Teknoloji

SpaceX Starlink internetini araba, kamyon, gemi ve uçaklara götürmek istiyor

spacex starlink

SpaceX, hızla büyüyen Starlink adlı internet ışınlayan uydular ağını arabalara, kamyonlara, nakliye gemilerine ve uçaklara bağlamak için yasal onay talep ediyor. Geçen cuma ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) iletilen talep SpaceX’in, özellikle kırsaldaki evlere sunduğu mevcut sabit tekliflerini genişletecek planını içeriyor. Bu plan, potansiyel olarak kazançlı bir iş kolu olan otomotiv sektörüne Starlink’i bağlama yönündeki en büyük adımı işaret ediyor.

5 Mart tarihli FCC başvurusu otomobiller, kamyonlar, deniz araçları ve uçaklar için bir şemsiye terim olan Hareket Halindeki Yer İstasyonları adı verilen Starlink terminallerinin “operasyon yetkisi için genel bir lisans” talep etti. Dosyada, “Kullanıcılar, ister ülke genelinde bir kamyon sürerken, ister bir yük gemisini Avrupa’dan bir ABD limanına taşırken, ister yurt içi veya yurt dışı bir uçuşta olsun, hareket halindeyken artık bağlantıdan vazgeçmeye istekli değil.” ifadesi yazıyordu.

Ne var ki, daha küçük binek araçlar biraz daha beklemek zorunda kalabilir. SpaceX CEO’su Elon Musk, dün FCC başvurusu ile ilgili bir habere yanıt niteliğinde tweet attı. “Bu uçaklar, gemiler, büyük kamyonlar ve karavanlar içindir.” dedi.

Uzayda 1.000’den fazla uydusu bulunan SpaceX’in Starlink girişimi, geçen yıl başlattığı yalnızca davetliler için beta programı aracılığıyla şu anda en az 10.000 kullanıcıya sahip. Beta programı şu anda ABD’nin çok az internet bağlantısı olan veya hiç olmayan kırsal kesimlerini hedefliyor. Anten ve yönlendiricili bir Starlink kiti 499 dolar ve bunun üstüne 70 ila 130 Mbps arasındaki hızlar için aylık 99 dolar ücret ile maliyetlendiriliyor. Geçen ay SpaceX, şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerini içeren “kapsama alanı başına sınırlı sayıda kullanıcı” için 99 dolarlık iade edilebilir Starlink ön siparişlerini kabul etmeye başladı.

SpaceX’in Starlink’i hareketli araçlarla bağlama talebi, yeni bir anten tasarımına ilişkin herhangi bir ayrıntı içermedi. Ancak “önceden yetkilendirilmiş tüketici kullanıcı terminalleriyle elektriksel olarak aynı, ancak araçlara, gemilere ve uçaklara kurulmalarına izin veren montajlara sahip olacağı” belirtildi. Başka bir SpaceX dosyasında ise, mobil antenlerin gemilerin direklerine veya kamyonların tepelerine yerleştirileceği veya bireysel tüketici kullanım durumlarında binek otomobiller veya gezinti teknelerine sığacağı belirtiliyordu. Starlink’in montaj paketiyle birlikte gelen ve müşteri tarafından takılabilen mevcut terminallerinin aksine, araç antenleri kalifiye montajcılar tarafından kurulacak.

Hareketli bir araca bir Starlink terminali yerleştirmek, geçen yıl Gulfstream jetlerinde Starlink terminallerini çalıştırmak için deney amaçlı FCC izni talep eden SpaceX için şaşırtıcı bir hareket sayılmaz. Musk dünkü cevabında Tesla otomobillerini Starlink terminalleriyle donatma olasılığını küçümsemiş olsa da, Ocak 2020’deki bir kazanç toplantısında “bu kesinlikle önümüzdeki yıllarda olabilecek bir şey” demişti.

Yeni başvuru ile SpaceX mobil bağlantı sunma çabalarına daha fazla odaklanmış gibi görünüyor. Hizmetleriyle ABD ve yurtdışındaki sürücülere, gemi operatörlerine ve hava yolcularına internet bağlantısı sunmayı planladığını ima ediyor. SpaceX, bu müşterilere Starlink internet sunmanın, “operatörlerin ve yolcuların verimliliği artıran hizmetlere erişmesine izin vereceğini” söyledi. Ayrıca başvuruda, “mobil platformların güvenliğini artıracağından” bahsetti, ancak bu planlara ilişkin daha fazla bilgi vermedi.

İLGİLİ HABERLER