Wall Street Journal’ın yayımladığı bir haber, SpaceX’in halka arz süreci öncesinde yatırımcılara elde taşınabilir bir yapay zekâ cihazı gösterdiğini öne sürdü. Habere göre, şirket akıllı telefonlardan daha kompakt bir tasarıma sahip yeni bir donanım üzerinde çalışıyor. Ne var ki, iddianın gündeme gelmesinden kısa süre sonra SpaceX CEO’su Elon Musk, X üzerinden yaptığı açıklamada söz konusu haberin “tamamen yanlış” olduğunu ifade etti. Böylece cihazın gerçekten geliştirilip geliştirilmediğine ilişkin belirsizlik devam ederken, şu an için iddiayı doğrulayan resmi bir açıklama bulunmuyor.
Wall Street Journal’ın aktardığı bilgilere göre, söz konusu cihaz iPhone’dan daha ince bir gövdeye sahip ve Qualcomm’un Snapdragon platformlarından biriyle çalışıyor. Haberde, cihazın SpaceX tarafından geliştirilen özel bir işletim sistemi kullandığı ve xAI’ın yapay zekâ servisleriyle, özellikle Grok asistanıyla entegre olduğu ileri sürüldü. Bunun yanında ürünün hangi kullanım senaryolarına odaklanacağı ya da ticari olarak kullanıcılara sunulup sunulmayacağı konusunda herhangi bir ayrıntı paylaşılmadı. Musk’ın açıklaması ise bu teknik iddiaların tamamını dolaylı olarak tartışmalı hâle getirmiş durumda.
Yapay zekâ donanımları teknoloji şirketlerinin gündeminde yer almaya devam ediyor
Grok bugün web üzerinden, X uygulaması aracılığıyla ve bağımsız mobil uygulamasıyla kullanılabiliyor. Buna rağmen bir yapay zekâ hizmetinin Apple App Store veya Google Play gibi platformlar üzerinden dağıtılması, geliştiriciler açısından bazı ticari ve teknik sınırlamalar doğurabiliyor. Özellikle uygulama içi abonelik gelirlerinden platform komisyonlarının kesilmesi ve mağaza kurallarına uyum zorunluluğu, şirketleri alternatif çözümler geliştirmeye yöneltiyor. Bunun yanında Meta başta olmak üzere birçok teknoloji şirketi de gelecekte hizmetlerini kendi donanımları üzerinden sunabilmek amacıyla farklı cihaz kategorilerine yatırım yapmayı sürdürüyor. Yapay zekâ odaklı özel donanımların son dönemde daha sık gündeme gelmesi de bu eğilimle örtüşüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

OpenAI kendi yapay zekâ işlemcisi Jalapeño’yu resmen tanıttı

Apple, Final Cut Pro ve Pixelmator Pro’ya yeni yapay zekâ araçları ekledi

Claude Fable 5 ABD engelini aştı, Anthropic erişimi açıyor

Google Gmail için sesle çalışan yeni yapay zekâ özelliğini test ediyor

Google Gemini artık fotoğraflarınızı kullanarak size özel görseller oluşturabiliyor
Elon Musk geçmişte yaptığı açıklamalarda yeni bir akıllı telefon geliştirme fikrine sıcak bakmadığını dile getirmişti. Buna rağmen SpaceX’in son yıllarda iletişim altyapısı alanındaki yatırımları, teorik olarak farklı donanımlar geliştirebilmesinin önünü açabilecek nitelikte görülüyor. Şirket, 2025 yılında T-Mobile ile yaptığı iş birliği sayesinde Starlink uydu ağı üzerinden akıllı telefonlara doğrudan bağlantı sağlayan hizmetini kullanıma sunmuştu. Bu altyapının ileride farklı ürün kategorilerinde değerlendirilmesi teknik açıdan mümkün görünse de, elde taşınabilir bir yapay zekâ cihazına ilişkin resmi bir plan bulunmuyor.
Öte yandan son yıllarda yalnızca yazılım odaklı yapay zekâ hizmetleri değil, bu hizmetlere özel geliştirilen donanımlar da teknoloji sektöründe dikkat çekiyor. Rabbit R1 ve Humane AI Pin gibi ürünler, akıllı telefonun yerini alabilecek alternatif deneyimler sunma iddiasıyla tanıtılmış olsa da, hem kullanıcı deneyimi hem de yazılım olgunluğu açısından beklenen başarıyı yakalayamadı. Bu örnekler, yeni bir donanım kategorisinin pazarda kabul görmesinin teknik özelliklerin ötesinde güçlü bir ekosistem ve net kullanım senaryoları gerektirdiğini ortaya koyuyor.
Günün Öne Çıkan Fırsatları










Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Şimdilik SpaceX’in böyle bir cihaz geliştirdiğine ilişkin doğrulanmış herhangi bir bilgi bulunmuyor. Wall Street Journal’ın haberinde yer alan iddialar Elon Musk tarafından açık biçimde reddedildiği için, şirketin gelecekte bu alana yönelik bir ürün hazırlayıp hazırlamadığı ancak resmi açıklamalarla netlik kazanabilecek. Mevcut durumda kamuoyuna yansıyan bilgiler, doğrulanmamış bir iddia ile bu iddiayı kesin ifadelerle yalanlayan şirket yöneticisinin açıklamasından ibaret görünüyor.


