Teknoloji

Su bazlı yakıt piliyle karbondioksitten elektrik üretilebilir

İklim değişikliğine en fazla etkisi olan unsurlardan bir tanesi karbon salınımı. Karbondioksidi özümseyen bitkilerin geliştirilmesinden karbon emisyonlarını dengelemeyi taahhüt eden işletmelere kadar, karbon ayak izimizi azaltmayı amaçlayan birçok adım atılıyor. Son olarak Güney Kore’den bilim insanları, karbon emisyonunu kullanılabilir enerjiye dönüştüren devrim niteliğinde bir konseptle karşımıza çıkıyor.

Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (UNIST) görevli bilim insanları, sulu çözelti içindeki karbondioksidi dağıtarak sürekli şekilde elektrik enerjisi ve hidrojen üreten bir sistem tasarladı. Bu sisteme ilham kaynağı ise insanlar tarafından üretilen karbondioksidin okyanuslar tarafından emilmesi ve okyanusların asitlik seviyesinin yükselmesi oldu. Araştırmacılar bu konsepti kullanarak karbondioksidi suda eritti ve elektrokimyasal reaksiyonu tetikledi. Asidite yükseldiğinde, protonların sayısı artıyor ve bu protonlar elektronları yüksek bir oranda çekiyor. Bu, karbondioksidin ayrılarak elektriği ürettiği bir pil sistemi oluşturmak için kullanılabilir.

“Karbon tutum, kullanım ve tecrit (CCUS) teknolojileri son zamanlarda küresel iklim değişikliğiyle mücadelede bir yol sağlamak için büyük ilgi görmüştür.” diyor UNIST Enerji ve Kimya Mühendisliği Fakültesi’nde profesör olarak görev yapan Guntae Kim. “Bu teknolojinin en önemli noktası, kimyasal olarak kararlı CO2 moleküllerinin diğer maddelere kolay dönüşümüdür. Yeni sistemimiz bu sorunu CO2 çözme mekanizması ile çözdü.” diyerek sözlerine eklemede bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER