniz veya çalındığına inandığınız iPhone’unuzun yerini belirleyebilir, uzaktan mesaj gönderebilir, zil sesi çaldırabilir, kilitleyebilir veya içindeki verileri tamamen silebilirsiniz. Bu uygulama iPad ve iPod touch’ı da destekliyor. iCloud ile birlikte listeye Find My Mac de dahil oluyor. Aynı işlevler Mac bilgisayarlar için de geçerli olacak. Ayrıca aranan cihaz o an için bulunamadıysa, cihazın Wi-Fi veya 3G bağlantısı aktif olup yeri tespit edildiği anda e-posta ile uyarı gönderilmesi de mümkün kılınıyor.

Find My Friends ise iPhone 4S tanıtımında gözler önüne serilen bir uygulama oldu. Aslında mantık Find My iPhone ile aynı. Ancak burada nesne konumundaki cihaz değil de, cihaz sahibi oluyor. Find My Friends sayesinde ebeveynler çocuklarını takip edebilir, arkadaşlar topluca katıldıkları kalabalık etkinliklerde birbirinin yerini bu şekilde belirleyebilir. Ücretsiz olan Find My Friends uygulamasında konum belirleme işlevi geçici bir süre için de açılabiliyor. Ayrıca ebeveynler için özel ayarlar da mevcut.

iCloud’un ücreti ne kadar?

Apple iCloud’u ücretsiz olarak sunuyor. Yani, her iOS cihazı veya Mac sahibi bu servisten ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Kullanıcılara içeriklerini ve bilgilerini depolamaları amacıyla 5 GB’lık alan da ücretsiz veriliyor. Ancak bu kadar alanın size yetmeyeceğini düşünüyorsanız, ek alan için aşağıdaki gibi bir tarife geçerli:

Ek Alan Fiyat

10GB

$20/yıl

15GB’lık toplam iCloud alanı

20GB

$40/yıl

25GB’lık toplam iCloud alanı

50GB

$100/yıl

55GB’lık toplam iCloud alanı

iCloud hangi cihazlarla kullanılabilir?

iOS 5 yüklü tüm iPhone, iPad ve iPod touch veya OS X Lion ile yüklü tüm Mac bilgisayarlarda iCloud servisi kullanılabilir. Bundan böyle bu cihazları satın alanlar da iCloud’ı kullanıma hazır şekilde görüyor olacak.

iCloud’ı etkinleştirmek için yapmanız gereken iOS cihazınızın Ayarlar sayfasına girip orada iCloud bölümünü bulmak. Karşınıza çıkacak olan ekranda yukarıda saydığımız tüm servisleri ve karşılarında da etkinleştirmenizi veya kapatmanızı sağlayacak sanal anahtar düğmelerini bulacaksınız. Bunları kullanarak istediğiniz iCloud uygulamasını etkin hâle getirebilirsiniz.

Görsel: iPhone Download Blog

İlgili – Apple iCloud
İlgili – iCloud.com

İLGİLİ HABERLER