DosyaManşetler

Teknoblog Dosya: Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile gelen yenilikler

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın geçtiğimiz salı günü Samsung ile birlikte tanıttığı yeni Nexus cihazı Galaxy Nexus ile birlikte aynı zamanda Android’in en yeni ana sürümü Ice Cream Sandwich’in tanıtımı da yapılmış oldu. Gelecek ay Galaxy Nexus ile birlikte kullanıcılarla buluşmaya ve sonrasında piyasaya çıkacak Android cihazlarının büyük çoğunluğunda yüklü gelmesi planlanan Ice Cream Sandwich ile birlikte şimdiye kadar ayrı yollarda ilerleyen Android tablet ve akıllı telefonları birbirine daha da yakınsamış olacak.

Android Ice Cream Sandwich, kullanıcılara yepyeni ve çekici bir deneyim sunmak için elden geçirildi, eksikler giderildi, Gingerbread ve Honeycomb’un ilgi çekici, hoşa giden ve verimli yanları birleştirildi. Bunun yanı sıra ek yenilikler de yapıldı. Sonuç olarak ortaya oldukça iyi bir kullanıcı deneyimi vaat eden, göze alıcı bir tasarıma sahip mobil işletim sistemi çıktı. Yazının devamında Ice Cream Sandwich ile birlikte Android akıllı telefon ve tabletlerin sunacağı özelliklere göz atıyoruz.

Yenilenmiş ve geliştirilmiş kullanıcı arayüzü

Android 4.0 kullanıcılara daha basit bir navigasyon imkânı sunuyor. Yeniden elden geçirilmiş animasyonlar ve geri bildirimli yapı sayesinde kullanıcılarla etkileşimli bir arayüz oluşturuldu. Yüksek çözünürlüklü ekranlar için yepyeni bir yazı tipi geliştirildi. Böylelikle okunulabilirlik arttırıldı, daha canlı ve modern bir kullanıcı arayüzü oluşturuldu.

Honeycomb ile birlikte tanıştığımız, sayfanın altında solda yer alan, Geri, Giriş ve Son Uygulamalar sanal tuşları Ice Cream Sandwich’e de taşınmış. Bu sanal tuşların yer aldığı Sistem Çubuğu tüm uygulamalarda yer alıyor, ancak tam ekran görünümlü uygulamalarda görünmez hâle getirilebiliyor. Kullanıcılar her bir uygulamanın özel seçeneklerine çoğu zaman üstte ve bazı durumlarda da altta yer alan Aksiyon Çubuğu üzerinden erişebiliyor.

Android Ice Cream Sandwich’te çoklu görev işlevleri daha da geliştirilmiş. Sistem Çubuğunda yer alan Son Uygulamalar butonu üzerinden açık olan son uygulamaların listesini, küçük resimleriyle birlikte görmek mümkün. Bu küçük resimlere dokunmak da kullanıcıyı ilgili uygulamaya taşıyor

Android’in bildirimler konusundaki düzgün işleyişini biliyoruz, Apple bile iOS 5’in bildirim sistemini düzenlerken Android’den esinlendi. Ice Cream Sandwich’te de bu düzgün yapı korunuyor. Küçük ekranlı cihazlarda bildirimler ekranın üstünde görünürken, daha büyük ekranlı cihazlarda, ki burada büyük ihtimalle tabletler demek de doğru olabilir, bildirimler alttaki Sistem Çubuğunda yer alacak.

Giriş Ekranı Klasörleri ve Favoriler Tepsisi

Android Ice Cream Sandwich ile birlikte tanışacağımız yeni giriş ekranı klasörleriyle birlikte kullanıcılara uygulamalarını ve kısayollarını gruplamak için yeni bir yöntem sunuluyor. Bir uygulamayı ve klasörü diğerinin üzerine sürükleyerek bir klasör yaratmak mümkün hâle geliyor. Uygulamalar ekranında, kullanıcılar herhangi bir uygulamayı parmağıyla sürükleyerek o uygulama hakkında bilgi alabilir, onu cihazdan kaldırabilir ya da daha önce yüklenmiş bir uygulamayı devre dışı bırakabilir.

Küçük ekranlı cihazlarda giriş ekranında özelleştirilmiş bir favoriler tepsisi barındırıyor. Bu tepsi tüm giriş ekranlarında görüntüleniyor. Kullanıcılar uygulamaları, klasörleri veya diğer önemli bileşenleri bu favoriler tepsisinin içine atma veya buradan çıkarma şansına sahip.

Boyutları Ayarlanabilir Bileşenler

Android 4.0’da giriş ekranları zengin içerik sunma ve özelleştirilebilir olma mantığı çerçevesinde geliştirilmiş. Kullanıcılar etkileşimli bileşenler sayesinde canlı uygulama içeriğini giriş ekranlarına entegre edeiblir. Bileşenler kullanıcılara e-posta kontrolü, takvim kayıtlarına göz atma, müzik çalma, sosyal ağ akışlarını kontrol etme gibi işlevleri giriş ekran üzerinden yapma fırsatı sunuyor, üstelik ilgili uygulamayı açmaya gerek bıraktırmadan. Bileşenlerin boyutları artık ayarlanabiliyor, böylelikle kullanıcılar bu bileşenlerin boyutunu daha fazla içerik göstermek veya giriş sayfasında yerden tasarruf etmek amacıyla ayarlayabiliyor.

Kilit Ekranı için Yeni Eylemler

Artık kilit ekranı kullanıcılara sadece ekranı kilitlemekten daha fazla işlev sunuyor. Yeni geliştirilen kilit yapısı sayesinde kullanıcılar doğrudan kamera uygulamasına geçiş yapabiliyor veya bildirim penceresini aşağı doğru çekerek gelen son mesajlarına göz atabiliyor. Müzik dinleme esnasında da kullanıcılar çalan şarkıları kontrol etme ve hatta albüm kapağı resmini görme güzelliğine sahip.

Gelen Çağrılar için Hızlı Cevaplama

Eğer bir çağrı geldiyse, kullanıcılar gelen bu çağrıya sesli mesajla hızlı bir şekilde, çağrıyı cevaplamadan veya cihazı kilitlemeden yanıt verme imkânına sahip. Gelen çağrı ekranında kullanıcılar bir kontrolü basitçe kaydırarak çeşitli otomatik yazılı mesaj cevap seçeneklerini görebilir, üstüne dokunarak bunlardan bir tanesini seçip karşı tarafa göndererek gelen çağrıyı sonlandırabilir. Öte yandan Ayarlar bölümünden özelleştirilmiş otomatik cevaplama mesajları oluşturmak da mümkün kılınmış.

Bildirimleri, Görevleri ve Tarayıcı Sekmelerini Sürükleyerek Yoketmek

Android 4.0 ile birlikte bildirimleri, son uygulamaları veya internet tarayıcı sekmelerini yönetmek daha da basitleşiyor. Artık kullanıcılar bunları sadece tek bir parmak sürükleyişiyle silme kolaylığına sahip.

İyileştirilmiş Yazı Girişi ve Yazım Denetimi

Android 4.0’daki sanal klavye ile birlikte yazı girişi daha hızlı ve daha doğru hâle geliyor. Hata düzeltme ve kelime önerme mekanizmaları yeni varsayılan sözlük setleriyle birlikte daha da iyileştirildi, böylelikle karakterleri iki kere girme, harf atlama veya yanlışlıkla bırakılan boşlukların yaratacağı yanlışların önüne geçilmesi konusunda iyileştirme sağlanıyor. Kelime önerileri bir zamanda sadece üç adet öneri gösterilecek şekilde sadeleştirildi.

Hatalı kelimeleri daha basit şekilde düzeltmek amacıyla Android 4.0’a hataları belirleyip altını çizen ve yerine tavsiyeler sunan bir yazım denetleyicisi de eklendi. Kullanıcılar tek bir dokunuşla sunulan tavsiyeler arasından seçim yapabilir, bir kelimeyi silebilir ya da onu sözlüğe ekleyebilir. Öte yandan kullanıcılar doğru şekilde yazılmış kelimeler için de alternatif değiştirme seçenekleri görebilir. Uzmanlaşmış özellikler veya ek diller için de kullanıcılar üçüncü parti sözlükleri, yazım denetçilerini veya diğer yazı servislerini cihaza indirip kurma imkânına sahip olacak.

Güçlü Bir Sesle Veri Giriş Motoru

Android 4.0 kullanıcılara sürekli “açık mikrofon” deneyimi ve sesli tanıma akışı sunan güçlü bir sesle giriş motoruyla birlikte geliyor. Bu yeni motor sayesinde kullanıcılar istedikleri yazıyı istedikleri dilde dikte ettirme imkânına sahip durumda. Kullanıcılar belirli bir süre boyunca sürekli konuşabiir, hatta gerekirse arada duraklayabilir ve doğru cümlelerin kurulması amacıyla noktalama işaretlerini de dikte edebilir. Sesle giriş motoru aracılığıyla yazı girildiği sırada muhtemel dikte hataları gri renkle işaretleniyor. Dikte işlemi bittikten sonra kullanıcılar altı çizili olan bu kelimeleri gözden geçirerek, tavsiye edilen doğru kelimelerden uygun olanını seçerek cümleyi düzeltebiliyor.

Hücresel Şebeke Verisi Üzerinden Kontrol

Mobil cihazlarda yüklü olan ve çevrimiçi içeriğe ihtiyaç duyan uygulama sayısı arttıkça sahip olduğumuz mobil veri paketlerinin kotayı aşma ihtimâli de artıyor. Android 4.0’da sürprizlere karşı koruma amacıyla şebeke üzerinde veri kullanımını kontrol etmeye yarayan yeni bir kontrol mekanizması sunuluyor.

Kullanıcılar Ayarlar uygulaması altında Wi-Fi veya mobil geniş bant gibi her bir bağlantı tipi üzerindeki toplam veri kullanım miktarını renkli grafiklerle görme şansına sahip. Ayrıca her bir uygulamanın ne kadar veri tükettiği de görüntülenebiliyor. Kullanıcılar veri planlarına bağlı olarak, çeşitli uyarı seviyeleri oluşturma, veri kullanımına sıkı limitler koyma veya mobil veri iletişimini tamamen kapatma imkânına sahip. Öte yandan kullanıcılar gerek duydukları takdirde arkaplanda aktarılan veriyi yönetebiliyor.

Erişilebilirlik

Android 4.0’daki bazı yeni özelliklerle birlikte görme yetisini kısmen veya tamamen kaybetmiş kullanıcılar için de geliştirilmiş erişilebilirlik destekleri sunuluyor. Bunlardan en önemlisi olarak dokunarak gezin modu gösterilebilir. Bu özellik sayesinde kullanıcılar ekranı görmeden gezinme şansına sahip oluyor. Ekrana dokunmayla birlikte sesli geri bildirim modu tetikleniyor. İlk dokunuş uygulamanın adını kullanıcıya söylerken, ikinci dokunuşla birlikte bu uygulama açılıyor.

Yeni modla özellikle Sistem Çubuğunda sanal tuşların yer aldığı cihazlarda kullanımda önem kazanacak gibi görünüyor. Ayrıca standart uygulamalar da iyileştirilmiş erişilebilirlik deneyimi sunacak şekilde güncellendi. Örneğin internet tarayıcısı favori web içeriğinin okunması ve sitelerin gezinmesi sırasında senaryo tabanlı bir ekran okuyucusunu destekliyor. İyileştirilmiş okunabilirlik sayesinde kullanıcılar varsayılan yazı tipi boyutunu tüm sistem genelinde ayarlayabiliyor.

Erişilebilirlik deneyimi daha kurulumda başlıyor. Kurulum esnasında basit bir dokunma hareketiyle birlikte tüm erişilebilirlik özellikleri etkinleştiriliyor ve kurulum kılavuzu yükleniyor. Erişilebilirlik özellikleri bir kez etkinleştirildikten sonra ekran üzerindeki görünen herşey standart bir ekran okuyucusu aracılığıyla kullanıcıya söyleniyor.

İletişim ve Paylaşım

Kişiler ve profiller tüm uygulama ve sosyal ağlara entegre edildi. Android 4.0 ile birlikte zengin sosyal iletişim ve paylaşım araçları tüm sisteme entegre edildi, böylelikle konuşmak, e-posta iletisi veya yazılı mesaj göndermek ve paylaşmak çok daha kolay hâle geliyor.

Kişiler ve Profiller

Sistem genelinde bir kişinin sosyal grupları, profilleri ve kontaktları kolay erişim için birbirine bağlanmış ve entegre edilmiş durumda. Bu oluşumun merkezinde ise Kişiler adı verilen yeni bir uygulama yer alıyor. Bu uygulama daha büyük bir profil fotoğrafı, telefon numaraları adres bilgileri, hesaplar, durum güncellemeleri ve bağlı sosyal ağlarda bağlantı kurmak gibi yeni bir buton içeriyor.

Kişinin kendi iletişim bilgileri “Ben” adı verilen bir profilde tutuluyor. Bu profil bilgileri uygulamalar ve kişilerle kolaylıkla paylaşılabiliyor. Tüm kullanıcıların entegre kontakt bilgileri de yönetilmesi kolay bir listede görüntüleniyor. Burada herhangi bir entegre hesap veya sosyal ağdan çekilen kişi bilgilerini yönetmeyi sağlayacak çeşitli kontroller mevcut. Kullanıcı sistem içinde nereyi gezerse gezsin, bir kişinin profil fotoğrafına dokunmak onu Hızlı Kontaktlar adı verilen ve içinde telefon numaralarından yazılı mesaja ve daha fazlasına kadar çeşitli kısayolların bulunduğunu gösteriyor.

Birleştirilmiş Takvim ve Görsel Sesli Mesaj

Güncellenmiş Takvim uygulamasıyla birlikte kullanıcıların kişisel, iş, okul veya sosyal ajandalarını tek bir çatı altında kontrol etmelerine imkân sağlanıyor. Kullanıcının vereceği izinle birlikte diğer uygulamalar da takvime kayıt ekleme veya anımsatıcıları yönetme fırsatına kavuşuyor. Uygulama kullanıcılara etkinlikleri daha kolay yönetmelerine imkân tanıyacak şekilde yeniden tasarlanmış. Her bir takvime farklı bir renk verilmiş, kullanıcılar parmaklarını sağa veya yola doğru sürükleyerek tarih değiştirme, çimdikleyerek takvim için yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapma gibi imkânlara sahip.

Telefon uygulaması içinde de gelen sesli mesajları, bir veya daha fazla sağlayının sunduğu sesli uyarlayışları ve ses dosyalarını bir arada toplayan yeni bir görsel sesli mesaj özelliği bulunuyor. Üçüncü parti uygulamalar da bu Telefon uygulamasıyla entegre olabiliyor, böylelikle kendi ses mesajlarını, uyarlayışlarını veya daha fazla içeriğini görsel sesli mesaj kutusu içine ekleyebiliyor.

Zengin ve Çok Yönlü Kamera Yetenekleri

Kamera uygulaması da kullanıcılara özel anlarını mükemmel fotoğraf ve videolarla ölümsüzleştirmelerini sağlayacak birçok yenilik sunuyor. Öte yandan çekilden fotoğraf ve videoları düzenleme ve arkadaşlarla paylaşma işlevleri de kolaylaştırılıyor.

Fotoğraf çekimi sırasında sürekli odak, sıfır obtüratör gecikmeli pozlama ve azaltılmış iki çekim arası bekleme süresi sayesinde daha canlı ve tam görüntüler yakalamak mümkün kılınıyor. Dengelenmiş görüntü zumu da kullanıcılara fotoğraf ve videolarını diledikleri şekilde oluşturma fırsatı sunuyor, üstelik video kaydı esnasında fotoğraf çekilmesine de izin veriyor. Kullanıcılar tam çözünürlükte video kaydı yaptıkları sırada ekrana dokunarak anlık sabit görüntü çekimi de yapabilecek.

Dahili yüz algılama özelliği sayesinde insanların mükemmel fotoğraflarının çekilmesine yardım ediliyor. Bu özellik çerçeve içindeki yüzleri otomatik olarak algılıyor ve odağını buna göre ayarlıyor. Daha fazla kontrol isteyen kullanıcılar çekim ekranında diledikleri noktaya dokunarak kameranın oraya odaklanmasını da sağlayabiliyor.

Daha fazla alanın görüntüsünü çekmek isteyenler için panorama modu da sunuluyor. Kullanıcı bu moddayken kamerayı çekimini yapmak istediği alan üzerinde yavaşça gezdirerek pozlamaya başlıyor. Sonrasında uygulama bu art arda çekilmiş fotoğrafları cihaz içinde yaptığı işlemle birleştirerek ortaya tek bir panoramik fotoğraf çıkarıyor.

Kullanıcılar çektikleri fotoğraf ve videoları e-posta, yazılı mesaj, Bluetooth, sosyal ağ hesapları ve bunun gibi çeşitli yollarla paylaşabiliyor. Bunun için kamera kontrolleri içinde yer alan küçük bir paylaşım ikonuna dokunmak yeterli.

Yeniden Tasarlanmış Galeri Uygulaması ve Fotoğraf Editörü

Galeri uygulaması da fotoğrafları ve videoları daha kolay gösterecek, paylaşacak veya yönetecek şekilde düzenlendi. Yeniden tasarlanmış albüm görünümü sayesinde daha fazla albüm, daha büyük boyutlu küçük resimlerle birlikte gösteriliyor. Albümleri zaman, konum, kişiler veya etiketlere göre sıralamak da mümkün. İnsanların fotoğrafları en mükemmel şekilde sergilemesine olanak sağlamak amacıyla Galeri uygulaması güçlü bir fotoğraf editörünü de bünyesinde barındırıyor. Kullanıcılar fotoğrafları kırpma, döndürme, seviyeler belirleme, kırmızı göz sorununu giderme, efektler ekleme ve bunun gibi birçok aracı kullanarak çektikleri fotoğrafları daha da güzeleştirebiliyor. Bu düzenleme işlemini yaptıktan sonra bir ya da birden fazla fotoğrafı veya videoyu e-posta, yazılı mesaj, Bluetooth, sosyal ağlar veya diğer uygulamalar üzerinden paylaşmak mümkün.

İyileştirilmiş Fotoğraf Galerisi bileşeni de kullanıcıların fotoğraflarını doğrudan ana ekran üzerinden görüntülemelerine olanak sağlıyor. Bu bileşen sadece seçilmiş bir albüm üzerindeki fotoğrafları görüntülediği gibi tüm albümlerden rastgele seçilmiş fotoğrafları ya da tek bir fotoğrafı gösterecek şekilde ayarlanabiliyor. Bileşeni ana ekrana ekleyen kullanıcılar, hemen ardından burada görüntülemek istedikleri fotoğrafı fotoğraf yığınları içinden seçiyor. Bu bileşene dokunulduğunda ise fotoğrafın Galeri uygulaması üzerindeki daha büyük boyutlu hâli açılıyor.

Videoları Dönüştürmek için Canlı Efektler

Canlı Efektler ile birlikte Kamera uygulamasında çekilen videolara biraz daha ilgi çekici ve eğlenceli grafiksel geçişler katılabiliyor. Örneğin kullanıcılar çektikleri videonun arkaplanına sunulan herhangi bir görseli veya özel bir resmi ekleyebiliyor. Gülünç Yüzler olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir özellik de yüz tanıma teknolojisi ve GPU filtreleri yardımıyla video çekimi esnasında videoya konu olan kişilerin yüzlerine çeşitli efektler uygulayabiliyor. Seçilebilen efektler arasında küçük gözler, büyük ağız, büyük burun gibi eğlenceli bileşenler bulunuyor. Canlı Efektler özelliğini kamera uygulamasının dışında Google Talk uygulaması içinde yer alan görüntülü sohbet özelliğinde de kullanmak mümkün.

Ekran Görüntülerini Paylaşmak

Android’de ekran görüntüsü almak ve bunu paylaşmak hep büyük bir sorun olmuştu. Neyse ki, Android 4.0 ile birlikte bu noktada da kalıcı bir çözüm sunuluyor. Fiziksel tuşlar yardımıyla ekran görüntüsü alma ve bunları cihaza kaydetmek mümkün olacak. Sonrasında bu ekran görüntülerini Galeri veya benzer bir uygulama üzerinde görüntülemek, düzenlemek ve paylaşmak kolaylıkla gerçekleştirilebilecek.

Buluta Bağlı Deneyim

Android’in şimdiye kadar zaten buluta bağlı olduğunu, kullanıcılara uygulamalarını, fotoğraflarını, oyunlarını, e-posta mesajlarını veya kişi rehberlerini cihazları arasında eş zamanlama imkânı tanıdığını söyleyebiliriz. Ice Cream Sandwich ile birlikte internette gezinme ve e-posta yetenekleri daha da geliştiriliyor, kullanıcılara daha düzenli bir iletişim imkânı sunuluyor.

Güçlü Web’de Gezinme Deneyimi

Android’de yer alan dahili mobil internet tarayıcı masaüstü platformlardakine benzer bir şekilde zengin ve alışılmış bir web deneyimi sunuyor. Google Chrome yerimleriyle eş zamanlama imkânı sunan bu internet tarayıcısı internet bağlantısının olmadığı durumlarda belirli makaleleri okumaya yarar sağlayacak şekilde daha sonra okumak için kaydetme imkânı sunuyor.

Kullanıcılar artık web sitelerinin mobil versiyonu yerine tam masaüstü versiyonunun görüntülenmesini talep edebiliyor. Bu ayar her bir tarayıcı sekmesi için bağımsız şekilde yapılabiliyor. Uzun içerikler, yukarıda belirttiğimiz gibi sonradan okuma amacıyla kayıt altına alınabiliyor. Daha iyi bir okunabilirlik ve erişilebilirlik sağlamak amacıyla Android’in web tarayıcısı daha iyi yakınlaştırma seviyesi sunuyor ve sistemin varsayılan yazı boyutu yerine kendi ayarlarını kullanabiliyor.

Android Web Tarayıcısının sayfaları işleme performansı da dramatik bir şekilde iyileştirilmiş. WebKit çekirdeğinin ve JavaScript için V8 Crankshaft derleme motorunun güncellenmiş versiyonları sayesinde bu alanda önemli iyileşmeler söz konusu. Nexus S’te çalışan V8 Benchmark Suite yazılımında Android 4.0 internet tarayıcısının Android 2.3 ile çalışan Nexus S’teki tarayıcıya göre yüzde 220 daha yüksek seviyede bir performans gösterdiği saptanmış. Ayrıca Sunspider 9.1 JavaScript Benchmark ile yapılan testlerde de yüzde 35’lik bir iyileşme gözlenmiş. Google ve Samsung’un yeni tanıttığı ilk Ice Cream Sandwich cihazında ise performans çok daha açık görülür seviyede artış göstermiş. V8 benchmark testinde yüzde 550’ye yakın, SunSpider benchmark testindeyse yüzde 70’e yakın bir performans iyileşmesi kaydedilmiş.

İyileştirilmiş E-Posta

Android 4.0’da e-posta göndermek, okumak ve yönetmek çok daha kolay hâle getirilmiş. E-posta yazımı sırasında iyileştirilmiş otomatik tamamlama özelliği e-posta alıcılarını daha kolay ekleme fırsatı sunuyor. Örneğin sık temas kurulan kişilerin kontakt bilgisi otomatik olarak tavsiye edilenler arasında yer alıyor. Kullanıcılar hızlı cevap şablonları oluşturup bunları E-Posta uygulaması içinde saklama ve gerektiğinde bunları kolayca kullanma imkânına da sahip. Bir mesajı cevaplarken ise, kullanıcılar Gmail’de olduğu gibi Tümüne Cevapla veya Yönlendir seçeneklerini ekranları değiştirmeden seçebiliyor ve işlemlerini tamamlayabiliyor.

Hesaplar ve etiketler içinde daha kolay bir gezinme sunulması amacıyla E-Posta uygulaması hesaplar ve son kullanılan etiketler için entegre edilmiş bir menü içeriyor. Kullanıcıların IMAP ve Exchange e-posta hesaplarını konumlama ve organize etmelerine yardımcı olmak amacıyla E-Posta uygulamasına birbirlerinin içine yerleştirilmiş e-posta alt klasörleri eklenmiş. Her biri için özel senkronizasyon kuralları atamak mümkün. Öte yandan kullanıcılar daha hızlı sonuçlar elde etmek amacıyla sunucu içindeki klasörlerde de arama yapabiliyor.

Kurumsal kullanıcılar içinde E-Posta uygulamasının sunduğu çeşitli güzellikler var, EAS v14 bunlardan bir tanesi. EAS sertifika kimlik denetimini destekleyen uygulama cihaz tipleri ve modları için de ABQ dizileri sağlıyor. Ayrıca başka bir ülkedeyken otomatik senkronizasyon özelliğini kapatmak, böylelikle veri kullanımı nedeniyle meydana gelmesi muhtemel yüksek telefon faturalarının önüne geçmek mümkün. Bunun yanı sıra hesap yöneticileri e-postalara eklenebilecek dosya boyutunu ayarlama veya e-posta eklerini kullanma işlevini tamamen kaldırma gibi imkânlara sahip.

Gelen e-posta iletilerini daha kolay kontrol etmek isteyen kullanıcılar için giriş ekranında kullanılmak amacıyla boyutu ayarlanabilir bir e-posta bileşeni de bulunuyor. Kullanıcılar bu bileşen sayesinde gelen son iletilerin özetini giriş ekranında görme fırsatına sahip oluyor.

Yenilikçi Yaklaşımlar

Android 4.0 Ice Cream Sandwich’te iki yenilikçi özelliğin varlığını da görüyoruz. Bu özellikler sayesinde Google  yeni teknolojilerin günlük hayatta daha sık bir şekilde kullanılmasında öncü rol üstleniyor. Nexus S’in çıkışıyla birlikte Android 2.3 Gingerbread’de desteklenmeye başlanan ve gündemde biraz daha fazla yer etmeye başlayan NFC teknolojisinin kullanımı Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte daha üst seviyelere taşınıyor.

NFC Tabanlı Paylaşım için Android Beam

Android Beam uygulaması NFC destekli iki cihaz arasında yenilikçi ve elverişli bir paylaşım imkânı sunuyor. Bu uygulama aracılığıyla favori uygulamalar, kişi bilgileri, müzik veya video gibi tüm içerikler anında paylaşılabiliyor. Mükemmel derecede basit ve rahat bir kullanım sunan Android Beam’in kullanımı için herhangi bir menü adımı üzerinden etkinleştirme, bir uygulama üzerinden başlatma veya bir cihazlama eşleme yapma gerekmiyor. Android ile çalışan NFC destekli iki cihazın birbirine dokundurulmasıyla birlikte işlem tetikleniyor, sonrasında paylaşılacak içeriğe dokunmak gönderim için yetiyor.

Uygulamaların paylaşımı Android Beam’in ilgili uygulamaya ait bilgilerin ve indirme bağlantısının yer aldığı Android Market sayfasının bağlantısını karşı cihaza göndermesiyle gerçekleşiyor. Bu bağlantıyı alan karşı cihaz sahibi ona dokunduğunda Market uygulaması açılıyor ve detay sayfası görüntüleniyor. Bundan sonrasında uygulamayı indirmek oldukça kolay. Android Beam diğer uygulamalar tarafından da çeşitli etkileşim tipleri yaratmak adına kullanılabilir, oyun puanlarını paylaşmak, çoklu oyun veya sohbeti işlevini başlatmak bunların arasında sayılabilir.

Yüz Çözücü

“Face Unlock” olarak adlandırılan bu özelliği Türkçe’ye “Yüz Çözücü” olarak çevirsek herhalde yanlış yapmış olmayız. Android 4.0 ile birlikte cihazı emniyet altına almak için yepyeni bir yaklaşım geliştirilmiş. Yüz Çözücü olarak adlandırılan bu yenilik kullanıcıların cihaz kilidini yüzleriyle açmalarına olanak sağlıyor. Yüz tanıma teknolojisini kullanarak bir yüzü kayıt altına alan bu uygulama daha sonra bu bilgiyi cihazın kilidini açmak için kullanıyor. Bu şekilde yüzlerini tanıtan kullanıcıların sonrasında cihazlarının ekran kilidini açmak için cihazı yüzlerinin karşısında tutması yeterli. Bunun yanı sıra yine şifre veya belirli bir desen kullanarak ekran kilidi mekanizması kurulabiliyor.

Wi-Fi Direct ve Bluetooth HDP

Wi-Fi Direct desteği sayesinde kullanıcılar yakındaki cihazlarla Wi-Fi üzerinden uçtan uca bağlantı kurabiliyor. Böylelikle güvenilir ve daha yüksek hızlı bağlantı imkânı sağlanmış oluyor. Üstelik bunun esnasında herhangi bir internet bağlantısı veya bağlantı paylaşımına da ihtiyaç duyulmuyor. Kullanıcılar üçüncü parti uygulamaların yardımıyla uyumlu cihazlarla dosya, fotoğraf veya diğer medyaların paylaşımını kolaylıkla yapabilir, başka bir cihazdan video veya ses akışı gerçekleştirebilir ya da uyumlu yazıcılara veya diğer cihazlara bağlanabilir.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte Bluetooth Sağlık Cihaz Profilleri (HDP) desteği de sunuluyor. Bu destek sayesinde üçüncü parti uygulamalar yardımıyla kullanıcılar hastanelerde, sağlık veya spor merkezlerinde, evlerde veya benzer yerlerde bulunan kablosuz medikal cihazlarına bağlanabiliyor. Buna ek olarak Android 4.0’da yüksek kaliteli Bluetooth ses cihazları için de Bluetooth Eller Serbest Profili (HFP) 1.6 standart desteği bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER