Eğlence

Spotify ücretli podcast abonelik servisini duyurdu

spotify podcast abonelik

Spotify, ilk kez platformundaki podcast yayıncılarının programları için abonelikler sunmasına izin veriyor. Şirket dün ABD için ücretli podcast abonelik ürününü duyurdu. Başlangıç aşamasında programlarını Anchor’da barındıran seçilmiş ortakların içerik için ücret almasına izin verecek.

Tiny Leaps, Big Changes ve Mindful in Minutes dahil olmak üzere on iki program, yalnızca abonelere özel içerik sunacak. NPR, ise popüler programlarının reklamsız sürümlerini sunacak. Dün itibarıyla bir bekleme listesi açıldı, böylece podcast yayıncıları önümüzdeki aylarda uluslararası pazarda dağıtımı da içerecek olan genişletilmiş dağıtıma dahil olmak için kaydolabilir. Özellikle, Spotify’ın sahip olduğu hiçbir program ilk başta bir abonelik planıyla sunulmayacak.

Podcast yayıncılarının ilk iki yıl boyunca Spotify’a herhangi bir ödeme yapması gerekmeyecek. Ancak içerik oluşturucular, işlem ücretlerinin maliyetini Spotify’ın ödeme ortağı Stripe aracılığıyla karşılayacaklar. 2023’te Spotify, toplam abonelik gelirinden yüzde 5’lik bir kesinti yapmaya başlayacak. Bu, Apple’ın alacağından önemli ölçüde daha az olmasıyla dikkat çekiyor. Apple’ın yeni podcast abonelik hizmeti gelirin yüzde 15 ila 30’unu alacak. Podcast yayıncılarının aralarından seçim yapabileceğiniz üç ayrı aylık fiyatlandırma seçeneği var: 2,99 ABD doları, 4,99 ABD doları veya 7,99 ABD doları.

Spotify’daki ücretli içerik, genellikle bir oynat düğmesinin göründüğü yerde bulunan bir kilit simgesiyle belirtilir. Gösterinin kilidini açmak için, potansiyel abonelerin programın özel Anchor web sayfasına gitmesi gerekecek. Podcast yayıncıları, bu bağlantıları program notları, bölüm açıklamaları veya biyografileri gibi istedikleri yerlerde kullanmayı seçebilirler. Temel olarak, insanların bulabilmesini sağlamak amacıyla bağlantıyı her yere yerleştirmek isteyeceklerdir.

spotify podcast aboneliktify

Spotify uygulama içinden podcast için abonelik almayacak

Dikkat çekici bir şekilde, Spotify’ın her podcast sayfasının üstünde büyük bir abone düğmesi olmayacak ve doğrudan uygulama içinden abone olamayacaksınız. Bu sınırlamalar, podcast’lerin yeni aboneler kaydetmesini zorlaştırabilir. Bu aynı zamanda, Spotify’ın App Store koşulları kapsamında satılan abonelikler için Apple’a ödeme yapmak zorunda kalmayacağı anlamına geliyor. Öte yandan, Apple’ın abonelik podcast’leri, doğrudan uygulamasının içinden abone olmanıza izin verir.

Aboneler, özel bir RSS beslemesi aracılığıyla Spotify’ın içinde veya bir üçüncü taraf uygulama içinde ücretli podcast’leri dinleyebilirler. Podcast yayıncıları, aboneleri hakkında isimleri, e-posta adreslerini veya diğer kişisel bilgileri alamayacaklar.

Abonelik haberleriyle birlikte Spotify, Spotify dışında halihazırda bir abonelik işi yürüten podcast yayıncılarının bunu uygulamaya eklemleri için bir yol sunmaya yönelik planlarını da duyurdu.

Şirket ayrıca reklam pazarıyla ilgili bir duyuru yaptı. 1 Mayıs’ta bazı Anchor kullanıcılarının programlarını şirketin diğer barındırma hizmeti ve reklam pazarı sağlayıcısı olan Megaphone aracılığıyla reklam almaya uygun hale getirebileceklerini söyledi. Bu reklamlar yalnızca Spotify’ın Akışlı Reklam Ekleme teknolojisi aracılığıyla eklenebilir. Bu, söz konusu podcast’lerin aldığı reklamların yalnızca dinleyicileri Spotify üzerinden akış gerçekleştirirken doldurulacağı anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER