Teknoloji

Substack’ten Twitter’a rakip: Kısa paylaşımlar için “Notes” özelliği yayında

substack notes

Substack, kısa paylaşımlar için Twitter’a benzer özelliği “Notes” adıyla tüm kullanıcılarına sunuyor. Özellikle yazarları için, platformda zaten bir kitle oluşturmuş olanlar ve Twitter’ın Substack bağlantılarını güvensiz olarak işaretlemesinin ardından yeni bir mecra arayanlar için Substack Notes, cazip bir Twitter alternatifi olabilir.

Substack’in Notes özelliği, ayrı bir sekmede yer alacak ve böylece tam boyutlu bültenlerin yer aldığı Gelen Kutusu sekmesi veya sohbet sekmesindeki içeriklerden ayrı olacak. Substack, Notes ile “gönderiler, alıntılar, yorumlar, görseller ve bağlantılar” paylaşabileceğinizi belirtiyor ve karakter sınırlaması olmadığını söylüyor.

Her notta en fazla altı fotoğraf veya GIF içerebilir, ancak video desteklenmiyor. Paylaştığınız notlar abonelerin gelen kutusuna gitmeyecek; yalnızca web sitesinde ve uygulamasında yer alacak. Ayrıca beğen, yanıtla ve “restack” (retweet) düğmeleriyle diğer notlarla etkileşime girebilirsiniz.

substack notes

Notes sekmesinde “Ana Sayfa” ve “Abonelikler” olmak üzere iki farklı besleme görüntüleyebilirsiniz. “Ana Sayfa”da abone olduğunuz yazarların ve onların önerdiği diğer yazarların notlarını görürsünüz. Bu sayede daha önce tanımadığınız kişilerin paylaşımlarını görebilirsiniz. “Abonelikler” sekmesinde ise yalnızca abone olduğunuz kişilerin notları gösterilir.

Substack, Notes özelliğinin geri dönüşlere göre hızla gelişeceğini ve yazarların Substack’te daha kolay abone toplamasına yardımcı olacağını düşünüyor. Substack’te bir not yayınladığınızda, zaten Substack ekosistemine yatırım yapmış olan kullanıcılar, abonelik için sadece bir tıklama uzakta olacak.

Kısa süreliğine Notes özelliğini deneyen kullanıcılar, gerçekten Twitter’a benzeyen bir deneyim yaşadıklarını belirtiyor. Yazarların isimlerinin altında yayınlarını görebilir ve hatta nottan doğrudan abone olabilirsiniz. Bu özellik, birisinin bültenine abone olmayı kolaylaştırıyor.

Bazı büyük Substack içerik oluşturucuları, Notes’a geçeceklerini belirtti. Dolayısıyla, belirli yazarları sadece Substack’te okuyabileceğiniz bir platform hâline gelirse, Notes özelliği ilgi görebilir. Bununla birlikte, Twitter, Substack ile ilgili kısıtlamalarının çoğunu geri çektiği için, bazı yazarlar geçen haftaki olayların ardından bile Twitter’da kalmayı tercih edebilir.

Substack Notes özelliği, Substack’in abonelik tabanlı bülten modeline ek olarak, platformda etkileşimi ve kullanıcı sadakatini artırmaya yönelik bir adım olarak görülebilir. Substack, yazarlar ve takipçiler arasında daha güçlü bir bağ kurarak, sosyal medya devi Twitter’a karşı rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bu yeni özellikle, kullanıcıların beğendikleri yazarları daha kolay bulmalarını ve takip etmelerini sağlayarak, platformun daha çekici hale gelmesi amaçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER