Teknoloji

SpaceX ikinci Falcon Heavy görevinde tamamen başarıya ulaştı

spacex falcon heavy

SpaceX’in Falcon Heavy roketinin ikinci fırlatma görevinin ardından, roketin üç itici çekirdek parçası da Dünya’ya başarılı şekilde inmeyi başardı. İki dış çekirdek SpaceX’in Florida’daki Cape Canaveral Üssü’nde bulunan iki ayrı iniş alanına başarılı şekilde iniş yaparken, merkez çekirdek de şirketin Atlas Okyanusu’nda bulunan robot gemilerinden bir tanesine inişini gerçekleştirdi.

Bu olay, SpaceX’in ilk kez bir Falcon Heavy uçuşunun ardından üç roket çekirdeğini de başarılı şekilde yeryüzüne indirmesiyle kayıtlara geçiyor. Falcon Heavy ilk uçuşunu Şubat 2018’de gerçekleştirmiş ve sadece iki dış çekirdek Dünya’ya başarılı şekilde iniş yapmıştı. Ana çekirdek ise, yakıt yetersizliği nedeniyle iniş için gerekli üç motorunu ateşleyememiş, sonuç olarak robot gemi hedefini kaçırmıştı. Bu nedenle saatte 482 kilometre hızla okyanusa çakılmıştı. Yine de, eşzamanlı itici inişleri fırlatma görevinin en simgesel görüntülerinden bir tanesini oluşturmuştu.

Son görevde ise SpaceX, üç itici çekirdeğini de Dünya’ya başarıyla geri getirmeyi başardı. Üç itici de bu fırlatma görevi için SpaceX’in Block 5 olarak bilinen roketlerinin güncellenmiş versiyonlarını kullandı. Bu yeni versiyon yeniden kullanılabilirliği optimize ediyor, SpaceX için araçları indirmeyi ve daha sonra bunları gelecek uçuşlar için kullanmayı daha kolay hâle getiriyor.

SpaceX bu iniş görevlerini dört yılı biraz aşkın zaman önce, Falcon 9 roket iticileriyle birlikte gerçekleştirmeye başlamıştı. İlk girişim Ocak 2015’te denize inişle gerçekleştirilmişti. Ne var ki, itici robot gemiye çarpmış ve büyük bir patlama olmuştu. İkinci girişim ise Nisan 2015’te yapılmıştı. İtici bu sefer başarılı olmaya çok yaklaşmıştı, ancak yüzeye temas ettikten sonra düşmüş ve patlamıştı.

SpaceX ilk başarılı roket inişini Aralık 2015’te, Cape Canaveral’daki iniş alanına gerçekleştirdi. Ondan sonra üç deneme daha gerçekleştirdi, bunlardan bir tanesi denize inişti. O zamandan geçen yılın Falcon Heavy fırlatmasına kadar, SpaceX 20 başarılı iniş gerçekleştirdi, sadece bir görev başarısız oldu. Geçen yılın ilk Falcon Heavy fırlatmasından bu yana şirket, sadece bir adet başarısız roket inişi yaptı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER