Teknoloji

SpaceX Starlink projesinde vites yükseltmeye hazırlanıyor

spacex starlink

SpaceX, yıl sonuna kadar 100 uçuş gerçekleştirme hedefini tutturmak için önümüzdeki yaklaşık iki buçuk aylık süre içinde mümkün olduğu kadar çok roket fırlatmayı planlıyor. Konuyla ilgili açıklama, şirketin yöneticilerinden Bill Gerstenmaier tarafından ABD Senatosu Uzay ve Bilim Alt Komitesi’ne yapıldı.

Gerstenmaier, 2024 için belirlenen iddialı hedefi de açıkladı ve şirketin yıl boyunca toplamda 144 yani ayda ortalama 12 uçuş yapmayı planladığını belirtti. Ars Technica’ya konuşan başka bir SpaceX yetkilisi ise görev sayılarındaki artışın temel nedeninin mobil cihazlar için Starlink hizmetini resmi olarak başlatmak olduğunu dile getirdi.

Söz konusu yetkilinin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “2 milyon kullanıcımız olduğu için uydu takımımızın yenilenmesine ihtiyacımız var. Ayrıca Starlink ile doğrudan cep telefonlarında da internet bağlantısı götürmek istiyoruz ve önümüzdeki yıl gerçekleştireceğimiz 144 uçuşla bu özelliği sunmayı hedefliyoruz.”

Şirket, normal akıllı telefonların uydularına bağlanmasına olanak sağlayacak hizmeti ilk olarak 2022 yılında duyurmuştu. Bu özelliği abonelerinin kullanımına sunmayı vaat eden T-Mobile ile birlikte açıklamayı yapmıştı. T-Mobile CEO’su Mike Sievert, teknolojiyi gökyüzüne bir cep telefonu kulesi yerleştirmeye benzetti ve bunun bir gün ölü bölgeleri ortadan kaldırabileceğini, insanların okyanusun ortasında olsalar bile sevdikleriyle kolayca iletişim kurmalarına olanak sağlayabileceğini dile getirmişti. SpaceX’in Starlink kurumsal satışlarından sorumlu başkan yardımcısı Jonathan Hofeller de bu yılın başlarında şirketin hizmeti test etmeye hazırlandığını açıklamıştı.

SpaceX doğrudan hücresel bağlantı özelliğini 2024’te tanıtacak

SpaceX daha önce bu yeteneğin şirketin Starship aracında fırlatılacak daha büyük uydulara ihtiyaç duyacağını söylemişti. Ancak dev roket henüz faaliyete geçmedi ve şirketin, Falcon 9 roketleriyle uçabilecek orta büyüklükte bir Starlink uydusu tasarlaması gerekiyordu. Bu uydu eski modellerden daha büyük ancak ses ve veri hizmetlerini etkinleştirmek için gerekenlerden daha küçük. Ancak SpaceX’in Starlink ses ve verilerini 2025’e kadar kullanıma sunma planı yok ve mesajlaşmayı da kapsayan doğrudan hücresel bağlantı özelliğini gelecek yıl tanıtacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER