Teknoloji

SpaceX’in Falcon 9 roketi önemli bir kilometre taşını geride bıraktı

spacex falcon 9

SpaceX, bir Falcon 9 roketini 200. kez yere dik şekilde indirmeyi başardı. Şirket böylelikle uzay uçuşu sisteminin yeniden kullanılabilirliğini bir kez daha kanıtlamış oldu. Elon Musk’ın sahibi olduğu şirket, roketinin tarihi inişini gösteren görüntüleri Twitter aracılığıyla paylaştı.

Bu tarihi inişe imza atan Falcon 9 roketinin toplamda dokuz kalkış ve iniş gerçekleştirdiği belirtildi. NROL-87, NROL-85, SARah-1 ve SWOT görevlerinde kullanılan roket, şirkete ait dört Starlink uydusunu da yörüngeye taşıdı.

Roketin inişten kısa bir süre sonra devrildiği ve patladığı bir dizi denemenin ardından şirket ilk başarılı inişini 2015’te gerçekleştirdi. Zaman içinde iniş sürecini geliştiren şirket, roketlerini yenileyip tekrar tekrar kullanmaya başlamıştı. Musk’ın uzay şirketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo ve mürettebat götürmek için kullandığı Dragon uzay araçlarından da birden fazla kez yararlanıyor.

SpaceX: Roketleri yeniden kullanmak uçuş sıklığını artırdı

Falcon 9 roketinin ilk kademesinin çok kez kullanılabilmesi, şirketin uzay yolculuklarının maliyetini azaltmasını ve sıklığını artırmasını mümkün kılıyor. Yenilenen roketlerin kullanımıyla birlikte uçuş sıklığının arttığını gösteren bir tweet ise tekrar kullanılan roket ilk kademelerinden son 100 uçuşun 90’ında yararlanıldığı belirtildi.

SpaceX açısından bu önemli başarının elde edildiği Transporter-8 görevi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden havalandı. Şirket böylelikle

İLGİLİ HABERLER