Teknoloji

Swarm Mobil Uygulama İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yer bildirim ve keşif temelli sosyal medya platformu Foursquare, bundan iki hafta önce yeni yer bildirim uygulaması Swarm’ı duyurmuştu. Foursquare’in ikiye bölünmüş yeni kimliğinin bir yarısını oluşturan Swarm, arkadaşlarla etkileşimi ön plana çıkarmasıyla ana uygulamadan ayrılıyor. Foursquare’in yer bildirim özelliğini üstlenen Swarm, bu özelliği artırılmış sosyal etkileşim sosuyla birlikte sunuluyor.

swarm-1

Foursquare halihazırda neredeyse tüm mobil platformlarda mevcut olsa da, Swarm’a şimdilik sadece iOS ve Android kullanıcıları erişebiliyor. Uygulamanın başlatıldığı zaman kullanıcılardan ilk olarak sisteme giriş yapmaları talep ediliyor. Akıllı telefonunda Foursquare uygulaması bulunan ve bu uygulama üzerinden Foursquare’e giriş yapmış olan kullanıcılar tek dokunuşla Swarm’a giriş yapabiliyor. Foursquare üyesi olmayanlar ise yeni bir hesap açarak veya Facebook giriş bilgileriyle Swarm’a giriş yapabiliyor.

swarm-2

Giriş aşamasının tamamlanmasının ardından Swarm’ın temel özellikleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapılıyor. Uygulamanın ana ekranında çeşitli yer kategorileri görülüyor. ”Tam burada” kategorisinde kullanıcıya kendisine 150 metreden yakın olan arkadaşları gösteriliyor. ”Birkaç adım ötede” kategorisindeyse bu sınır 1,5 kilometreye çekiliyor. 10 kilometrelik mesafede olan arkadaşlar ”Yakınındakiler”, 10 ila 40 kilometre arasında bir mesafede olanlar ise ”Bölgede” başlığı altında toplanıyor. Başka şehirlerde olan arkadaşlar ise ”Çok Çok Uzakta” kategorisine yerleştirilmiş. Arı kovanı ikonuyla temsil edilen bu ekranda 2 saatlik zaman dilimi içinde yapılmış yer bildirimlerinin gösteriliyor. Swarm’ın mevcut Foursquare uygulamasından farklı olduğu noktalardan birisi de bu bölümde yer alıyor. Swarm pasif konum sinyallerini sayesinde kullanıcılara o an yakınlarında olan arkadaşlarını, yer bildirimi yapmamış olsalar da, gösteriyor. Pasif konum sinyali gönderiminin kullanıcılar tarafından istenilen zaman kapatılabildiğini belirtmekte fayda var.

swarm-3

Bu sekmede görülen arkadaşların profil fotoğraflarının üzerine dokunulduğu zaman fotoğrafın altında telefon, SMS ve Facebook Messenger ikonları beliriyor. Bu ikonlar sayesinde kullanıcılar uygulama üzerinden hızlı bir biçimde arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyor. Swarm içinde dolaşım iOS uygulamasında altta, Android uygulamasındaysa üstte olan çubuk üzerinden yapılıyor. Arı Kovanı ikonunun yanında bulunan liste ikonu kullanıcıların karşısına arkadaşları tarafından yapılan yer bildirimlerinin listesini çıkarıyor. Bu sekmeyi Foursquare’in ana sayfası olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Foursquare’in ana sayfasından farklı olarak bu sekmede bir arkadaşın birden fazla yer bildirimi görülebiliyor.

swarm-4

Swarm’ın en dikkat çekici özelliklerinden birisi de Yakındaki Planlar sekmesi. Swarm kullanıcıları bu sekme altında planlarını arkadaşlarıyla paylaşabiliyor veya arkadaşlarının planlarından haberdar olabiliyor. Bu planlar kullanıcıyla aynı şehirde olan arkadaşları tarafından görülüyor, planla ilgilenen kişiler ”İlgileniyorum” yazısına dokunarak plan sahibini ilgilerinden haberdar edebiliyor. Foursquare’in Swarm’da vurgulamak istediği ”sosyal etkileşim” bu bölümde net biçimde anlaşılıyor. Araç çubuğu üzerinde yer alan konuşma balonu ikonuysa kullanıcıların karşısına gelen bildirimleri çıkarıyor.

swarm-5

Arı kovanı ve yer bildirimi sekmelerinde kullanıcılar ekranın üst kısmında gözüken profil fotoğraflarına dokunarak profil sayfalarına gidebiliyor. Bu sayfada kullanıcılar yer bildirim geçmişlerini görebiliyor, aynı zamanda bu sayfa üzerinden uygulamanın ayarlar menüsüne erişilebiliyor. Yine arı kovanı ve bildirim sekmelerinde ekranın üst kısmında bulunan yer bildirim ikonuysa kullanıcıların yer bildirim işlemini gerçekleştirmesini sağlıyor. Foursquare kullanıcıları Swarm üzerinden yaptıkları yer bildirimlerine biraz daha renk katma imkanına sahip. Bunun için uygulama tarafından sunulan çeşitli ikonlar kullanılabiliyor. Bu ikonlar yer bildirim işlemi yapıldıktan sonra kullanıcının profil fotoğrafının etrafında gözüküyor.

swarm-6

Swarm yükleyen Foursquare kullanıcıları ana uygulamaya gittiklerinde önce kendilerine teşekkür ediliyor, ardından Foursquare’in keşfe odaklı yeni arayüzüne bakmayı isteyip istemedikleri soruluyor. Bu soruya olumlu yanıt veren kullanıcıların karşısına Foursquare’in keşfe yönelik ana sayfası çıkıyor. Uygulama içinde yer alan yer bildirimi ikonuna dokunlduğunda kullanıcılar Swarm’a yönlendiriliyor.

swarm-foursquare

Foursquare’in kulağa oldukça garip gelen ”kendini ikiye bölme” planı Swarm’ın yayınlanmasıyla birlikte fiilen hayata geçmiş oldu. Bu planın uzun vadede Foursquare’e neler getireceğini kestirmek henüz mümkün değil, ancak sosyal platformun yer bildirimi ve arkadaşlarla etkileşim kısmına odaklananlar için Swarm’ın daha eğlenceli bir tecrübe sunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

İlgili >> iTunes App Store, Google Play

İLGİLİ HABERLER