Eğlence

Spotify’ın halka arz başvurusunun detayları ortaya çıktı

spotify muzik

spotify halka arzSpotify halka arz konusundaki hazırlıklarını uzun süredir devam ettiriyordu. 2018’in ilk günlerinde konuya ilişkin başvurusunu yetkili mercilere sunan şirket, sonunda başvuru sürecini tamamladı. Böylelikle Spotify’ın planlarına ve mevcut performansına dair detaylar da ortaya çıktı.

2006 yılında hâli hazırda CEO’luğunu da yürüten Daniel Ek ve Martin Lorentzon tarafından kurulan Spotify’ın ücretli abone sayısı, 2017’nin aralık ayı itibarıyla 71 milyonu aşmış durumda. Ücretsiz kullanıcılarla birlikte abone sayısı 159 milyona ulaşan şirket, bu alanda Apple, Google ve Tidal gibi rakiplerine büyük fark atıyor.

Spotify, New York Borsası’nda “SPOT” kısaltması altında işlem görecek. Doğrudan listeleme yöntemini tercih eden şirketin hisselerinin kısa sürede borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor. Tercih edilen yöntem, Spotify’ın halka arz ile yüklü bir nakit girişini amaçlamadığını gösteriyor. CNBC’de yer alan bir haberde ise şirketin piyasa değerinin 23 milyar dolar civarında olabileceği belirtiliyor. CNBC söz konusu değerlendirmeyi özel borsalarda alınan ve satılan Spotify hisseleri üzerinden gerçekleştiriyor.

Halka arz başvurusu, Spotify’ın güncel finansal bilgileri konusunda da somut fikir edinmeyi sağlıyor. 2017’yi 4.09 milyar avro gelirle tamamlayan şirketin net zararı ise 1.23 milyar avro olarak gerçekleşti. Ücretli abone sayısını 2017’de yüzde 46 oranında artıran Spotify, aktif kullanıcı tabanını da yüzde 29 oranında büyütmeyi başardı. Spotify 71 milyon ücretli abonesiyle 36 milyon aboneye sahip Apple Music’e fark atmayı başarsa da, Apple Music’in yaz ayları itibarıyla ABD gibi önemli pazarlarda Spotify’ı geçebileceği öne sürülüyor.

Spotify, çevrimiçi müzik pazarının ilk ve en başarılı şirketlerinden biri olmasına rağmen, kâr elde etme konusunda sıkıntı yaşıyor. Çevrimiçi müzik pazarında kâr marjının düşük olması, şirketin kasasına giren paranın büyük kısmının lisans ücreti olarak plak şirketlerine gitmesine neden oluyor. Video içerik konusunda zayıf kalan Spotify, aylık abonelik ücreti ve reklam dışında bir gelir kaynağı oluşturabilmiş değil. Bu durum şirket için halka arzı biraz daha önemli hâle getiriyor.

Spotify halka arz için Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Allen & Co. gibi finans kuruluşlarından danışmanlık alıyor. 2015’te 400 milyon dolarlık bir yatırım turu gerçekleştiren şirkete o dönemde 8.4 milyar dolar değer biçilmişti. Aradan geçen üç yıllık dönemde bu değerin önemli ölçüde artmış olması muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER