Teknoloji

Sony Xperia Z5 Premium 4K’yı sadece fotoğraf ve video gösterirken kullanacak

sony-xperia-z5-premium-160915

Sony, Xperia Z5 Premium‘un duyurusunu yaptığında bunu dünyanın ilk 4K akıllı telefonu olarak nitelendirmişti. Ayrıca bu telefonun ekranı dünyanın en küçük 4K ekranı olarak da tanımlanmıştı. Ne var ki, kitabın içeriğini kapağına bakıp sorgulamamak gerekiyor. Bu, Xperia Z5 Premium’un ekranı için de geçerli gibi görünüyor.

4K ekranı 5.5 inç’lik bir ekran alanına sığdırabilmek takdire şayan olsa da, bunun avantajları sanıldığı kadar fazla değil gibi görünüyor. Sony, Xperia Z5 Premium’un 4K çözünürlüğü sadece fotoğrafları veya videoları gösterirken kullandığını doğruladı.

Sony Xperia Z5 Premium’a ait ilk incelemelerde Sony’nin 4K ekranla ilgili söylediklerinin pratikte görülebilir sonuçlarla pek uyuşmadığı dile getirilmişti. Multimedya içeriği görüntülerken ekran barındırdığı 8 milyon pikselin tamamını kullanıyor. Ancak diğer her türlü arayüzde ve görüntüde ekran 1080p gibi daha düşük çözünürlüğe indirgeniyormuş gibi görünüyor. Bu çözünürlük düşüşü Sony’nin Xperia Z5 Premium’u tanıtırken bahsettiği bir ayrıntı değildi.

Sony, konuyla ilgili olarak PhoneArena sitesine bir açıklama gönderdi. Bu açıklamada Xperia Z5 Premium’un 3840 x 2160 piksel çözünürlüklü ve SID Standardını temel alan bir ekranın bulunduğunu ve bu ekranın bütün video ve görsel içeriğin 4K çözünürlükte görüntülenmesini sağladığını belirtti. Diğer bütün içeriğin ise, performansı ve pil tüketimini optimize etmek amacıyla 1080p veya daha düşük çözünürlükte gösterildiğini, 4K çözünürlüğün en fazla ihtiyaç duyulan zamanda kullanılabilir olacağını vurguladı.

Bu tarz bir uygulamanın belirli bir noktaya kadar mantıklı olduğu söylenebilir. Sony, Xperia akıllı telefonlarının tek şarjla iki gün çalışan pillerine sıklıkla vurgu yapıyor, özellikle de üst sınıf akıllı telefonlarında bunun altını daha fazla şekilde çiziyor. Tam çözünürlükte çalışan 4K ekranın pil ömrüne olumsuz etki yaptığı bir gerçek ve bu nedenle Sony de 4K çözünürlüğü en fazla ihtiyaç duyulacağı alanda kullanmayı seçmişe benziyor. Diğer zamanlarda telefon 1080p çözünürlükte çalışmaya devam edecek.

İLGİLİ HABERLER