Teknoloji

Spotify: Apple AB’de iPhone uygulamamızın güncellemesini engelliyor

spotify beyaz gürültü podcast

Spotify’ın uzun yıllardır devam eden şikayetlerinin ardından Avrupa Birliği, Apple’a App Store kuralları nedeniyle 1,87 milyar avro ceza kesmişti. Spotify, bu cezaya rağmen Apple’ın karara uygun şekilde yayınlanan güncellemeleri engellemeye çalıştığını iddia ediyor.

Şirket tarafından Avrupa Komisyonu’na gönderilen e-postada abonelik fiyatlarıyla ilgili bilgilendirmenin uygulamaya eklendiği, ancak Apple’ın ne bu güncellemeyi kabul ettiği ne de Spotify’a bir yanıt verdiği belirtiliyor. Spotify, Apple’ın bu tutumunun hem mevcut sorunların giderilmesini hem de yeni özelliklerin eklenmesini engellediğini vurguluyor.

Spotify, 5 Mart’ta Apple’ın ödeme sistemini kullanmadan, Spotify’ın web sitesine bağlantıların yanı sıra farklı abonelik seçeneklerine ilişkin fiyat bilgilerini doğrudan uygulamasının AB sürümüne yerleştiren bir güncellemeyi Apple’a sundu. Şirket bu değişikliği, Apple’ın yönlendirme karşıtı kurallarının “yasadışı” olduğunu belirten ve Apple’a geliştiricilerin “alternatif ve daha ucuz müzik abonelik hizmetleri” hakkında bilgi eklemesine izin vermeye başlaması talimatını veren Avrupa Komisyonu kararı doğrultusunda gerçekleştirdi.

Apple, 4 Mart’ta Avrupa Birliği’nin kararına itiraz edeceğini açıklarken “Apple’ın herhangi bir bedel istemeden Spotify’a yarattığı değerler” şeklinde bir liste paylaşmıştı. Listedeki maddelerden biri de şu şekildeydi: “Uygulama İnceleme ekibimiz Spotify uygulamasının 421 sürümünü inceleyip onayladı (genellikle aynı gün içinde geri dönüş sağlanıyor) ve Spotify’ın talebi üzerine incelemeleri sıklıkla hızlandırıyor.”

Spotify’ın Avrupa Komisyonu’na gönderdiği e-postada ise güncellemenin iletilmesinden bu yana Apple’dan bir ses gelmediği belirtiliyor.

Spotify, Avrupa Komisyonu’nu Apple ile iletişime geçmeye çağırıyor

Şirket, bunun “Apple’ın kontrol edilmemesi halinde Komisyon kararını nasıl atlatmaya ve/veya uymamaya çalışacağının bir başka örneği” olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Avrupa Komisyonu’nu Apple ile iletişime geçmeye çağırıyor ve Spotify’ın değişikliklerini onaylamasını talep ediyor. E-postada, “Apple’ın geçmiş performansı göz önüne alındığında; Spotify, Apple’ın gecikmesinin kasıtlı olduğundan ve uyumluluğu geciktirmeyi veya tamamen engellemeyi amaçladığından endişe duyuyor” ifadesi yer alıyor.

Spotify’ın The Verge sitesine gönderdiği açıklama ise şu şekilde: “Dokuz gün oldu ve biz hâlâ Apple’dan, AB tüketicilerine fiyatlandırmayı gösteren uygulama gönderimimiz ve web sitemize bir bağlantı hakkında haber bekliyoruz; artık Avrupa Komisyonu’nun müzik akışı davasına ilişkin kararıyla bunu yapmaya yetkiliyiz. Apple’ın gecikmesi, başvurulara ilişkin incelemeleri 24 saat içinde geri çevirdikleri iddiasıyla doğrudan çelişiyor ve aynı zamanda Komisyon’un kabul için belirlediği zaman çizelgesine de aykırı.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER