Teknoloji

Stephen Hawking uzaya gidiyor

stephen hawkingStephen Hawking, insanlık tarihinin en büyük beyinleri arasında sayılıyor. Yerçekiminin gizemlerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalarıyla da bilinen ve en medyatik bilim insanlarından biri olan Hawking, en büyük rüyasını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

ITV’de yayınlanan “Good Morning Britain” (Günaydın Britanya) programında Piers Morgan’a konuşan Hawking, en büyük rüyasının uzaya gitmek olduğunu belirtti. Kimseden böyle bir teklif beklemediğini söyleyen ünlü bilim insanı, milyarder iş adamı Richard Branson’ın kendisine Virgin Galactic’in uzay uçuşlarından birinde bir koltuk teklif ettiğini belirtti.

Uzaya gitmek herkes için büyük bir olay. Ancak 40 yılı aşkın bir süredir ALS nedeniyle hareket edemeyen Hawking için söz konusu yolculuk çok daha fazla anlam taşıyor. Motor fonksiyonlarının büyük kısmını yerine getiremeyen Hawking, özel tasarlanan tekerlekli sandalyesine bağlı olarak yaşıyor. Hawking, iletişimini ise yanağına yerleştirilen bir sensörle aktive edilen ve yazıyı sese çeviren özel bir dikte sistemiyle gerçekleştiriyor.

Stephen Hawking daha önce sıfır yerçekimini deneyimlemişti

Hawking uzaya ilk kez çıkacak. Ancak bilim insanı ağırlıksız olmayı daha önce deneyimlemişti. Hawking, 2007’de özel olarak modifiye edilen Boeing 727-200 tipi uçakla sıfır yerçekiminin hissiyatını yaşamıştı. Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson, Hawking’i uzaya götürmek istediğini 2015’te açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER