Teknoloji

33 yılın ardından süper ay tutulması geliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

super-ay-tutulmasi-150915

Dünya, 28 Eylülde 33 yılın ardından yine süper ay tutulmasına şahit olacak. Ay’ın dolunay halindeyken yörüngesinde Dünya’ya en yakın konuma gelmesi “süper ay” olarak adlandırılıyor. 30 yılı aşkın bir aranın ardından ise süper ay esnasında bir tutulma yaşanacak. Böylelikle, Türkiye için 27 Eylülü 28 Eylüle bağlayan gecede Ay’ın en büyük halini tutulurken görmek mümkün olacak.

NASA’nın Ay Keşif Yörüngesi projesinde görevli bilim adamlarından Noah Petro, Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesinin mükemmel bir çember çizmediğini ve yıl içinde en uzak ve en yakın konumlarının olduğunu belirtti. En uzak konumun “yeröte”, en yakın konumun ise “yerberi” olarak adlandırıldığını söyleyen Petro, yerberi esnasında dolunayın yeröte dönemine kıyasla yüzde 14 oranında daha büyük ve yüzde 30 oranında daha parlak gözüktüğünü belirtti ve Ay’ın bu haline “süper ay” isminin verildiğini dile getirdi.

Ay tutulması esnasında Dünya’nın gölgesi, Ay’ı bir saati aşkın bir süre boyunca gölgeleyecek. Petro, tutulma ve süper ayın aynı güne denk gelmesini ise “zaman zaman görülebilen bir tesadüf” olarak niteledi ve “Bazen tüm parçalar yerli yerine oturur.” sözlerini kullandı.

Bundan önceki süper ay tutulması 1982’de meydana gelmişti. Bir sonraki süper ay tutulması içinse 2033 yılına kadar beklemek gerekecek. Avrupa ve Afrika’da 28 Eylül sabahına doğru gözlemlenebilecek. Tutulmanın Türkiye saatiyle 04:07’de başlaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER