Teknoloji

SpaceX Starship ve Falcon Super Heavy ilk kez birleştirildi

spacex starship

SpaceX, Ay’a ve uzayın daha derin yerlerine insan ve kargo götürmekte kullanılacak olan Starship roketini uzun süredir yoğun şekilde test ediyor. Şimdiye kadar tek başına test edilen Starship, uzaya Falcon Super Heavy ağır yük fırlatma aracıyla gönderilecek. Falcon Super Heavy, şimdiye kadar üretilen en büyük roketlerden biri olma özelliğini taşıyor.

SpaceX geçtiğimiz cuma günü kendisi adına önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Şirket Starship ve Falcon Super Heavy’yi ilk kez birleştirdi. Uzay şirketi böylelikle tamamen entegre bir Starship seti oluşturma konusunda en ciddi adımlarından birini atmış oldu.

SpaceX’in paylaşımında Starship’in henüz yörünge fırlatma testine hazır olmadığı belirtildi. Yörünge fırlatma testinden önce birleştirilmiş roketin yerdeki testlerden geçmesi gerekiyor. Testlerin önemli bir kısmını statik ateşleme testleri oluşturuyor.

SpaceX statik ateşleme testlerinin yaparken bir taraftan da fırlatma sahasını hazırlamayı sürdürüyor. Spacex, Super Heavy 4’ü test etmeden önce yer testlerini Super Heavy 3 prototipiyle tamamlamayı planlıyor. Super Heavy 3, daha önce üç motorla bir statik ateşleme testi gerçekleştirmişti.

SpaceX Starship ve Falcon Super Heavy’yi fırlatmaya hazır hâle getirmek için ciddi mesai  harcıyor. Ancak fırlatma sahasındaki inşaat çalışmalarının da sürmesi nedeniyle şirketin planlarında sarkmalar yaşanması ihtimaller arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER