Teknoloji

SpaceX Dogecoin ile finanse edilen Ay uydusunu uzaya taşıyacak

spacex dogecoin

Elon Musk, geçtiğimiz hafta sonu ABD’de Saturday Night Live adlı TV programına katıldı ve burada Dogecoin’in tanıtımını yaptı. Musk’ın Dogecoin ile ilgili faaliyetleri bundan sonra da, üstelik pratiğe dönük bir adımla devam ediyor. Kanadalı mühendislik firması Geometric Energy Corporation, 2022’nin ilk çeyreğinde DOGE-1 uydusunu Ay’a fırlatmak için SpaceX ile bir anlaşma yaptı. Adından da anlaşılacağı gibi, bu uydu tamamen Dogecoin ile finanse ediliyor. Geometric Energy, bunun kripto para birimi ile finanse edilen ilk ticari ay yükü olduğunun altını çizdi.

Uydu, bir Falcon 9 roketinde fırlatılacak. Şirkete göre, 88 kiloluk uydu küpü, kamera ve sensörlerin bir kombinasyonu aracılığıyla ay etrafında bilgiler toplayacak. SpaceX bu fırlatma görevinin öneminin tamamen farkında. Şirketin ticari satışlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Tom Ochinero, misyonun kriptonun Dünya’nın ötesinde uygulanabilirliğini göstereceğini ve “gezegenler arası ticaret için bir temel” oluşturacağını söyledi.

Her iki tarafın da burada tanıtım şansı gördüğüne dair çok az şüphe var. DOGE-1 büyük bir teknoloji trendi karması olarak nitelendirilebilir. Özel uzay uçuşlarının ne yönde değişebileceğini işaret ediyor ve SpaceX’in Ay’a olan ilgisinin hükümet sözleşmelerinin ve turizmin ötesine geçtiğini gösteriyor.

Bu Ay görevi için zamanlama uygun görünüyor. Pazar günü SpaceX, bir Falcon 9 roketini 10. kez fırlatıp indirerek yeni rekorlarından birini kırdı. Bu, şirkette herhangi bir roketin sahip olduğu en çok yeniden kullanım sayısını temsil ediyor. Yeniden kullanılabilir roketler artık şirket için yeni bir şey değilken, haberler bu gemilerin emekliye ayrılmadan önce uzun bir süre kullanımda olabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER