Eğlence

Wixen Music Spotify’a 1.6 milyar dolarlık dava açtı

spotify connect otomatik kapatma

spotify wixen musicSpotify Wixen Music Publishing isimli müzik şirketi tarafından dava edildi. Wixen Music’in portföyünde aralarında Tom Petty, Neil Young, The Beach Boys, Missy Elliott ve Janis Joplin’in de bulunduğu 200’den fazla sanatçı yer alıyor. Variety’de yer alan habere göre, şirket Spotify’dan 1.6 milyar dolar istiyor.

Söz konusu dava, geçtiğimiz cuma günü ABD’nin Kaliforniya eyaletinde açıldı. Dava dilekçesine göre; Spotify, binlerce şarkıyı doğru lisans olmadan kullanmakla suçlanıyor. Wixen, Spotify’ın plak şirketleri aracılığıyla lisansını aldığı şarkıların gerçek hak sahiplerine ulaşmak için bir çaba göstermediğini öne sürüyor.

Wixen’in davayı açmasının ardından Spotify da vakit kaybetmeden mahkemeye bir açıklama gönderdi. Söz konusu açıklamada, Wixen’in Spotify’a sürecin mahkemeye taşınmadan çözümü için zaman tanımadığı belirtildi.

Spotify, geçtiğimiz mayıs ayında şarkı yazarlarına ve yayıncılara 43 milyon dolar değerinde bir uzlaşma anlaşması vadetmişti. Wixen’in davası, söz konusu anlaşmaya bir yanıt niteliği taşıyor. Bu dava, plak şirketleri ve yayın şirketleri arasında uzun süredir devam eden çevrimiçi telif gelirleri anlaşmazlığında da yeni bir dönemin başladığı anlamına geliyor.

Plak şirketleriyle anlaşmanın kendisi adına öncelikli olduğunu vurgulayan Spotify, üç büyük plak şirketi olan Warner, Sony ve Universal ile ilişkilerini iyi tutmaya özen gösteriyor. Bu ilişkiler, Spotify’ın 2018’de halka arz planları açısından büyük önem taşıyor. Spotify, Merlin aracılığıyla bağımsız plak şirketleriyle de lisans anlaşması yapmıştı.

Spotify Wixen davasından kaçmayı başaramadı

Çevrimiçi müzik servisi, geçtiğimiz yaz ayında bağımsız şarkı yazarlarını cezbetmek adına Secret Genius isimli bir program başlatmıştı. Bunlara rağmen, Spotify Wixen davasını engellemeyi başaramadı.

İLGİLİ HABERLER