Teknoloji

SpaceX’in normal kişileri taşıyan ilk uzay görevi Inspiration4 başladı

spacex inspiration4
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX, çarşamba günü uzaya dört normal vatandaş gönderdi ve böylelikle gemide herhangi bir profesyonel astronot olmadan ilk kez mürettebatlı biçimde yörüngeye çıkma misyonunu başlattı. Inspiration4 olarak adlandırılan bu görev, Elon Musk’ın SpaceX’i gibi şirketler uzay yolculuğunu sadece devlet astronotlarına has bir durum olmaktan çıkarıp , para ödeyen uzay turistleri için de normalleştirmek amacıyla rekabet ederken, uzaya doğru yapılan en son girişimi işaret ediyor.

SpaceX’in Falcon 9 roketi, şirketin NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki 39A fırlatma rampasından perşembe gecesi Türkiye saatiyle 03:02 de, Florida’nın doğu kıyısından berrak gece göğü altında süzülerek tam zamanında havalandı. Kapsülün içinde eğitimli bir pilot ve ödeme işleme şirketi Shift4 Payments’ın kurucusu milyarder girişimci Jared Isaacman ve onunla binmesi için bilet satın aldığı üç kişi daha var: 29 yaşındaki doktor asistanı ve kanserden kurtulan Hayley Arceneaux; Lockheed Martin’de veri mühendisi olan Christopher Sembroski; ve yerbilimci ve eski NASA astronot adayı Sian Proctor.

Mürettebat için, yaklaşık bir yıl önce Uluslararası Uzay İstasyonuna dört Amerikan devleti astronotunu gönderen uzay aracı yeniden kullanıldı. Dört kişi roketin tepesindeki SpaceX’in Crew Dragon Resilience kapsülünün içine yerleştirildi. Ancak Inspiration4 görevi kapsamında kapsül uzay istasyonuna yanaşmayacak. 2009’da Hubble teleskopunu onarmak için son NASA uzay mekiği görevinden bu yana en uzak insan uzay uçuşu olan yerden yaklaşık 580 kilometre yükseklikte, Dünya’nın yörüngesinde yaklaşık üç gün geçirecek.

Fırlatmadan yaklaşık dokuz dakika sonra, Falcon 9’un ilk aşama güçlendiricisi Atlantik Okyanusu’ndaki bir yüzen platforma inmek için Dünya’ya döndü. Dakikalar sonra, Crew Dragon kapsülü, Dünya atmosferinden çıkarken roketin ikinci aşamasından ayrıldı ve Inspiration4 ekibini yörüngeye doğru daha ileriye gönderdi. Kapsül, sonraki bir buçuk saati aralıklı itici ateşlemeler yoluyla yavaş yavaş yörüngesini yükselterek geçirecek.

Mürettebatın yörüngede kaldıkları süre boyunca planlanan birkaç etkinliği var: Sembroski’nin, görev için devam eden çeşitli sponsorluklardan biri olarak, gemide bulunan ve Martin Guitar tarafından yapılan bir ukuleleyi çalması bekleniyor. Proctor, şiir ve bazı kişisel sanat eserlerini getirdi. Ve tüm ekip, mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkileri üzerine bir araştırmaya katılıyor. Baylor Tıp Fakültesi’ndeki Uzay Sağlığı Ötelenmeli Araştırma Enstitüsü (TRISH) ve Weill Cornell Medicine’deki araştırmacılar, görevden önce yolculardan biyolojik örnekler topladı ve görev sırasında yolcular hakkında biyomedikal veriler toplamayı planlayacak.

Kapsülün üç günlük görevinden sonra Dünya atmosferine tam olarak nerede ve ne zaman yeniden girdiği Florida kıyılarındaki hava koşullarına bağlı olacak. Isaacman, kapsülün gerekirse yörüngede bir hafta kadar kalabileceğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER