EğlenceTeknoloji

Steam’in Çin’e özel sürümü resmen geldi

valve steam

Yıllardır uluslararası sürümüyle Çin’de arz-ı endam eden Steam, Çin’e özel sürümüyle ülkeye resmen giriş yaptı. Yaklaşık 40 oyun içeren Steam Çin versiyonuna, yakın bir tarihte 10 oyunun daha eklenmesi bekleniyor.  Bu listeye, Counter-Strike: Global Offensive ve Dota 2’nin de dahil olduğunu belirtmiş olalım.  

Bu gelişmeden önce Çin’de boy gösteren Steam’in uluslararası versiyonu, resmi olarak onaylanmamış oyunlar barındırdığı için, Çin hükümeti tarafından kapatılma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bu riskin bilincinde olan ve bu duruma bir çare arayan Valve, çözümü Çin’e özel Steam sürümünü devreye sokmakta buldu.

Valve yetkilisinin Eurogamer’a verdiği röportaja göre, Steam’in Çin’e özel sürümünde sadece onay sürecinden geçmiş oyunlar yer alacak. Çin’e özel sürümün gelmesi uzun zamandır beklenen bir gelişmeydi; hatta Valve, Çinli oyunculara bu müjdeyi 2018 yılında vermişti. Bu müjdenin üzerinden 3 yıl geçti ve Çinli oyunseverler için bekleyiş sona erdi. Artık Çinli oyunseverler, ülkelerinde herhangi bir Steam yasaklanma tehlikesi olmadan oyun oynama imkanına sahip olacaklar.

Bu arada Çinli oyunseverler, Çin’e özel sürüm ile birlikte uluslararası versiyonu da kullanmaya devam edebilecek. Ancak Valve’nin Çin özelinde attığı bu adımı, diğer ülkeler için de gerçekleştireceğine dair kesinleşmiş bir bilgi bulunmuyor. Dolayısıyla, en azından şimdilik, diğer ülkeler özelinde böyle bir adımın atılması beklenmiyor.

Steam Çin versiyonu geldi, sırada ise PlayStation 5 var

Çin özelinde yaşanan gelişmeler, sadece bununla sınırlı değil. Sony, 2021 yılının ikinci çeyreğinde PlayStation 5’in Çin’e geleceğini duyurdu. Ne yazık ki yasaklardan ötürü 2000 yılından 2015’e kadar Çin’de konsol satışı yapılamıyordu; bu durumdan ötürü ülkedeki konsol modelleri bir hayli azdı. An itibarıyla sadece Xbox One, PlayStation 4 ve Nintendo Switch’in satışının yapılabildiği Çin, 2021’in ikinci çeyreğinde yeni nesil konsollardan PlayStation 5 ile tanışacak.

 

Sony, Çinli oyunseverlere yeni nesil konsolların müjdesini vermiş oldu. Ancak bu konuya dair detaylı bir açıklamada bulunmayan şirket, Çin’de piyasaya çıkacak PS5’in fiyatı ve çıkış tarihine dair net bir açıklamada bulunmadı. Çince sürümüyle gelmesi beklenen PlayStation 5’in, Çin piyasasına girişiyle birlikte satış rakamlarını artıracağı tahmin ediliyor. Diğer yandan Microsoft, Xbox Series X ve S’i Çin’e getireceğine dair henüz bir açıklama yapmadı. Sony’nin bu hamlesinin ardından Microsoft’un nasıl bir adım atacağı ise merak konusu.

 

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER