Teknoloji

SpaceX’in dev Starship roketi test uçuşunda kayboldu

spacex starship

SpaceX, cumartesi günü ABD’nin Teksas eyaletinin Boca Chica bölgesinde yer alan Starbase fırlatma tesisinden gerçekleştirdiği büyük bir test uçuşunda, dev Starship roketini kaybetti. Fırlatmadan kısa bir süre sonra, planlanan “sıcak aşama” ayrılmasının ardından, Super Heavy güçlendiricisi patladı, ancak planlanan inişini ve suya inişini gerçekleştiremedi. Starship’in uzaya doğru yolculuğu ise devam etti. Ancak, SpaceX ekibi, Starship’ten herhangi bir sinyal alamadıklarını ve gemiyi kaybetmiş olabileceklerini açıkladı. New York Times, üst aşamanın uzaya, 145 kilometre yüksekliğe ulaştığını, ancak daha sonra kaybolduğunu yazdı.

SpaceX, fırlatmadan sonra yaptığı bir açıklamada, “güçlendiricinin ayrılma sonrasında ani ve planlanmamış bir şekilde parçalandığını” doğruladı, ancak Starship hakkında başka bir yorumda bulunmadı. Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) daha sonra Starship’in kaybolduğunu doğruladı.

NASA Space Flight’ın YouTube kanalından yayınlanan videoda, güçlendiricinin patlaması görülebiliyor.

Uçuşun bu aşamasında, aracın artık yer istasyonlarının menzili dışında olduğu düşünülüyor, ancak görünüşe göre aracın uçuş sonlandırma sistemi, Raptor motorları kapanmasının hemen ardından devreye girdi.

Uzaya ulaşmak, bu uçuş testi için belirlenen hedeflerden biriydi. SpaceX, Starship’in kısa bir süre Dünya yörüngesinde dolaşmasını ve Hawaii yakınlarında suya iniş yapmasını umuyordu. NASA’nın İnsanlı İniş Sistemi programının başında olan Lisa Watson-Morgan, Ars Technica‘ya yaptığı açıklamada, fırlatmanın bu hedefi başarıp başarmadığına bakılmaksızın, “büyük bir öğrenme etkinliği” olacağını ve SpaceX ile NASA’ya Starship’in sistemlerini gelecekteki testler için daha da geliştirmek için daha fazla bilgi vereceğini belirtti.

Bu, 121 metre yüksekliğindeki roketin ikinci fırlatma denemesiydi. İki aşamalı sistem kullanan roket, fırlatmanın birkaç dakikasından sonra ayrılıyor ve güçlendiricinin geri inmesi planlanıyordu.

Starship’in ilk test uçuşu nisan ayında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Roket, fırlatmadan kısa bir süre sonra alev aldı ve kendini imha etmek için patlayıcılar ateşledi. SpaceX, başarısızlığın sebebini, Super Heavy güçlendiricisinden sızan itici maddenin, araç ana uçuş bilgisayarıyla bağlantısını kesmesi olarak açıkladı. Şirket, Federal Havacılık İdaresi’nin 63 düzeltici eylemini ele almadan başka bir fırlatma gerçekleştiremedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER