Manşetler

Son 68 yılın en Süper Ay’ını siz de izleyin

super ay

super ayAy’ın on yıllar boyu karşınıza çıkacak en iyi görüntülerinden bir tanesiyle karşılaşmak üzereyiz. Dünya’nın uydusu, 14 Kasım tarihinde, yani bugün Türkiye saatiyle öğleden sonra 2 itibarıyla yeryüzüne en yakın noktasına gelecek. Bu, 68 yılı aşkın zamandır gözlenen en büyük “süper Ay” olacak.

1948 yılından bu yana, bu akşam karşılaşacağımızdan daha büyük bir dolunay ile karşılaşılmamıştı. Üstelik 2034 yılına kadar aynı seviyede büyüklüğe sahip bir süper Ay’ı görmek mümkün olmayacak. Bu nedenle akşamüstünden hemen önce, Ay’ın doğacağı saat 4-5 sularında dışarı çıkıp gözlerinizi gökyüzüne dikmenizde fayda var.

Hava bulutlu olursa veya işte olduğunuz için bu önemli anı kaçıracak olursanız, üzülmeyin. Süper Ay’ı en iyi şekilde izlemenize olanak sağlayacak çeşitli yollar bulunuyor. Örneğin, Slooh bu önemli gökyüzü olayını internet üzerinden canlı olarak yayınlıyor. Bu sayede gezegenin diğer tarafında Süper Ay’ın nasıl göründüğünü, daha buralarda hava kararmadan görme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Bununla birlikte, Dünya ile Ay’ın birbirine en yakın olduğu zamanı yakalayamazsanız bile, çok fazla bir şey kaçırmayacaksınız. NASA, zamanla uzaklık değişiminin çok az seviyelerde olacağını söylüyor. Yani bu gece de başınızı gökyüzüne çevirdiğinizde etkileyici ve epey büyük bir Ay sizi bekliyor olacak. Aynı şekilde, teleskop sahibiyseniz, gece gözlem yapmak için, hava şartları da elverdiği ölçüde, sizi uzun bir zaman bekliyor.

İLGİLİ HABERLER