Eğlence

Spotify podcast reklamcılığında devrime hazırlanıyor

spotify podcast

Spotify, podcast yayıncılığındaki hedeflerine ulaşma konusunda 2019’da büyük yol aldı. İçerik kütüphanesini genişleten şirket, Anchor’ı satın alarak podcast oluşturma sürecinde de kullanıcılarına yardımcı olmaya başlamıştı.

Spotify’ın 2020’deki podcast ajandasının merkezinde ise podcast’lere reklam yerleştirmek olacak. Bunun için “SAI” olarak kısaltılan “Streaming Ad Insertion” (Çevrimiçi Yayıncılık Reklam Yerleştirmesi) bir sistem geliştiren şirket, hem podcast yapımcılarına hem de reklam verenlere daha önce karşılaşmadıkları kadar detaylı analiz verileri sunacak.

Spotify’ın sunacağı veriler arasında gerçek reklam etkisi, sıklık, erişim ve anonimleştirilmiş kitle bilgisi bulunuyor. Kitle bilgisi kapsamında yaş, cinsiyet, cihaz türü ve dinleme alışkanlıkları gibi bilgiler sağlanacak.

spotify podcast

Podcast’lerin popülaritesi giderek artsa da, formata dair bilinmeyenlerin sayısı hâlâ oldukça fazla. Podcast’lere dair mevcut analizler, içeriğin paylaşıldığı platforma göre değişebiliyor. Ancak bu durum, en azından belli içerikler için değişecek gibi görünüyor. Spotify bunu içeriklere daha önceden kaydedilmiş sesli reklamları pürüzsüz biçimde yerleştirerek yapmayı planlıyor. Bunun için reklamın seslendirmesini podcast’lerin sürekli sunucu veya yapımcılarından birinin gerçekleştirmesini isteyen şirket, bu reklamları içeriğe kullanıcıların dinleme alışkanlıkları doğrultusunda yerleştirecek.

Spotify yeni sistemi ilk etapta kendi podcast içeriklerinde kullanacak

Ancak bu durum, Spotify’da podcast dinlerken daha fazla reklamla karşılaşılacağı anlamına gelmiyor. SAI sisteminde kullanıcılara sunulacak reklamlar, daha önce podcast’lere yerleştirilen reklamların yerini alacak. Reklamlar da dinleyicilerin kulağına normal içeriğin bir parçası gibi gelecek.

Spotify, SAI sistemini ilk etapta herkese açmayacak. Sistem öncelikli olarak Spotify’ın kendi yapımı olan podcast’lerde kullanılacak.

İLGİLİ HABERLER